Малко помощ - идеята става ли за нещо?

cross

Well-Known Member
Здравейте,
Мисля да направя копирайтинг сайт с раздел за графичен дизайн, ако така мога да се изразя.
Сайта вече го правя ( затворен е, не мога да го покажа още ) и е на Woocommerce. Идеята ми беше такава:
Договарям се с различни копирайтъри и графични дизайнери, които така да се каже да могат да работят в сайта. Всеки човек ( или в екип, както си решат ) получава една под - страница в сайта, на която ще може да си предлага услугите. Там може да си качва статии, портфолио от сайтове, на които е правил лого, или пък ако искат да се включат програмисти - и сайтове. В началото на сайта ясно ще бъде упоменато, че раотят различни хора и след платен артикул, отговаря за поръчката човека, на който е тя. Предимството на сайта е, че всички ще си помагат за класирането в Google, защото както казах - всеки си получава страница, на която прави каквото иска, като разбира се - се съобразява с дизайна и цветовата гама на сайта и от части с подреждането.

Ако някой все още не е разбрал идеята - по този начин всеки ще може да си поръча дизайн, съдържание и сайт за няколко минути, като конкуренцията в сайта би мотивирала участниците в проекта и би предоставила избор на клиента.

Лично аз няма да взимам никакви пари от хората, които си предлагат услугите в сайта - те ще изпълняат поръчките от този сайт междувременно. Единственото нещо, което ще се изисква от продавачите е да бъдат коректни с клиентите, реклами също на техните страници ще си слагат те, стига да се съобразяват със съдържанието.

Какво печеля аз ще си зададете въпроса може би, както вече вероятно се досетихте - аз ще се занимавам с блога на сайта, може да предлагам копирайтинг услуги на хората, ще се продават линкове за страницата и ще пусна адсенс вероятно.

Сега, според някои може би - печеля на гърба на тези, които си продават труда в сайта, но това според мен не е така. Идеята е няколко сайта да бъдат обединени, а пък освен всичко останало - аз плащам хостинг, домейн и т.н. и трябва да спечеля и аз нещо.

Ако смятате, че идеята ми не е добра, моля, помогнете да я усъвършенствам, ще се радвам ако не ме нападате. :)

Благодаря на всички за вниманието!
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Бърз въпрос - идеята ти за българсия или чуждия пазар е?
Иначе идеята ти е добра, но до голяма част е повторение на идеята на Behance.net - правиш си портфолио, качваш си твои разработки, хората те харесват и се свързват евентуално с теб. Има си и секция в която фирми си търсят кадри, като се кандидатства с портфолиото от сайта. На бг пазара обаче не съм мяркал нещо подобно, но не знам колко голям ще ти е таргета.
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Интересна идея и определено има добър потенциал за развитие, защото в България единствената свястна страница, където може да се поръчат статии и друг тип контент е тук и евентуално няколко изключения от по-известни копирайтъри. Едно средно положение би било полезно. Но за да стане това факт, трябва да се класираш добре в Google ИЛИ да имаш някакъв бюджет за реклама/Google AdWords работи доста добре за тази ниша в България/.

WooCommerce? Не мисля, че WordPress е правилната система за нещо такова. Също така не мисля, че печалбата с Adsense(т.е да пращаш потенциални клиенти при конкуренцията) + продажба на линкове(нещо, което може да рискува положението на сайта ти в търсачките, както и на всички потенциални участници при теб) е правилно. Решението е по-просто, сайт подобен на iWriter, но за съжаление няма готова система и ще трябва да се потрудиш. Не знам защо се притесняваш от взимането на процент от партньорите, с които би работил, стига да им предоставяш достатъчно value, т.е. нови клиенти, които не биха могли да привлекат без теб. 20% ми звучат разумно, като можеш да изградиш няколко тиер нива, т.е евтини, малко по-скъпи и накрая скъпи тарифи, като даваш достъп до статиите от последните нива само на тези, които пишат качествено и оставят клиентите доволни.

Правиш системата да не показва имена или информация за автора,а само определен номер/ID/, с който евентуално същия този купувач да поръча статия специално от този автор, ако е останал доволен. Няколко добри идеи са автоматична проверка на статията в CopyScape/чрез API/ и евентуално интеграция с WordPress и автоматично качване на статиите в няколко различни вида CMSи. Приходите се правят от 20% комисионна, както и от платена екстра "Редактор", т.е. някой да редактира дадена статия, някой различен от автора разбира се. Четири очи и две глави са къде, къде по-добре от две очи и една глава. Друг начин, с който може да печелиш е VIP оферта :). Във всеки случай бих те посъветвал да се фокусираш повече върху международния пазар, като просто добавиш и български език.

Каквото и решение да избереш ти пожелавам успех :)
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Идеята ми е за бг . А иначе- може би WP не е особено подходяща "оферта" за някои, но според мен в този случай е най - удобен. А иначе такива неща като VIP оферта не искам да правя- целта е да работим заедно, а не те да са ми клиенти, ако така мога да кажа. А иначе в началото е глупаво да искам на някой процент от печалбата - сайта още не е пуснат и никой не го знае.... какво толкова им предлагам в началото, че да им взимам от печалбата? Относно за оставянето на клиентите доволни - ще си има специална страница за поддръжка на субдомейн, където ако има някой некоректен просто ще изхвърчи...
В началото не искам да правя къстъм системи, както беше казал отгоре колегата - това са едни доста големи пари, които могат много лесно да излетят, ако нещата не потръгнат. Иначе ако всичко стане по план - защо да не се направи една къстъм система, няма проблеми....

Само да питам, за да не пиша в други постове - как да разбера кой ми дава репутацията, защото колкото и да се оглеждам - няма никнейм.
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Много добра идея! И на мен ми се върти в главата от години, като част от по-голям проект. Но така и не се захванах да го развивам.
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Ами то и за се каня от дълго време да почна нещо, но все оправдания си намирах и преди няколко дни почнах да го разработвам, ще видим дали ще излезе нещо.
Също да питам, че не съм търговец на домейни: bg-copywrite.eu добре ли звучи? или пък .com да е?
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Не се ограничавай с bg ..
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

и защо някой ще ползва този сайт, а не всеизвестните themeforest, graphicriver и всички от тяхната група?
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Ами може да предлагаме и по - добро качество от тяхното, не се знае нищо :)

Дано, аз не обичам да плащам за нищо, но си купувам супер много неща от тези сайтове, защото наистина има много добри неща и си струват. Особено графикривър-а има ненормални неща
 
От: Малко помощ - идеята става ли за нещо?

Дано, аз не обичам да плащам за нищо, но си купувам супер много неща от тези сайтове, защото наистина има много добри неща и си струват. Особено графикривър-а има ненормални неща

Съласен съм, но основната разлика е, че нашите логота няма да бъдат готови, а ще бъдат по поръчка...и ще има избор от хора, които да свършат работата. А и темите също няма да бъдат готови ( освен ако някой разбира се иска саймо сайт, без къстъм тема, разбира се ). Затова все си мисля, че има какво да предложа.
 

Горе