Конкурентен сайт копира снимки

От: Конкурентен сайт копира снимки

Той трябва да има писмено разрешение за ползването на снимки на хора, на които се виждат лицата, така че и от този аспект може да го подгоните.

Това не е вярно.

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.

(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:

1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;

3. изобразеното лице е получило възнаграждение, за да позира, освен ако между автора и изобразеното лице е било уговорено друго.

(3) За използването на произведение по ал. 1 между автора и изобразеното лице могат да се уговорят условия.

Само в някои случаи се изисква разрешение. Ако е снимано на публично или обществено място не се изисква разрешение. Ако обаче е снимано в частна собственост (например в жилищна сграда, която не е нито публично място, нито обществено място) тогава се изисква разрешение.

Доколкото разбрах става въпрос за неправомерно ползване на снимки, авторските права на които се държат от лице, което не е дало съгласието си тези снимки да се ползват от нарушителя. А не за снимки направени от някого, който ги ползва правомерно (т.е. носителят на авторското право ги ползва).
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Или по някакъв начин да се забрани опцията за копиране на текст или снимков материал от сайт Хикс. (В случая - Вашият, на потърпевш)
Това е невъзможно.
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Сталкер, не вярвам да е такова дървото. Той може да си има снимки и да си ги гледа в къщи колкото си иска, но според мен едва ли има право да презентира и рекламира свой бизнес (какъвто всъщност няма де...) с тях, най-малкото защото те не отразяват неговата дейност (принципно фирмена дейност). Съгласен съм ако имаше някакъв блог и да си пише просто за такъв бизнес, ама при положение че ясно оферира услуги и продукти, слага цени и тн, едва ли може да използва чужда дейност, била под формата на личен снимков материал.
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Като иска да краде, толкова ли не може да влезе в ru,com,de... и да краде. Нали сайтовете, специално в тази ниша са 10-на на кръст и се борят за оскъдните клиенти в миниатюрния бг пазар:) Селянията се пренесе и онлайн:)
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Не разбрах лицето, което ги ползва автор на снимките ли е или ги е копирало без разрешение?

Ако е автор на снимките няма право да ги ползва без разрешение от лицата, които снимани (но само ако лицата не се намират на обществено или публично място - например за да снимаш в частно жилище трябва да искаш разрешение от лицата, които снимаш).

Ако пък е снимал на публично/обществено място (за което не се изисква разрешение) може да ползва снимките както си иска. Обаче ако твърди, че на снимката са негови работници и т.н. това е измама (не нарушение на авторско право).
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Да не сме се разбрали. Автор е на някои (щото некои работници са си мислели че ги снимат за модно списание :) ), но няма съгласие да ги пуска в нета, още по-малков конкурентен сайт. И да, всичките са снимани при изпълнение на службата :) определено не на обществени места
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Може да пуснеш един блог на Blogger/blogspot.com със заглавие "Фирма (името на фирмата) ползва снимки на наши работници в сайта си". Няколко линка към блога и ще се класира за ключова фраза "(името на фирмата)".
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Хех, като натрупам реп ще ти дам, много добра идея :)
...ама па той и фирма няма

А иначе как мислиш, мога ли да пиша репорт някакъв на гугъл, че тия сайтове го използват за да накърняват чужди интереси? Щото реално и той е един вид съучастник :) То така всеки един добър оптимизатор използвайки гугъл за своите цели може да направи чудесии от храброст.
Мисля че ще е заслужено, все пак на 99% съм сигурен, че тоя баровец е направил точно нещо подобно, че не виждам как инак без грам блек може да се бутне сайт дет е бил поне година само на 1ва - за поне година направо дет се вика извън индекса.

хмм не го знам де е, инак направо саморазправа и тва е, ни гугал ще чакам, ни чудо :twisted:
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

Google не е съдия и не е орган за правоприлагане. Въпреки, че понякога се прави на такъв.
 
От: Конкурентен сайт копира снимки

И никой не иска да съди или правораздава, а да види кво се случва при него - кво правят чедата му един вид :)
Ако такива неща не се репортват, как тогава един прост бот ще знае кой прави лапация на негов гръб, да не говоря че и до бой мое се стигне пак заради него :twisted:
 

Горе