Менюта от гледна точка на SEO

Здравейте!
Имам следното питане и искам малко помощ и съвет - МОЛЯ ОТЗОВЕТЕ СЕ!

Молбата ми е следната: Моля разгледайте менютата на сайта ми lubopitko-bg.ком Главното меню се намира най-горе на сайта. Когато се влезне в някой главен раздел от това меню, в дясния сайдбар се появява конкретно меню за тоз раздел. Например от раздела кулинария в главното меню се влиза в кулинарен раздел, в който в десния слайдбар има конкретно меню само за кулинарията. "Кулинарното меню" има например 50 линка за конкретни рецепти. Въпроса ми е добре ли е от гледна точка на СЕО това "кулинарно меню" да се появява на всички рецепти на сайта или това се отразява зле за оптимизацията, понеже ми генерира много вътрешни връзки.

Дано се изразих ясно - Благодаря Ви!
 
Последно редактирано:
От: Менюта от гледна точка на SEO

1. Като за Wordpress изглежда много зле сайта. Лично мнение е, вярно, но не бих го посетил втори път - само заради дизайна.
2. Менютата са направени добре - Основна категория, под-категории и конкретни рецепти. До крайна точка се стига с максимум 3 клика. Няма как да стане по-добре. :)
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Предполагам колегата по-скоро имаше предвид дали не са много тези вътрешни връзки на всяка страница. В конкретния случай според мен е ок така, но може и по-добре. Линк джуса по този начин се разпределя помежду всички линкнати вътрешни страници, сам си прави извода добре ли е или зле. Силно препоръчително е на една страница да няма повече от 80 линка (вкл. вътрешни и тези от навигацията).
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Мерси за отговорите!
Относно дизайна и на мен не ми допада, но на жената и харесва и иска така да е! Доста ми помага със статиите 80% от тах са нейно дело и се съгласявам с нея!
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Човек вземи си една хубава тема 50-60$ са парчето, защото в момента дизайна е меко казано зле. Една кофти тема може да прецака цял проект.
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Темата е спряла на ниво 2005, така, че наистина помислете за смяна на шаблона.
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

А бихте ли препоръчали някакви теми - платени и добре изглеждащи!
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Линк джуса по този начин се разпределя помежду всички линкнати вътрешни страници, сам си прави извода добре ли е или зле. Силно препоръчително е на една страница да няма повече от 80 линка (вкл. вътрешни и тези от навигацията).
Това което казваш е много добре, пише го в много учебници, но какво не е наред? Това се забелязва само при силните сайтове, тези които са с тръстен ранг над 1.5-2. Аз забелязах това, само при един сайт в който бях сложил най-много линкове 230 линка, не са кой знае колко, но път когато няма наказание е тем подобни се усеща разлика. Та каква е разликата между него и другите които са с 50-100 линка? Когато в силен сайт си направиш нова страница, закачих за началната, тази страница почва да се класира след няколко дена и влиза в топ 100 на ГГ ей така от нищо. Вероятно това са го виждали много хора, но само тези които имат хубави, силни и стари сайтове. Но за малък или слаб сайт, няма значение как се разпределя тежестта на ликовете (когато няма тежест) Това го казвам да не вземе някой на новия си сайт да се вманиачала и да се чуди къде е проблема, защо не се класира, защото е нов трябва време, постоянство и да не се злоупотренява с някои неща които не разбираме достатъчно.
И аз имам такова меню и много ме кефи, защото виждащ темите без да сиропираш и да гледаш съдържането в средата, само че моето е по-различно понеже, като станат 50 теми нещата загрубяват от към визия ако се изтупат всичките в страни :D

Ти още повече
Мерси много - ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

woodmonster - не ги слушай другите, не сменяй темата, визията, сайта ти си е супер. Според мен направиш ли го, ще развалиш много неща. Правилно постъпваш, че слушаш жена си - в случая тя знае повече от коментиращите темата. Може спокойно да надграждаш тази визия и всичко ще бъде наред, няма място за притеснения.
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

woodmonster - не ги слушай другите, не сменяй темата, визията, сайта ти си е супер. Според мен направиш ли го, ще развалиш много неща. Правилно постъпваш, че слушаш жена си - в случая тя знае повече от коментиращите темата. Може спокойно да надграждаш тази визия и всичко ще бъде наред, няма място за притеснения.

Ама ти сериозно ли?
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Странник, по някога си много странен, а предвид, че уж странстваш, то е добре да се преименуваш на Странния странник :D
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Искам сайта ми да е с "по-проста визия". В смисъл да е лесно на потребителя да намира това което търси и да се навигира лесно. Не искам "джиджав сайт", в който от натрупване на много неща потребителя трудно да се ориентира и да не може да открие това което е търсил. Уикипедията за мен е с такава визия - лесно намираш вътре всичко. Благодаря Ви и за мненията относно дизайна. Търпя критика не се сърдя или обиждам. Имам възможност да си закупя платена тема - това не е проблем. За Странника конкретно - вслушвал съм се в доста негови мнения и съвети и не съжалявам за което. Желая Крепко здраве на всички - БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА СЪВЕТИТЕ! Все още се колебая за дизайна, докато жената категорично не е съгласна за "джиджав сайт".
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

woodmonster - Правилно си се ориентирал. Един сайт трябва да бъде максимално функционален, лесен за потребителите, да не ги затруднява, информацията не само лесно да се намира, но и по възможност да се вижда и да кара потребителя да остане и прочете още. И без да ти знам данните, съм сигурен, че имаш добър бонус рейт, и на посещение се разглеждат минимум 3 страници. А това са едни много добри показатели.
За това и казвам да не слушаш горните коментари. Защото коментиращите нямат връзка с действителността. Правят сайтове за себе си или за други хора, и са влезли в един дълбоко погрешен шаблон и едва ли не повтарят като мантра: "Респонсив дизайн, нова, съвременна тема, само темите от... на цена от ... са най-добри ..." и така до безкрайност. Истината е, че жена ти знае, разбира много повече поведението на посетителите на сайта и знае какво да им предложи, отколкото всички коментиращи тук.

Също така някой хора забравят, че един сайт се прави за посетителите, за публиката за която е предназначен. А, че като собственик на сайта може да не ти хареса сайта, визията - това си е твой проблем, ти сайт за красота ли ще правиш, който е напълно безполезен, или сайт, съобразен с публиката, с посетителите?

woodmonster - И аз имам сайт с подобен дизайн като твоя и за нищо на света няма да го сменя. Пък нека ми се подиграват колкото искат, не ми пука.

Иначе за менютата отстрани - добре са, не ги пипай, даже ако смениш визията и ги премахнеш ще загубиш много.
 
Последно редактирано:
От: Менюта от гледна точка на SEO

Отвори сайта през телефона или таблета и тогава пак говори глупости.
Никой не е казал да,се ползва „джиджава” тема. Ам стой си в 19 век щом ти харесва.
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

"Кулинарното меню" има например 50 линка за конкретни рецепти. Въпроса ми е добре ли е от гледна точка на СЕО това "кулинарно меню" да се появява на всички рецепти на сайта или това се отразява зле за оптимизацията, понеже ми генерира много вътрешни връзки.

Това, ако е проблем, то не е голям. Според мен.
Имаш други - по-серизони проблеми. Като on page SEO нещата, транскрибция кирилица на латиница в URL-тата, валидация кода на страниците.

По търсене на "алое" не те виждам в топ 50. Сайт за продажба на поливна техника е доста по-напред по тази дума, дето въобще не е в тематиката на сайта. А ти имаш статия за алое!

За мен нещата в един сайт започват от on page SEO. Ако то не е наред, всичко друго е бесмислено.

Темата не е мой тип, но определено ще се харесва на читателите. Омръзнало ми е от сайтове, изглеждащи като близнаци. Само защото модата в момента е такава.

HTML:
user-scalable=no
не ми е любим похват.
Разгледайте сайта как изглежда на различни устройства и сами преценете как да постъпите.
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

ВискярБГ - прав си! От около два месеца имам голям спад в класирането по много ключови думи! Наказан съм за нещо, но и аз не знам защо! Наказанието не е ръчно! Чудех се дали не съм порязан заради многото вътрешни връзки, но няма да е от това. Гугълските ми посещения бяха около 1500 до 2000 уникални, а сега са към 500 (голям спад). Посещенията от фейса са добре - дори малко са +. Чета, ровя се питам искам по някакъв начин да си върна посещенията от Г. Ако ли не мога, ще платя на някой да го направи (ако е възможно). Има и друг изход - продавам си сайта и приключвам да се занимавам с него. Страниците не са малко 703 са на брой - голяма работа ме чака, трябва да ги оправя една по една.

Радвам се и съм страшно благодарен за мненията и съветите Ви.

Да Ви питам нещо извън темата - възможно ли е ако поддомейна на сайта ми е наказан, това наказание да се отразява и на главния домейн? По добре ли е да ги разделя двата сайта (да са два различни домейна)?

БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
 
От: Менюта от гледна точка на SEO

Чудех се дали не съм порязан заради многото вътрешни връзки, но няма да е от това.

Опростената навигация се цени. А не се наказва.
Аз не бих нарекъл това вътрешни връзки. Това е меню.
 

Горе