Кока кола въпрос

geT_Ri4

New Member
Здравейте,
имате ли представа как мога да се свържа с отдела на Кока Кола, който се занимава с рекламата на марката, понеже имам идея и искам да им я предложа да я купят. Търсех в интернет, но ми излизат някакви саитове, които според мен не са свързани с тях. Бих искал да не е някой представител за БГ, а примерно фирмата ... която се грижи за рекламата.

И друго, как бихте представили идея(примерно) в мейл без да ви я откраднат, не е патентована ... а нямам идея как се патентова и за кои страни , дали има някаква врътка , нещо от сорта "патентовай след като ти я купят"...

Благодаря
 
От: Кока кола въпрос

http://www.thecoca-colacompany.com/citizenship/responsible_marketing.html
Има патентно ведомство, но са ти нужни 2-3 години за да защитиш идеята, или откритието си и да убедиш света, че е наистина значимо. Потърси - Гугъл ще ти обясни всичко..
 
От: Кока кола въпрос

има по-хитър начин, а именно с полезен модел, който след като го регистрираш си го трансформирай в патент ако щеш колкото искаш време, така не губиш време за проверка на новост. проверява се само има ли такъв регистриран - ако няма, регистрираш си го и чак след твоа мислиш или си правиш експертизи дали има такова нещо, пишеш простотии и вадиш куп пари, понеже няма единен патент за цял сват, а е териториален - за българия си е български. има приоритет 1 година в страните от някаква конвенция (99% от всички мисля че са в нея), което значи че в тази 1 година имаш време да го регистрираш във възможно най-много държави, които смятащ че си струва, ако някой ти открадне идеята и я пробва да я защити в сащ а ти си го заявил тук и имаш приоритетна дата - трябва да му откажат след като направят експертиза за заявката, архивите и другите неща там каквито си имат. има и европатент, който струва 2400 или 2700 евро заявка плюс такси и след това ратифицираш във всички страни на ес по техните тарифи (около 50-60 000 евро за целия ес някъде някой ми беше сметнал). за бг струва полезния модел около 400 лв, толкова е и за патент, но процедурата е супер бавна и не ти гарантира нищо българския. има руски патентен център (като европейското патентно ведомство примерно) което води документи ако искаш защита в цял свят. приготви си камара пари и ще ти движат нещата. за сащ май таксите са много ниски, но е супер забъркано и тромаво - над 5 години се влачат, за това ти трявба патентен адвокат, който да движи нещата и патентен експерт, който да ти опише всичко, така че да не защитиш накрая едно нищо 20 000 долара ще ти струва хамериканския някъде.
еми тва е, дерзай :) всичко е направено така, че да не може обикновен човек да измисли нищо - всичко е за големите корпорации, които да ги правят тия неща. верно има и единични случаи, ама ти ако се захванеш ще видиш колко е тромаво и тъпо, питай в патентното ведомство - много са учтиви и има консултации безплатни, те ще ти кажат към кой да се обърнеш в зависимост от средата в която е, за да те съветва експерт от тази среда на защита
естествено не знам каква ти е идеята, щото нещо от сорта на "продавайте кока кола в трамвая" не става просто
 

Горе