Копирането на съдържание е престъпление

От: От: Копирането на съдържание е престъпление

Amoun що 90?

пък и като напълним кауша ще пренесем форума там. Колкото до разширяването на халките ако аватарите ни имат нещо общо с действителността мислете му :lol:

Подай ми втория пълнител.:D
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

с две думи 90% трябва да сме в кауша и да ни разширяват халките?

AMOUN! Друже! А защо не? В крайна сметка кава е разликата дали ще ми откраднат телевизора от хола или труда, който съм положил за да създам продукт и от който си изкарвам хляба, луканката и омарите?

По какво се различават "Наглите", които отвличат хора и наглите копелета, които ми копираха преди дни сайта на 90%? В крайна сметка тези вторите все едно са ми отвлекли детето, което обичам и за което се грижа и полагам усилия толкова време...

А това да дублирания контент не е аргумент, защото съм виждал стопроцентови клонинги да се класират наравно с оригинала...
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Добре, да кажем че някой ми е откраднал съдържанието. Как ще докажа пред съда, че аз съм автор на материала? С какви механизми? Какви ще бъдат доказателствата?

Единствения начин да си защитиш задържанието е да си подготвиш достатъчно много доказателства против крадеца.

Има два съществени въпроса при доказването:
1. Че аз съм го публикувал първи
2. Че другият действително го е копирал от моя сайт

Относно първия въпрос: Доколко индексирането в Гугъл може да се приеме за доказателство в съда? Малко вероятно е да се разчита на изискването на служебна бележка от Гугъл, кой от двата материала първи е попаднал в индекса. В такива случаи съдът призовава вещи лица. Вещите лица ще трябва да докажат недвусмислено, коя от двете статии е първа публикувана. Тук трябва да си помогнем сами - все пак това е именно в нашата област - беклинкове от авторитетни и независими източници с дата преди датата на публикуване при плагиата са добра отправна точка.

Още идеи в тази посока обаче не са излишни: КАК ДА ДОКАЖА, ЧЕ МОЯТ МАТЕРИАЛ Е ПУБЛИКУВАН ПО-РАНО?

Вторият въпрос изглежда дори по-лесен: Споменах вече две техники за залагане на капани. Капаните ти гарантират доказването на копирането на съдържанието.

Още идеи за капани обаче също са много полезни: КАКВО ДА НАПРАВЯ ЗА ДА ДОКАЖА, ЧЕ СТАТИЯТА Е КОПИРАНА ОТ МОЯ САЙТ?
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

За всички, които предпочитат сами да си създават съдържанието: Днес е международния ден на авторското право - всеки автор, па било той и обикновен блогър днес има малък празник.

Честито на всички и успехи в онлайн бизнеса
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Здравейте,
Прочетох цялата тема. Да си призная, не разбирам някои неща от жаргона, който употребявате, но в общи линии ми стана ясно. От доста време се чудя защо е необходимо пренаписването на статии. Освен че може да донесе печалба на някого заради някакви си ключови думи, според мен за обикновения потребител от тях няма никаква полза. Много ми е неприятно, когато като търся нещо, намирам няколко абсолютно еднакви статии. В този форум прочетох доста за оптимизация за търсачки. От всичко, което научих, всъщност това е заблуждаване на търсачката и тя трябва да търси начини да се бори с оптимизацията, за да анулира подобното съдържание. Защо е нужно да се пренаписва една статия? Първоначално авторът се е постарал да изрази мисълта си по най-добрия начин, с най-подходящите изразни средства. Всяко пренаписване само ще я осакати, освен ако оригиналът не е много лош. А и въпросът за авторското право наистина не ми е ясен. Сякаш искаме да минем между капките. И този безсмислено-къртовски труд за 1-2 лв. на две страници примерно. Моля да ме извините за дългите разсъждения и не ме осъждайте твърде строго - за повечето от вас аз съм вашата ниска леля и не познавам добре правилата в компютърния свят.
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Първо пишеш отговора на въпроса си:

може да донесе печалба на някого заради някакви си ключови думи

А после го задаваш:

Защо е нужно да се пренаписва една статия?

Отговорът ти е правилен: прави се за пари! По принцип (почти) всяка работа се прави за пари. Стремежът за печалба движи икономиката.

Хората са алчни гадове, които бълват абсолютни ненужни и безсмислени сайтове, продават абсолютно ненужни продукти и правят реклами за същите тези боклуци с единствената цел да спечелят пари.

В този форум пишат предимно такива предприемачи.

Забелязах, че заглавието на темата не е вярно. Копирането не е престъпление и това е записано в закона за издателските права (наричат го закон за авторските права за заблуда на народонаселението).

Всичко, което виждате (и чувате) чрез браузър си (браузър се нарича тази програма, чрез която виждате този текст) е копирано многократно преди да се появи пред очите ви. Даже и в собствения си компютър имате няколко копия на тази информация - в оперативната памет и в кеша на браузъра, записан на твърдия диск. А през оперативната памет на колко компютри е минала тази информация никой не знае.
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Забелязах, че заглавието на темата не е вярно. Копирането не е престъпление и това е записано в закона за издателските права (наричат го закон за авторските права за заблуда на народонаселението).


happyslacker, съобразно действащото в момента законодателство копирането на съдържание си Е престъпление. Дали това е правилно, дали има нужда от промяна, дали трябва да е така е друг въпрос, който не искам да развиваме - очевадно е че сме на противоположни мнения.

Уважавам те като потребител на форума (и то повече от средностатистическия такъв), уважавам и правото ти на мнение (дори то да е противоположно на моето) и тъй като много държа да запазя уважението си към теб ненакърнено не искам да споря по темата.

Поздрави!

ПП Колкото до частта преди цитата: абсолютно съм съгласен - положителна репутация от мен за мнението

Едит: е, не можах да ти дам положителна репутация - явно скоро съм ти давал
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Здравей,
Не исках да задавам безсмислен въпрос. Надявах се да чуя друг отговор. Може пък аз нещо да не разбирам. Може да има друго основание за пренаписване на статии освен ключовите думи и парите.
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Копирането е престъпление само в някои случаи. Например ако изтеглиш "Аватар" и започнеш да продаваш копията, които си направил без разрешение от собственика на издателските права, това е престъпление. Обаче ако си купиш диска и го гледаш заедно с някой приятел това не е престъпление (все още).


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

1. (доп. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) временното възпроизвеждане на произведения, ако то има преходен или инцидентен характер, няма самостоятелно икономическо значение, съставлява неделима и съществена част от техническия процес и се прави с единствената цел да позволи:

а) предаване в мрежа чрез посредник, или

http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

Например, ако си купиш законно една ем пе тройка от някой сайт, който продава такива, ти я получаваш като я теглиш от уеб сървъра на търговеца. При това ем пе тройката се записва в паметта на голям брой компютри докато пристигне в твоя компютър, където също се копира на твърдия диск и в оперативната памет. Това копиране не е престъпление, защото става въпрос за "предаване в мрежа чрез посредник".

Ето и още изключения, при които копирането не е престъпление:
9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;

10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба;

11. предоставянето на достъп на физически лица до произведения, намиращи се в колекциите на организации по смисъла на т. 9, при условие че се извършва за научни цели и няма търговски характер;

Например е допустимо една библиотека да предоставя на физически лица достъп до произведения, ако това "се извършва за научни цели и няма търговски характер". При това няма нужда от съгласието на автора и плащане на възнаграждение на автора.

Дефиниция на понятието "възпроизвеждане":

3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) "възпроизвеждане на произведение" е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;

Проблемът обаче, е че други части на закона противоречат на тези части, които цитирах и е трудно за обикновения човек, който няма познания по право да го тълкува.
 
Последно редактирано:
От: Копирането на съдържание е престъпление

Пренаписването е известно още с думата преразказ, под която се изучава в училище. Относно мотивите, ами естествено, че ще е за пари. Едва ли някой ще тръгне да го прави за удоволствие. По принцип не го уважавам като метод на работа, понеже е доста паразитна и безполезна дейност. Няма смисъл да се пълни нета с глупости, но... разни хора, разни идеали.
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Гледам, че имаш линк в подписа си към читанката. Интересно доколко може да се твърди, че подобни сайтове са "общодостъпни библиотеки" и да се ползва това изключение в закона за да няма проблеми със Явор Колев - борецът срещу Дявола и Торентите.
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

В местния форум има изписани няколко кофи с мастило по въпроса. С няколко думи: щом се прави с некомерсиална цел е законно.
 
От: Копирането на съдържание е престъпление

Щом е законно защо махнаха онези произведения от сайта Без монитор?
 

Горе