Кой уеб сървър да избера - LiteSpeed или Nginx

Attacker

Well-Known Member
Здравейте! Скоро смятам да наема нов сървър и в момента се чудя дали е по-добре да избера LiteSpeed (платената версия) или Nginx. Ще се хоства динамично PHP съдържание (статичните файлове сме ги метнали на CDN) и като трафик се очакват няколкостотин хиляди pageviews на ден. Главно ме интересува при еднакви други условия кой уеб сървър би сервирал по-бързо споменатото динамично съдържание. Някой има ли наблюдения върху двата варианта и кой от тях е по-добрият според вас?
 
От: Кой уеб сървър да избера - LiteSpeed или Nginx

Litespeeda
 
От: Кой уеб сървър да избера - LiteSpeed или Nginx

Ако платения лиценз не е проблем LiteSpeed. Имайки в предвид, че ще хостваш статичните файлове в CDN, мисля че е по-добре първо да се опита с nginx.
Що се отнася до производителността, добре конфигуриран nginx би трябвало да свърши работа идеално.
 
От: Кой уеб сървър да избера - LiteSpeed или Nginx

Както колегата Deyan е написал, при добра конфигурация, nginx би могъл да се справи. Зависи разбира се и от характеристиките на сървъра.
 
Никой не твърди, че nginx-а няма да се справи с този трафик. @Attacker пита при равни други условия, кой от двата уеб сървъра ще поеме и ще обработи успешно повече входящ трафик. Отговора е Litespeed.
 
В общият случай litespeed е истината. Единствената причина да се предпочете апаче биха били някакви супер специфичен и / или остарял код. Още повече, че litespeed обслужва нативно HTTP/2
PHP7 също ти е задължителен
Цените обаче са сериозни, нещо от рода на 30 долара май бяха и се калкулират на база обслужван ресурс. Hostbg предлагат някакви лицензи за по 49 лева, но не знам на каква база
 
s1yf0x е разбрал същността на въпроса ми. Темата е малко стара и вече ползваме Litespeed от няколко месеца и сме много доволни. Лицензът е $32 на месец за всеки сървър, което е нищо в сравнение с ползите от по-бързото сервиране на страници. Използваме и Phalcon - PHP framework, писан на C, което го прави доста по-бърз и щадящ ресурси от останалите frameworks за PHP. С Litespeed, Phalcon и CDN-а на CacheFly сървърите ни летят и пиковите натоварвания не са никакъв проблем. Препоръчвам тази комбинация на всички, които градят custom комерсиални сайтове със значителен трафик.
 
Последно редактирано:
:eek: wtf, аз същата цена плащам за цял VPS (при това на Windows) и мога да си инсталирам какъвто искам софтуер на него
$32 е за нает сървър или VPS с над 8GB RAM, за по-слабите VPS-и е $20, а за най-слабите - $14. Невинаги си струва да се ползва Litespeed, но при сървъри с повече трафик и/или въртящи някакви пари е доста добра инвестиция.
 
Моето мнение е, че LiteSpeed е с по-добра харектеристика от nginx. Лично аз бих използвал OpenLiteSpeed и в последствие ако нещата се развиват добре бих минал и на платената версия LiteSpeed. Имайки на предвид, че скороста на зареждане и производителноста на OpenLiteSpeed е напълно еднаква с тази на LiteSpeed. Също така с OpenLiteSpeed можете да използвате кеширащите плъгини на LiteSpeed за WordPress, Joomla, Drupal, Prestashop и др., който са най-добрите на пазара и са безплатни.
 
Nginx... защото е по-лесен и има по-добро комюнити (както и apache в доста случаи, разликата е главно в производителността). Но пък ако минеш ентърпрайз и при 10 000 потребители онлайн се спъваш -> LiteSpeed. Миграцията на уеб сървъра може и да си я извършиш по-късно, избери това което за начало ти върши работа и отнема по-малко време.
А за хептен новаците на споделен хостинг :) - Apache
 
Лично бих препоръчал nginx . Ако го конфигурираш правилно можеш да изкараш повече отколкото с LiteSpeed. Работя и с двете (заради клиенти) и все още не мога да разбера какъв е толкова "hype"-а.
А пък ако ти се наложи Apache +nginx hybrid е доста популярно решение все още и доста хостинг компании все още го предлагат.

(Късно видях датата на поста.)
 

Горе