Малко помощ , за уеб програмирането.

danider

Member
Здравейте , искам да попитам уеб девелъпърите откъде са научили следните езици:
html , css , javascript , php и mySQL

Може уроците да са на английски език , за това нямам претенций.Също така , ако се ползвали някоя книга , а не интернет не ми пречи , само кажете коя :D

Нлагодаря предварително.
 
От: Малко помощ , за уеб програмирането.

Това го няма заедно в една книга.
Аз започнах от ТУК
 
От: Малко помощ , за уеб програмирането.

Не съм web developer, но ползвам основно SQL в работата. Започнах да се уча сам преди 2г. Вече не помня коя бе първата книжка, която прочетох. Книжки има толкова много...
В момента разполагам със следните материали:
McGraw Hill - SQL A Beginner's Guide 2nd Edition
McGraw Hill - SQL The Complete Reference
O'Reilly - SQL in a Nutshell 2nd Edition
O'Reilly - SQL Tuning

Подарявам копия. :)
 
От: Малко помощ , за уеб програмирането.

Аз познавах един от последните туземци, на който HTML му беше майчин език. Той ми предаде всичките си знания.
Сега сериозно. Книгите са добри за начало. Пълно е и със сайтове с уроци. Има дори на български. Виж там.
 
От: Малко помощ , за уеб програмирането.

Първо си избери какъв точно искаш да станеш - предимно дизайнер, предимно фрон-енд девелъпър, или основно бек-енд програмист. Да се опитваш да обхванеш всички тия неща в първите 1-2 години е безсмислено, ако не и вредно.

За първото - учи Photoshop, HTML, CSS.
За второто - малко Фотошоп за обща култура и наблягай на ХТМЛ, CSS и ДжаваСкрипт.
За третото - ХТМЛ, PHP, MySQL. Ако искаш да си независим разработчик, добави и CSS, понеже няма да имаш колеги, дето да я свършат тая работа..

По първите 2 теми ми се намират някоя и друга избрана книжка под формата на нелегално пдф-че (на ингилизки са сичките)... Ако дадеш мейл на ПМ и уточниш какво ти трябва, мога да ти пратя нещо подходящо и полезно за четене. Преведени книги от книжарницата не си купувай, освен за ПХП и MySQL - на бг пазара липсват най-авторитетните и актуални книги в областта.
 
От: Малко помощ , за уеб програмирането.

Благодаря на всички за помоща.В началото съм забравил да спомена , че съм се насочил към бек-енд бранша и май ще търся нещо на английски език , защото ми се струва , че на български език в сайтовете за уроци и книгите е обяснено най-бавното , а на мен ми трябва нещо по-подробно.Ще видя от каде мога да си набавя чуждестранна литература на компютърна тематика.А бихте ли ме насочили към някакви автори или книги.
 
От: Малко помощ , за уеб програмирането.

Има доста безплатни книжки на PDF из торентите - в замунда и арена също трябва да има. Според мен, ако сега навлизаш не е зле да почнеш с някоя от сорта на PHP & Mysql in 21 days - има доста в тоя стил (еди-кво-си за няколко дни). Хубавото им е че показват от много неща по малко, колкото да навлезнеш в материята.
Пък после вече можеш да се хвърлиш на дебелите книги и накрая - само с гугъл за справки :)
 

Горе