Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

white_pawn

Well-Known Member
Малко умишлено ще разтегля темата и се извинявам ако някой го сметне за досадно и излишно, но като нов /но надявам се редовен/ потребител да добиете по-ясна представа за мен и начинанието с което съм се захванал.

По принцип за добро или лошо реших да се насоча към бг пазара, макар първоначалното колебание заради преобладаващото мнение, че е спорно дали си заслужава.

Набелязах си някоко ниши, които ми се сториха с перспектива и започнах "проучване". Слагам го в кавички тъй като пазара си е пазар и винаги се задвижва от едни и същи принципи, но все пак е онлайн- нещо от което не ми отбира все още главата поне на практика.

Къде по нюх(да не прозвучи нескромно) къде с късмета на начинаещия, една от нишите се оказа поне на хартия с доста добри перспективи на базата на предлаганото от конкуренцията.

Викам, ОК. Продукта ми е по- качествен и предвид надценката с която продава конкуренцията колкото и да са ми криви сметките, би трбвало да остава и то добра печалба.



Тоест замесил съм хубава баница, но само по себе си това е нищо. Треа се опече и то добре, та чак тогава идва яднето.

Повъртях се малко, от търсачки не разбирам, за това- нещо готово:

Аукро.

Предимства бяха поне според мен и в моя случай когато започнах:




  1. Получаваш веднага „таргетирани потребители” както се изразявате тук. Пак си плащаш де, но ми се стори удачно да съм в петте страници по клучова дума в Аукро отколкото на 50000-на в Гугъл, предвид че все още СЕО ми звучи като хапче против махмурлук.


  1. Не е много нужно да разтягам локумите пред потребителите дошли за подобен продукт, тъй като качеството на моя на базата на конкуренцията веднага си проличава.

  1. Дават уж някаква гаранция когато стоките минават през тях което ми се стори колко и да е плюс за плашливите и мнителни БГ клиенти.
На пръв поглед много добре, но не искам да навлизам в подробности за "оранжевата каша" както започнах да му викам, и проблемите с които се сблъсках още в началото да не писне някой от въпросния сайт, че клеветя обосновано или не.


И така малко по- малко плюсовете в полза на собствен магазин започнаха да натежават все повече.

Дойде ред за избор на система. Познатата схема. Разглеждах 2- 3 дена по- разпространените безплатни и платени такива. Поразцъках им демотата, прочетох един куп мненеия и коментари от които естествено съвсем се оплетох. Сега по- старите кучета може да кажат какво токова му отбирм, и се чудя, но като новак и малко перфекционист имам желание доколкото мога да изпипам нещата.
Реших да не избирам най- лъскавата, нито такава с много функции, дето само (думата за овчарски музикален инструмент) не прави.

Останах с впечатление в Аукро, че поради спецификата на продукта (може и като цяло да е така не знам) клиентите дори и тези които поръчват повторно в 95% от случаите се свързват с мен преди да поръчат особено за по скъпите неща. Тоест нужни ли са ми всичките тея "кошници", "колички" и т.н.

Това постави въпроса:

"Чист" онлайн магазин или по добре нещо в стил продуктов каталог.

Тук е може би е мястото да вмъкна че предвиждам в един момент артикулите да станат между 500 и 700.

И другото важно нещо. ИМАМ ресурс да напълня блог с качествено съдържание засягащо пряко продукта. Не с "джънк" или изсмукани от пръстите и слабоскалъпени статии.

На базата на тези условия си избрах магазина да се изгради върху Opencart или Wordpress като вие ще кажете надявам се дали не съм пропуснал нещо.

Предимствата на Opencart-a които виждам:

Чист Онлайн магазин. Има всичко което ми трябва като функции и даже отгоре. Видя ми се не много труден за едит, поне темплейт-а, а и открих линк тук във форума към доста добри платени такива + няколко допълнителни модула като например блог система. Начина на управление на поръчките в аднин панела също ми допада. Привидно за моя непросветен ум всичко се получава чудесно.


Обаче:
Както казах ще разчитам много на блога. тоест един вид той ще ми е основното оръжие. Което поне за мен води до... Уърдпрес. Блог система създадена от някой си там за Опънкарт едва ли може да се сравни с нещо което си му е в крайна сметка основното предназначение.



И като се вземе предвид колебанието ми "продуктов каталог" или "чист магазин"... щот да оскатя Опънкарт т.е. система за пазаруване да я направя каталог ми се струва хм... без много логика.

Открих мнения обаче тук, че магазин на Уърдпрес не е лошо решение, но когато продуктите са по малко.



И така оправдани ли са ми "опасенията" срещу къстъм блога на Опънкарт. Или да не му мисля много. И като цяло изпуснал ли съм нещо кардинално според вас. В смисъл, то е ясно че не може всичко да се предвиди, но има ли нещо ОЧЕВАДНО което не вземам в превид? Да не се препъвам още на старта, преди още да съм погледнал към същинската "оптимизация" и т.н.
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Аз също съм забелязал, че българските купувачи предпочитат да звъннат по телефона и да попитат за всяко едно нещо, което вече са прочели: колко струва, има ли ефект, да не е някаква измама, в колко часа ще им бъде доставено на бензиностанцията на 4-ия километър извън града и др. подобни. Така че за онлайн търговия в България ти трябва стационарен телефон и много нерви за късане :)
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

В подписа ми има 2 линка, които биха ти били полезни/интересни. А утре сутрин съм в скайп :)
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

моят съвет е да си направиш онлайн магазин с продукти и отделно един блог, като ползваш wordpress, ако си сигурен, че артикулите, които ще предлагаш са на добра цена и качество за бг пазара - споделям го от опит, а не някакви хипотези и теории, що се отнася до e-commerce платформата щом си се спрял на Open Cart нека бъде тя!
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Нека си звънят и питат. Нали искаме да продаваме все пак. Просто се чудех дали въобще да има колички, кошници и тъ нъ. Което в случая е в полза на WP-a.

тео, блога ти за онлайн магазините го знам :) . Наистина има доста полезно инфо на което отделих внимание преди няколко дни. Смятам и за напред да е така.

@радо: И аз си помислих дали да не направя блог на Прес-а, а магазина на Опънкарт, но ми се стори добра идеята всичко да е събрано на едно място. В смисъл когато си е вгаден мод за Опънкарт не разделяш структурата на сайта, тоест получава се усещането за цялостен и завършен вид, като дизайн, достъп до съдържанието и администрация.
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Без RexCart! Това са типично БГ андрешковци които шмекеруват на дребно. Миналия месец дръпнах дистрибуцията от тях, викам си дай да подкрепим българското. Видях демото им, дръпнах, инсталирах...бре, нещо не е на ред, потребителите не могат да финализират поръчката нито като гости нито като регнати. Пиша в в блога на рекскарт. Да ама коментара не се активира, вместо това пращат мейл, така и така какъв е проблема. Отговорих им и те ми пратиха два файла с които да заместя тези в дистрибуцията. Бре, порчъките на гостите тръгнаха. Викам си тука не е нещо на ред. Цяла нощ рових в кода и що да видя - нашите хора са пуснали орязана дистрибиция! Викам си, хващам се на бас че утре ще ми пратят мейл, демек за решаването на проблема е нужно ровене във вашия хост и т.н. което е платена услуга и т.н. Баш така стана - елате каза на платен хост към нас и ние ще оправим бакийте щото има нещо не в ред. Отговорих с един учтив мейл в който им казах да си еб....т майката и минах на опенкарт. Даже като като им казах че ще пиша във форума на опенкарт с цялата наглост ми задават контра въпрос какво общо има Рекс карт с опен карт.
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Чудно и жално ако нещата в действителност седят по начина по който ги описваш.

Но Опънкарт (както и рекс-а) е под [SIZE=-1] GNU GPL[/SIZE]. Като НЕ експерт най- общо казано мисля, че могат да правят с кода каквото пожелаят, стига да предоставят след това сорс-а за свободно ползване. Освен това никой не носи отговорност за загуби или "грешки" като тази в кода. Те го дават за ползване "такъв какъвто е". Малко са се изхитрили, но от законова гледна точка не правят нищо нередно. Като минеш на техен хост правят необходимите промени и всичко "уърк пърфект". Те не ти продават кода/ програмата, а само услуги/доработки и съпорт.

Верно е малко циганско ако е такава работата, и отнасят псувните на потребители като теб, но като са намесени пари хората гледат настрани и си свиркат.
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Привет! Онлайн магазин с вграден блог ми се струва по-удачно решение отколкото само продуктов каталог. Въпреки, че звънят и питат, е много удобно, ако може да се избира и плати онлайн

За опънкарт има няколко доста прилични блог-системи. Особено внимание заслужават тези двете: първи вариант и втори вариант . Имат доста екстри и възможности - форма за коментари, мета-данни, поддържат seo-friendly URLs, свързани статии, бутони за споделяне и т.н.
И двата имат демо-варианти, можеш да си ги разгледаш и отвътре и да прецениш дали ще са достатъчни за твоите нужди.
 
От: От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Това е доста сериозно, някакви доказателства пазиш ли? Че не ми се инсталира, за да тествам.
Но ако нямаш и това ще направя :)
btw. Официално са линкнати от сайта на опенкарт, като регионален developer. http://www.opencart.com/index.php?route=partner/partner#country33
Без RexCart! Това са типично БГ андрешковци които шмекеруват на дребно. Миналия месец дръпнах дистрибуцията от тях, викам си дай да подкрепим българското. Видях демото им, дръпнах, инсталирах...бре, нещо не е на ред, потребителите не могат да финализират поръчката нито като гости нито като регнати. Пиша в в блога на рекскарт. Да ама коментара не се активира, вместо това пращат мейл, така и така какъв е проблема. Отговорих им и те ми пратиха два файла с които да заместя тези в дистрибуцията. Бре, порчъките на гостите тръгнаха. Викам си тука не е нещо на ред. Цяла нощ рових в кода и що да видя - нашите хора са пуснали орязана дистрибиция! Викам си, хващам се на бас че утре ще ми пратят мейл, демек за решаването на проблема е нужно ровене във вашия хост и т.н. което е платена услуга и т.н. Баш така стана - елате каза на платен хост към нас и ние ще оправим бакийте щото има нещо не в ред. Отговорих с един учтив мейл в който им казах да си еб....т майката и минах на опенкарт. Даже като като им казах че ще пиша във форума на опенкарт с цялата наглост ми задават контра въпрос какво общо има Рекс карт с опен карт.
 
Последно редактирано:
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Опенкарт доколкото знам може да има предимството да поддържа тукашни платежни системи от рода на Ипей.
За Уордпрес май нямаше такива готови.

Но да се изкажа за Уордпрес ( е как ще пропусна :p ):

Това че било добро само за малко потребители са глупости. Зависи как си го направиш. Уордпрес е обичана от технически неграмотни уебмастъри, които обикновено сътворяват някаква темо-плъгинова шарена чорба, и после реват по форумите, че Уордпрес бил 'тромав'.

Ако блогът ще е важна част, може би УП е добра идея. Особено ако планираш да 'задържиш' клиентелата, като ги направиш регистрирани потребители в сайта си. Блог, магазин - ползват една и съща юзър база. Ако добавиш и bbPress, ето ти и форум. Шибни BuddyPress, ето ти и онлайн къмюнити. Блог, магазин, форум, социални глупости - всичко в една база. Искаш да ги обстрелваш с нюзлетър - прас плъгинчето и готово. Няма нужда да ги караш да събскрайбват - те вече са твои юзъри, имаш им данните.

Да не говорим, че по всяко време може да добавиш и каквато още услуга или екстра за потребителите искаш. Без да се налага отделните модули да си комуникират по някакъв къстъм извратен интерфейс, за който ще се наложи да ръснеш солдина пачка на екип програмисти...

Съвсем еуегантно и мазно.
 
От: От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Изтрих всичко след случката, пазя само кореспонденцията, някъде трябва да имам е един скрийншот какво излизаше във формата за поръчката. След като им писах първия път ми изпратиха файловете guest_step_1.tpl , и guest_step_2.tpl с които да заменя съотвените файлове в ./catalog/view/theme/default/template/checkout/ . Още тогава се усъмних че ме работят, и преди да ги презапиша свалих оригиналните и ги сравних с изпратените. Дори за лаик като мен веднага стана ясно че кода на тези в оригиналната дистрибуция на РексКарт е окастрен. С новите поръчката от гости тръгна, и се заех да огледам кода на на файловете за юзърите. Та скрипта които отговаряше за поръчките направо липсваше. Намерих версията на Опенкарт която е служила за база на рекскарт ( мисля че беше 1.4.9 ако не се лъжа) и разгледах файловете. Взех нужния сорс и редактирах .tpl файловте и нещата криво ляво тръгнаха. Но така ме беше хванало яд че забърсах всичко след като ми пристигна мейл в който от РексКарт се правеха на ударени и питаха какво общо има тяхната система с тази на опенкарт. Поне черно на бяло в сайта им да бяха написали как стоят нещата, направо щях да взема домейн и хост от тях, ама не - дай да изработим някой и друг балък. За сега не знам, след гюрунтията може да са влизли в крачка и да са пуснали пълния код
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Аз не мога да кажа кой да избереш колега но мога да ти кажа кой да не избереш като колегата, не избирай REXCART!!! Аз също се опитах да подкрепя българското и съжалявам 10000 пъти. Селяния на дребно, няма да се повтарям с колегата, едно към едно. Даже до такава степен се бях ядосал, че бях почнал да им кроя "шапка" и щяха да се видят в чудо от къде им е дошло. Не ми е минало и никога не е късно, защото такива дребни тарикати трябва да се тъпчат а не да се оставят да живуркат. Когато ще правиш нещо го направи като хората и да те споменават с добро а не да направиш някакво подобие на система само и само да прави постоянно проблеми и да се молиш на капацитетите да го оправят и да кихаш като луд. Успех колега в начинанието.
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

За сега единствената разлика в кода м/у 1.4.9 и рекскарт в посочените файлове е използването на модула на еконт за доставка. Нещо друго ще е.... Няма да ми се размине инсталацията :)
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

white_pawn
Колега! Точно по този път минах, със същите цели и задачи, огледах се, прецених и в момента съм на етап "напълване на блога с контент".
Изградих моята система върху Wordpress (защото ми е много добре познат) и плъгин за него WP e-Commerce. Смятам че ще стане повече от добре. Много добре се интегрира.Като се напълни и се подреди информационната част ще я оптимизирам и ще я оставя да се индексира и класира, а през това време ще попълвам продуктите (още не съм измислил до край какви ще бъдат продуктите и акцентите)
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

каприз, бях се спрял именно на първата система която си линкнала, ще прегледам и другата. Благодаря !

Ноке, точно твои постове в други теми бяха причина да отбележа WP в списъка за проучване. Малко си пристрастен де, но е и вярно, че неправилните ръце забъркват само каши. За плащанията- само с куриер предвиждам, щот нашенци се ги е бъз да не ги прекараш. Може би и пей пал ако някой толкова напира да ми се доверява.
Колкото до управлението и манипулацията с инфто на потребителите, ми вдигна един левел нагоре, това над което съм се замислял. Добър план в началото- по малко боли главата после. Знаех си че тук ще има какво да се научи.

Рекскарт го бях отписал още в началото не защото е бг проект. Притесняваше ме съвместимост с модулите, щот пишеше нещо от рода на "специално преработен". Без значение е дали от пакисанци или българи. Викам по-добре да вържа гащите с платен превод и работещи модули, но да изключа евентуална борбата с нечий "специални доработки" в някакъв момент от Времето.

Не анатемосвам, даже съжалявам, че заради един бг продукт се озовах тук, а май излезе и още нещо калпаво. Естествено за вас ще си остане чувството че не е редно така, а нервите и загубеното време е ясно, че няма кой да върне.
 
Последно редактирано:
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Ах, последните две мнения са ми убягнали.

Да, WP-a май- наистина взе да натежава. Въпреки че не съм се отказал от Kарт-а.

И предполагам, че колегата няма да ни остави в неведение какви са разликите в кода.
 
От: От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Аз попаднах на темата точно по тъсене в гугъл за подобен проблем с REXCART.
Уж работеше и след известно време ми заби.
Излязоха ми проблеми с ДДС-то.
 
Последно редактирано:
От: От: От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Понеже днес е тръгнало да повдигам разни стари теми... кат ше съм предприемаческа гарга, то поне да е рошава. Всъщност как се казва на мъжката гарга? Гарг? :)

Тук поне си позволявам да повдигна темата не от недоглеждане а поради простата причина, че не искам да съм поредния дето идва, пита, а след това даже и "благодаря" не казва или не се обосновава защо и какво е направил.

Та накрая реших да пробвам на УП да стане всичко. Влияние оказа не само текущия проект ами и това, че "на УП може да направиш от магазин та до .моби сайт с три дива форматиран текст". Викам няма да е лошо да разуча системата. Надрасках пак на лист какво ще ми трябва като плъгове горе долу, поразгледах... сичко точно. Остна ми накрая само тема да си избера. Малко тъпо може да звучи ама точно разнообразието ме пообърка, щот много бе мамка им, нета пълен, ама повечето плява. Спрях се на една и то на съвсем прилична цена... беше в някакъв блог стил "бест 20 УП теми.. ала- бала + линкове". Отивам на страницата на дизайнера... мозилата ми отлепи онова червено съобщение, че страницата е рипортната, дейнджър, мейнджър сещате се. Проверих на още 2- 3 места- пак към тях сочи. Не че не можех да я взема, ама някак ми се стори не у ред. Или праят глупости или не знаят въобще какво правят. Не си мисля, че някой евил хакер само чака на хоризонта да изплува моя онлайн магазин за да извърши пъкленото си дело, ама...

Викам и без това ще загубя още ден в търсене на подходяща тема, дай пак да поразгледам опенкарт-а. Щеш не щеш един форум и една обща секция за теми, модове и каквото ти трябва. На пръв поглед недостатък, но се оказа ГОЛЯМ плюс. Преди това ми се видя страшно малко, ама след цялото преравяне на малоумни сайтове за УП теми оптимизирани само за ключови думи пълни с джънк, ми се видя супер практично. Почти за всяко стандартно нещо около магазина има по един платен и безплатен вариант като мод. Темите? На повечето има линк към дизайнера където се предлагат/продават поне още десет, дори и в ТФорест. Съвсем доволно- не си затрупан с инфо. Ама все пак избирайте внимателно. Плескат и яко глупости като например в контрол панела да сложиш нещо "у луево" а той да е решил (дизайнера), че мястото му е в средата под контента. За това- драскате мейл или каквото и да е до автора и питате дали е съвместима най вече с модулите които сте си подбрали предварително, за да няма изненади, особено ако ги плащате. Не че пречи да си ползваш безплатна макар контраста между платените теми и беплатните да е доста голям. Ако отбираш от хтмл/цсс на средно ниво сичко е наред, щом аз се справих дето с пхп-то се гледаме само с добри пожелания :) Най важното е да изглежда добре, нали все пак е витрината това.

Инсталациите на плъговете са елементарни, само гледаш версията и четеш рийд ме-то, макар повечето хора да са на мнение, че заради тея файлове "сваляш архива ЦЯЛА секунда по късно и после само пречат и заемат излишно място" :p

Другоооо... да... не знам що най не ми се даваха за блога :) Не че нещо ама кат знеш, че има УП за тая работа, първо ти се струват грешни. Но си заслужава поне за мен. Виетнмеца се оказа ужасно учтив в разясненията, а самия блог се интегрира перфектно като част от самия сайт. въобще не се усеща как от блога преминаваш в магазина ;)

И да- знам , че все още гледам шареното а не какво има "под капака" ама и на това ще му дойде времето :)

И така не че съм се скъсал от поръчки ама вече прилъгах няколко от клиентите в аукро, да минат дитектно през мен. Къде с безплатна доставка, къде с малък процент намаление. Това ми се струва добър вариант. Мисля да не спирам продажбите там, за сега. Поне докато не почнат сами да ме откриват. Просто като някой си поръча в аукро в колета слагам и по един от ваучерите които си разпечатах предварително с различни малки проценти намаление за поръчки през магазина. Това го видях от йбей, на няколко пъти са ми пращали подобни неща като пазарувам и май е честа практика.

Общо взето това е. Почнах да пълня блога, в скоро време смятам да е възползвам от услугите на някой тук във форума за "събмит по соц. мрежите". Предложете някой, може и на ЛС :)

След това ще пробвам някоя и друга гугъл рекламна кампания, ама там все още ми е мътна и кървава.

И последно да поптам. До колко е оправдано примерно, засичм из Пазар-а "продавам линк в сайт с еди каква си тематика" да си купувам подобни линкове ако са в моята ниша или да ги насочвам другаде средствата.

Уж мразя се обяснявам, пък то стана...
 
От: Колебание между Opencart и Wordpress за онлайн магазин

Браво колега, сигурен съм че ще има успех начинанието ти - с такъв обстоен подход.

Относно покупка на линкове - ако ще се грижиш добре за този проект е редно да му купиш от всякакъв вид линкове - в статии по директории и платено в други сайтове, социалки, директории сайтове и всички възможни начини. Само не взимай линкове под наем, или взимай само в началото с идеята да се откажеш после от тях малко по малко.
Оптимизирай конкретни страници от проекта ти и ги линквай от статии по директории и сайтове. Добре е линка да е от сайт със сходна тематика, но ако е евтин или лесен - не отказвай и нетематичен.
Анонсирай се във фейсбук и туиттър при всяка възможност, винаги пиши описания и заглавия на ръка, а по възможност и контент.
 

Горе