Малко повече за Creative Commons

Federal

Active Member
Здравейте,

разгледах им сайта и лиценза, но имам някои неясноти?
Това всъщност какво урежда и има ли смисъл, да го включвам в мой сайт?
 
От: Малко повече за Creative Commons

Нещо като катинар на порта. Или табелка. Някои ще го уважат, други не.
Но пък е по-добре да има.
Гражданите на държави, които са ратифицирали споразумението, имат правно основание да предявят правата си при нарушението им.
 
От: Малко повече за Creative Commons

То само с разглеждане не става, трябва и акъл.

Идеята на CC е да даде правна рамка за споделяне на информация в интернет. Стандартните лицензии ограничават способноста за споделяне, а лицензите с отворен код не отговарят на съвременните нужди.

Затова CC е създаден с идеята да вземеш чужд труд лицензиран под CC и да го доразвиеш. Това което CC НЕ ОГРАНИЧАВА е споделянето! Т.е. винаги е разрешено за некомерсиална употреба.

Това което може да се ограничи е:
- използването на нещо лицензирано в комерсиална употреба. Примерно доста често може да се види нещо по нашите шоута или печатни медии с надпис - автор: Интернет. Ако е лицензирано със забрана за комерсиална употреба си е подсъдно (има и случаи в БГ блогъри да съдят медии). Ако е лицензирано с разрешение - няма проблем, НО ТРЯБВА ДА СЕ УКАЖАТ АВТОРСКИТЕ ПРАВА!
- разрешението на деривати (доразработки) - стандартно са разрешени. Може да се забранят ИЛИ да се разрешат, но при използване на подобен лиценз (т.е. цели се забрана избягване като деривата се лицензира под др. лиценз). Трябва да се отбележи че пак трябва да се укажат авторските права.

Както виждаш лесно е! Няма много голяма философия...

ДОПЪЛНЕНИЕ: Има много лицензи с отворен код, но CC е за авторски статии, снимки, картини, съвети, идеи и т.н. и т.н.
 
Последно редактирано:

Горе