"Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

copypaster

Active Member
Понеже видях, че този раздел включва и готината екстра "конкурси и награди" и понеже ми изпадна случайно един гейм сайт, реших, че е добра идея да пусна конкурс за най-добра статия на тема "Компютърните игри в животът ни", вместо да го подарявам, предизвиквайки си суетни колебания от рода на "на кой аджеба сега да дам сайта"

Та на конкурса :)
Тема
Компютърните игри и тяхната роля и влиание в ежедневието и животът ни
Пишете каквото мислите, че игрите са предизвикали, предизвикват и биха предизвиквали във вашият живот, за добро или за лошо :)
Изискванията: мин 100 думи, макс 3-400 думи.
Участието: Пише се директно в темата статията/поста

Ако има желаещи и статиите станат повече от една, стартирам анкета и статията с най-добър рейтинг печели :) При положение, че имаме такова условие, със започването на анкетата се приключват и всички редакции по темите.

Наградата
Наградата е малко и симпатично en сайтче и още по-симпатично домейнче. Върви дори заедно с особено симпатично хостче, което обаче ако желаете ще трябва да си подновите след около месец :)
Код:
gamepine.com - за по-добрият гамен... gamer смисъл :twisted:

Срокът за участие е до тази събота в 10 вечерта

Успех гамени :)Лека корекция на правилата: Желаещите да участват ще постват статиите си само в събота - от 18.00 до 22.00. Това се прави с цел да не се взаимстват идеи :wink:
 
Последно редактирано:
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Аз ще се включа, като бивш заклет геймър. :) Успех и на останалите! :roll:

Искрено се надявам, да не е някакъв трик само, ама то на трикстера му се пише... :)
 
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Сложих линк в хедъра да не ме кълнете :D

Ако се съберът статии в събота ще пусна анкета за гласуване, която ще е активна една седмица


Някой ако се сеща нещо да казва :)
 
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Хахах :) Не знам защо, ама много ме кефиш пич, от вчера още. Успех във форума(и по принцип)! :)


Въпросче, езика български ли трябва да е?
 
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Е да български трябва да е, няма да индексираме темата за ен я :rolleyes:
 
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Ето го моето участие. Надявам се да не е единствено. :)
----------

Компютърните игри и тяхната роля и влияние в ежедневието и животът ни.

savethegamersavetheworldheader.jpg


Зависимостта. Болест или симптом?

Компютърните игри винаги са били една противоречива тема. Доста хора смятат компютърните игри за вредни и ги оприличават на наркотик и в това има доза истина. Но преди да заклеймим компютърните игри като наркотик, трябва да помислим защо действат по този начин и защо толкова много деца(а и възрастни) избират да играят игри.

Компютърните игри, както и почти всичко останало в този живот са „бягство от реалността”. По-същите причини, по които палим цигара, пием алкохол, ядем шоколад и тн., играем и компютърни игри. Те ни позволяват да се потопим в една виртуална реалност, в която не съществуват ежедневните проблеми и можем много по-свободно да изберем какви да сме и какво да правим(поради голямото разнообразие на игри).
В този ред на мисли, идва въпросът, дали трябва да обърнем толкова голямо внимание на компютърните игри като болест или трябва да търсим проблема другаде. В реалният живот, например?

Ползите от компютърните игри

Моля? Няма такива? Сигурни ли сте? Щом мислите така, значи не сте играли компютърни игри. Както всяко едно друго преживяване, така и PC игрите носят със себе си определен опит и букет от емоции. Аз, например,(както и много друго като мен) съм развил изключително много логиката си, умението си да решавам проблеми по най-оптималният начин, като съм играл стратегии. Независимо дали става въпрос за виртуална игра на шах или някоя изключително трудна военна стратегическа игра, логическият опит е налице. Научавате се на правилно балансиране на ресурсите, усилията и времето по различните параграфи (например защита и атака), така че да постигнете максимален резултат, без да позволявате да се образуват слаби пунктове в стратегията ви.

Всяка игра дава различен практически опит и развива различни умения у нас, какви точно, можете да се досетите сами.

Друга много полезна характеристика на компютърните игри е ефекта върху психологията ни. Компютърните игри правят мисълта ни по-гъвкава и ни помагат да намираме по-креативни и елеганти решения на редица проблеми. Също така ни правят с една идея по-големи мечтатели, тъй като в компютърните игри е много по-лесно да осъществим зададена цел, трябва по-малко време да го постигнем и получаваме видимо „отплащане” на нашите действия под формата на точки, баджове и редица други статистики и бонуси. Така ние сме по-щастливи и по-стимулирани да продължаваме напред.
Повече относно това, можете да научите в този чудесен Ted Talk на Джейн Макгонигал(BG sub).

Негативите на компютърните игри

Не ме разбирайте грешно, компютърните игри имат и своите негативни последствия, ако прекалите с тях. Но не е ли с всяко нещо така? Научете се да си поставяте граници и да задоволявате психологическите си и интелектуални потребности по други начини и ще избегнете компютърната зависимост. Приятна игра! :)
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Wicz
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Много е добра статията и вярна. Особено ми хареса частта "Компютърните игри правят мисълта ни по-гъвкава и ни помагат да намираме по-кративни и елеганти решения на редица проблеми" :)
И да имаше други статии, твоята така или иначе щеше да е първа. Така че - честито :rolleyes:

Колкото до факта, че нямаше други предложения съм склонен да вярвам, че в този форум вече се срещат все по-малко предприемачи. Повечето предпочитат да пробват да продадът нереализираният си домейн за 2-3лв или сайт за 15-20лв, но не могат да напишат дори и една читава статия. Колкото по-голяма им е апатията, толкова повече се отдалечават от предприемачеството. Защото дори написването на една статия е предприемачество - изисква ПРЕДПРИЕМАНЕ на някакво действие с идеята за постигане на определена облага или цел.
Както ида е...или всички са се надсмогнали, или просто са апатизирани - тоест загубили дух. За съжаление, с оглед на всичко което наблюдавам във форума, смятам за вярно по скоро второто....

Колкото до наградата, наистина не беше особено голяма, но и 30-40лв да й се вземат (при положение, че няма желание за развиване) пак е нещо. Въпреки че основната идея беше друга - хареса ми темата за игрите в животът ни, защото колкото и да се правим на дора-габе, много добре знаем, че няма такова животно тук, на което игрите да не са засегнали по един или друг начин животът му :wink:
 
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Радвам се, че ти е харесала статията. :)

Не знам другите в какво психологическо състояние сa, но си прав, че дори писането на статии е предприемачество. Аз конкретно, смятам себе си за предприемач, не писач/преводач. :) Надявам се да го прочетат това зелените копирайтъри... ако се възприемаш само като писач, не става. Трябва да мислиш и за маркетинг, PR, sales convertion и всичко останало в тази насока за да правиш някакви струващи си пари и да вървиш напред.

А за игрите, да, засегнали са живота на всички. Най-малкото всеки е играл на куцанка/стражари и апаши/мижанка/белот... нещо. :)
 
Последно редактирано:
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

А за игрите, да, засегнали са живота на всички. Най-малкото всеки е играл на куцанка/стражари и апаши/мижанка/белот... нещо. :)

Много повече - повярвай. Повече от половината тук са "загубили" години в старкрафт, уаркрафт, диабло, конрти, халфлайф и тн крафти, ама повечето позьорства и се правят на бизнесмени и ппредприемачи с идната жалка идея, че видиш ли така ще могат да намажат някоя и друга дребна поръчка тук...която видиш ли обаче дори не могат да изпълнят като хората :)
 
  • Like
Реакции: Wicz
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

Айде и аз да пусна една статийка дето написах сега ... Ако има грешки извинявам се ама е късно и може да съм пропуснал нещо.

Как компютърните игри изграждат младата психика

Вероятно сте се наслушали на истории за вредата, от компютърните игри и колко негативно влияние указват те на младежката психика. Повечето "драскачки", които твърдят налудничави неща от сорта, че едва ли не насилието по улиците, се дължи на Doom или друга игра с кръв и чудовища, търсят евтина популярност и пълнеж за жълтите страници, в които излизват словесната си помия.

Разбира се, съществува и друг тип хора, които с охота разказват истории за компютърните игри от миналото като Принц на Персия 1, Супер артилерия, Нощен патрул и така нататък.

За щастие компютърните игри в по-голямата си част образоват младото поколение, като възбуждат стратегическо мислене, рефлекси, логични подходи и не на последно място знания в областта на компютърните мрежи, сървъри и онлайн контакти.

Дори представителите на различните етнически групи у нас, разбраха как да контактуват помежду си в StarCraft или как да излъжат противниците си в Half Life. Виртуалната среда събира младежите и ги сприятелява, което е особено ценен благодетел във времена на напрежение, завист, предубеждения и негативни емоции.

Никога няма да забравя каква беше тръпката при играта шах за Правец 8М или Зак на първия ми лаптоп Compaq 286 ... В началото идеята бе просто да мина нивата и в крайна сметка да превъртя играта, а малко по-натам започнах да проучвам софтуери за създаване на компютърни игри. Петнадесет години по-късно нямам време за игра, но отдаде ли се възможност, няма да откажа някой увлекателен Multiplayer с колегите в офиса.

Може би голяма част от медиите трябва да спрат с изтърканите организации на боища във Фейсбук, компютърните игри промиващи тийнейджърската психика и вирусите убийци, а да се замислят за реалните проблеми на младите, такива каквито са в действителност.
 
От: "Компютърните игри в животът ни" - Конкурс за статия с награда

bgtifo Струва ми се, че изпусна срока май, събота до 22.00 часа ..
 

Горе