Кой е най-добрия преносим компютър до 700лв?

От: Кой е най-добрия преносим компютър до 700лв?

Леновото, което тествах е с крайна цена около 4900 лв. Лично аз не бих си го взел, но има хора, които просто си купуват определен клас техника и аксесоари (клас не като разумна мощ, а съчетание от визия и добри технически параметри). Същото е като телефон за 15 000 лв., на които след 2 часа разбрах, че никога няма да импортира 600 контакта наведнъж и трябва да го храня на порции...

Относно сигурността на данните е смешно да се говори, защото има само една пречка да ви следят изкъсо независимо дали сте с баракуда за 400 лв. или последен писък на модата - това е степента на заинтересованост към особата ви. В нашата малка страна обаче сме изключително добре защитени - нито на някой му пука за нас, нито от нас зависи нещо :) Аз винаги съм се старал да изпотя максимално воайорите, но всичко е загубено само с едно кликване върху неподходящо писмо ("Ама пишеше, че е важна пратката и трябва веднага да се реагира!").

Колкото до хардуерните благини за следене последния скандал беше с предварително заредени дискове от почти всички марки :) Но пак да кажа - не се бутайте в А група - там са малко хора.
 
От: Кой е най-добрия преносим компютър до 700лв?

Много добре казано. Аз точно това обяснявам, но явно нещо не ме разбират. Ако някои иска да те следи ще те следи независимо от марката лаптоп, пък китаиците са ви наи-малкия проблем. Да ако машината се ползва в армията или някое секретно миниатерство е едно, но тука не говорим за такъв случаи.
Така, че при положение, че компоненти като cpu и hdd са компроментирани, за какво изобщо говорим?
Преди няколко години някои открил нещо в фирмуера на Леново. Да ама Леново, по скоро IBM thinkpad серията са масово ползвани и в държавни агенции и на всякъде където има нужда от надеждна работеща машина, за разлика от Acer примерно, които даже да им го подаряват няма да го вземат :)
Точно за това бекдора е открит в Леново, защото са ползвани и интересни, не защото примерно аисър нямат бекдор...
 
От: Кой е най-добрия преносим компютър до 700лв?

Така... като гледам - станало е яко мерене на... лаптопи :) Сега, ще ме прощава колегата, който това му била работата, но понеже и аз съм в този бранш от доста години, вкл. и в момента предимно компютри и лаптопи продавам, ще си позволя да дам едно по-различно от неговото мнение.

1 - ВСЕКИ лаптоп от бюджетен клас може да се очаква, че е правен колкото да издържи ~2 години и да издъхне. Няма значение коя е марката. Избягвайте да купувате най-евтините "нови" лаптопи, компютри и уреди изобщо. Опаковката ще е лъскава, без съмнение. Несъмнено и написаните параметри ще звучат модерно. Помислете защо цената е ниска (на фона на лаптопи за по няколко хиляди). След това помислете за пазара и доматите - има по 30 стотинки килото, има и по 2 лева килото. Ситуациите са подобни.
Предполагам лошите отзиви за Леново са точно заради масово разпространените IdeaPad, G- и др. серии. Както няколко колеги по-горе казаха, R-, T- и W-сериите са съвсем друго нещо. Макар, че лично аз имам някои леки резерви към материалите им от серии 410/510 нагоре, старите T400/T500/W500 бяха с клавиатура от по-различна пластмаса, която беше някак по-удобна. Може да е субективно.

2 - Ако смятате, че Леново имат дупка в сигурността, защото е разкрита такава, то кое ви кара да мислите, че липсата на открита дупка при HP, Acer, Asus, Toshiba и останалите е гаранция, че нямат такава дупка? Напротив.

3 - Ако здравината на лаптопа е единственият критерий, тогава отговорът е Panasonic Toughbook. Причината нагледно - тук

4 - Надеждните лаптопи, на които можете сериозно да разчитате, общо взето са:
Lenovo - ThinkPad X-, R-, T-, W
HP - EliteBook
Dell - Latitude, Precision
Acer - TravelMate
Fujitsu - Celsius

5 - Най-смислено е да се вземе нещо 2 употреба (защото като нови тези лаптопи се движат от 2 до 6 хил. лв), след което да се ъпгрейдне ако и колкото е необходимо - RAM, HDD/SSD. Да, мнението ми и тук е субективно (точно такъв клас машини продавам на клиентите ми - съответно се радвам да има търсене на такива), но качеството и надеждността спрямо бюджетния клас са доста обективен аргумент :)
 

Горе