Мисли и действай като богат!

Force

Active Member
Като си пиех сутрешното кафе ме хвана музата и реших да напиша малко размишления относно темата за богатството или как да се отървем от бедността. Всички твърдения са мои лични виждания и никой не е задължен да е съгласен с тях.

1. Не вземай примери от бедните!
2. Ако си израснал в бедно семейство, отхвърли начина на мислене на твоите родители относно парите!
3. Спри да губиш време с хора, които с нищо не допринасят за твоето финансово(професионално), емоционално или духовно усъвършенстване!
4. Чети повече полезни книги на теми като финансова грамотност, самоусъвършенстване, маркетинг и т.н.
5. Превърни това което обичаш да правиш най-много, в твоя работа!
6. Спри да губиш време с дейности, които не ти носят пари! Или ги отстрани от живота си, или направи така, че да печелиш от тях.
Пример:
- Гледането по цял ден на мачове и помненето на стотици имена на футболисти/отбори/стадиони/дати не ти помага с нищо, освен ако не залагаш и не печелиш от това!
- Отглеждането на домашни любимци, примерно гълъби единствено създава излишни разходи за теб, освен ако не селектираш породи и не търгуваш с тях.
7. Винаги слушай какво говорят богатите хора и отсявай плявата на бедните, особено когато става въпрос за пари. Ако те бяха финансово грамотни, нямаше да са бедни!
8. Когато в края на месеца си получиш заплатата, първо инвестирай и след това харчи останалото. Бедните правят обратното!
9. Спри с оправданията, че нямаш пари или малкото пари, които имаш не са достатъчни за инвестиция!
- За 50лв. може да си закупиш стока от Китай и да я продадеш в сайтовете за обяви със 100% надценка!
- За 300лв. може да си закупиш вендинг машина и за няколко месеца да си избиеш парите!
- За 1000лв. може да си направиш онлайн магазин/сайт или да закупиш вече разработен такъв. С усърдна работа също за малко време ще си избиеш парите!
- За 10 000лв. може да стартираш реален бизнес и да се посветиш изцяло на това
- За 100 000лв. няма да кажа нищо, защото ако вече си ги спечелил тези пари, то ти предполагам не се нуждаеш от съвети.
10. Изгледай всички клипове, свързани с финансова грамотност в YouTube. Примерно може да започнеш с този
11. Елиминирай пасивите - ако имаш задължения, погаси си веднага, а не ги разсрочвай! Ако имаш 2 коли, продай едната! Ако имаш втора къща, дай я под наем! Ако имаш приятелка, която ти създава повече проблеми, отколкото ползи - зарежи я!
12. Излез от ролята на жертва и спри да мислиш, че всички са срещу теб! Ричард Брандсън не забогатява, оплаквайки се от корумпираното правителство! Богатите се различават от "масата" по начина на мислене, по културата и обноските към другите. В началото те не са били нито по-красиви, нито по-силни от ТЕБ!
13. Изчисти негативните мисли от главата си, защото мислите имат способността да се материализират. Задължително изгледай филмите The Secret и Beyond The Secret по няколко пъти.
14. Спри да завиждаш на богатите и да ги "плюеш". Не е възможно да се превърнеш в това, което мразиш!
15. Промени околната си среда(хората, които те заобикалят). Тя влияе изключително много върху твоето мислене и личностно развитие. Една задача:
- Вземи един лист и напиши имената на 10 човека, с които прекарваш най-много време. Срещу имената им напиши колко средно печелят те на месец. Събери всички числа и раздели резултата на 10. Резултата е равен или много близък на твоята месечна печалба!
16. Харчи по-малко, отколкото печелиш!
17. Излез от зоната на комфорт и направи нещо полезно за себе си! Не можеш да забогатееш, гледайки VIP BROTHER!
18. Планувай предварително всички твои действия и стриктно спазвай плана!
19. Направи месечен отчет с приходите и разходите и пасивите и активите. Опитай се да намалиш редовете в колоната с пасивите и разходите.
20. Спри да робуваш на стереотипите! Ако имаш нужда от най-нов модел телефон, можеш да си закупиш Alcatel за 300, вместо Iphone за 1000лв.

П.П. Не си мисли, че на мен винаги ми е било "широко около врата" и затова говоря такива неща. В нашето семейство най-голямата инвестиция досега е бил фиш за тото на стойност 5лв.!

Всяка минута е ценна! ДЕЙСТВАЙТЕ!
 
Последно редактирано:
От: Мисли и действай като богат!

Браво. Напълно съгласен , но ... винаги трябва и да се помисли за нематериалните неща. Не винаги богатите хора са щастливи. Защо ли ? Защото са забравили малките неща , които носят щастие , но не и пари. Така че според мен трябва да се намери баланса в цялата сметка. Не може да гледаме на приятели си и света , който ни заобикаля само в цифри. Винаги намирайте малко време за себе си и близките и правете нещо , което ви носи удоволствие , а не пари!
 
От: Мисли и действай като богат!

И аз съм съгласен с теб. Именно нематериалните неща - преживяванията и спомените с любимите хора се превръщат в морална основа за нашето материално развитие. Защото ние искаме най-доброто за тях. Просто темата е за пари и затова наблягам повече върху тях.
 
От: Мисли и действай като богат!

Супер! Продължавай в същия дух! :) btw аз съм гледал тоя клип и е адски образователно. ;)
 
От: Мисли и действай като богат!

А ти спазваш ли тези правила и какъв успех имаш до момент :)
 
От: Мисли и действай като богат!

Чудесна темичка, поздравления за страхотния пост! Всичко е много вярно, гледала съм филмите The Secret и Beyond The Secret, обаче освен вяра и надежда, трябва и да се понапънем малко...


А ти спазваш ли тези правила и какъв успех имаш до момент :)

Е това е малко като вица за цигарите, в който един баща-непушач, разбирайки, че синът му пуши, започнал да му дава съвети:
-Виж сине, не само, че са отровни, но и това ще ти струва скъпо ... Колко ти струват цигарите за 1 месец?
-100лв.
-А за една година?
-1200лв..
-Ето, виждаш ли ... значи, ако си непушач, за 40 години ще спестиш 48000 лв ...
- Така ли - казал синът - къде тогава са твоите 48000 лв ???
 
От: Мисли и действай като богат!

Опитвам се да ги спазвам максимално! Те трябва да се програмират на подсъзнателно ниво и да станат като естествен рефлекс. Само тогава прогреса ще бъде видим!
Успеха е относително понятие. Ако тръгнем да го гледаме под призмата на парите, за март и февруари имам 3 пъти по-малка печалба в сравнение с декември и януари. Но ако го гледаме през призмата на бизнеса, моята ниша в момента залязва и затова навлизам в друга ниша - това се тълкува като успешна промяна. Искам да кажа, че трябва да предусещаме тенденциите и да се адаптираме веднага към промените. Ако в момента се мъча да възвърна и издигна предишния си залязващ бизнес, под влиянието на носталгията от старото добро време с отличния оборот, то само ще загубя от това!
 
От: Мисли и действай като богат!

Супер, много е мотивиращо и вярно. Само едно от нещата искам да коментирам/поправя. Не е нужно да правим само неща, които правят пари. За точка 6 става дума. То усещам че идеята може би не е толкова конкретна и се хващам за думата, но все пак да кажа. Правете и добрини. Действайте в синхрон с Вселената. Давайте за да получите след време. Не се превръщайте в някакъв човек дето на всяка втора дума казва: Ем чи това как ще ми помогне да стана богат.
Това е много егоистично. Ако се следват законите на Вселената, тя ще ни затрупа с изобилие по натурален начин.
 
От: Мисли и действай като богат!

Стани богат или умри упитвайки
 
От: Мисли и действай като богат!

А ти спазваш ли тези правила и какъв успех имаш до момент

Това е много основателен въпрос. Ако не си постигнал нищо благодарение на тези правила, как си сигурен, че работят?

А все пак, за да има богати, трябва да има и бедни. Някаква утопия е това, че всеки може да стане богат.
 
Последно редактирано:
От: Мисли и действай като богат!

Това е много основателен въпрос. Ако не си постигнал нищо благодарение на тези правила, как си сигурен, че работят?

А все пак, за да има богати, трябва да има и бедни. Някаква утопия е това, че всеки може да стане богат.

Така е... В царството на слепите едноокия е цар. Така,че ако средата ти е на хора, които имат приход по 500лв., а твоя е 2000, то несъмнено, ще се чувстваш богат и успял.
От тази гледна точка съм съгласен с автора на темата, че е хубаво да си заобиколен от хора, които се приемат за успели, но на национален, та дори и на световен мащаб. Най-малкото ще те мотивират да се бориш и ти за това, и ще ти променят стандартите за успех.
Обаче тези твърдения за "Тайната", "Отвъд тайната", "По-отвъд тайната" не ги одобрявам. Тия мантри само ти успиват съзнанието и ти се затъпяват реакциите към дразнителите на околоната среда. А дразнителите са основното средство за адаптация, разтеж и еволюция.
 
От: Мисли и действай като богат!

Според мен тези всички неща може да докара правенето на пари фикс идея и да стане по-зле. Трябва да се търси баланса. Приятели, почивка и забавление (гледане на спорт, странично хоби, отглеждане на домашни любимци) не трябва да се измерват в пари!
Познавам хора с повече от изброените качества, но те нямат семейство, нямат хоби, нямат живот..
 
От: Мисли и действай като богат!

Много съм се чудил, защо голяма част от хората не умеят да подреждат приоритетите си. Примерно един 20 годишен млад човек има мания за тунинговане на коли и всяка вечер като си легне, с оскъдните си месечни средства мисли какво подобрение да направи на голф 3-ката. Човека е зает с мисълта, откъде да спести, че да събере 100лв. за ангелски очи. И така цял живот работи и спестява, и въпреки това не може да се отдаде и наслади на хобито си напълно. Какво трябва да направи ли?

Ами първо да помисли как да спечели достатъчно пари и как да стане финансово независим. Тоест приоритет да му е печалбата на повече пари, а не спестяванията и инвестирането в пасиви(колата). Чак след като стане финансово независим и започне да живее "като бял човек", тогава да помисли да голфа си. Но разликата е, че тогава 3-ката, ще стане 6-ца или някоя РХ-7-ца и той ще може "да си чеше крастата до припадък" и ще е удовлетворен напълно от живота.

Горния пример съм го наблюдавал с мой много близък роднина. Цял живот е работел в чужбина на огромна заплата, но е имал хоби "риболов". Харчел е десетки хиляди левове за риболовни принадлежности и никога не си и помислял за инвестиране в активи. 2008-ма като удари кризата остана без работа и в момента е на борса и е в много тежко положение, защото няма как да изплати новата си вила, край живописно езеро, пълно с риба.

И двата примера са ясен показател на финансовата неграмотност при хората. Доскоро и аз припознавах себе си в горните примери, но вече е различно.

С две думи искам да кажа: Първо решете финансовите си проблеми и станете независими и след това ще можете да се отдадете напълно на Вашето хоби, почивки, любов, приятели, преживявания и т.н.
 
От: Мисли и действай като богат!

6. Спри да губиш време с дейности, които не ти носят пари! Или ги отстрани от живота си, или направи така, че да печелиш от тях.

Пич, дай си трите имена и адреса! :)
Ще те давам като положителен пример за типичен представител на консуматорското общество,........когато го усмивам и критикувам. Щото това ми е любимата тема за писане. :lol:

7. Винаги слушай какво говорят богатите хора и отсявай плявата на бедняшкото мислене, особено когато става въпрос за пари.

Запознай ме с Левон Хармпарцуямян, Христо Бисеров и Пеевски, за да си гукаме за милиони и как да ги крадем от бедния и тъп народ. :mad:

Ако имаш приятелка, която ти създава повече проблеми, отколкото ползи - зарежи я!

Браво! Само така! Дай някоя от зарязаните насам......и ние сме хора!
Апропо, колко ти плаща жена ти(гаджето ти) за час прекаран с теб? :shock: Не се давай на бедняшки тарифи! :cry:

20. Спри да робуваш на стереотипите! Ако имаш нужда от най-нов модел телефон, можеш да си закупиш Alcatel за 300, вместо Iphone за 1000лв.

Опааа, накрая малко пазацапа метеното. Това си е абсолютно сиромашко мислене. Нали да слушаме богатите и да се отърсим от мислите на бедните? :clap:

Кой богаташ си купува тъп телефон за 300лв. То на циганите са им по-скъпи! (пардон, извинявай ако налучках:roll:)

:beer:
 
От: Мисли и действай като богат!

А кой от вас е чел книгата "Богат Татко, беден татко" на Робърт Кийосаки? И какво мислите за написаното в нея?
 
От: Мисли и действай като богат!

2. Ако си израснал в бедно семейство, отхвърли начина на мислене на твоите родители относно парите! - Понякога е изключително трудно да си бил беден и да почнеш да мислиш като богаташ. Така на думи е лесно.

За 1000лв. може да си направиш онлайн магазин/сайт или да закупиш вече разработен такъв. С усърдна работа също за малко време ще си избиеш парите! - Предполагам поне 80% ще фалират още първата година.

Елиминирай пасивите - ако имаш задължения, погаси си веднага, а не ги разсрочвай! Много ми е интересно това как става. Вадиш едни десетки хиляди от магическа шапка и погасяваш кредити за жилище, кола и др.

Съгласен съм с penman и неговите забелязванки. Няма да го повтарям.

Аз лично смятам, че автора на темата леко си се пренадъхал и Forc-ирал :) . Повечето "съвети и размисли" са толкова погрешни, че като ги прочете някой трезвомислещ човек няма как да не се изхили.

Без лоши чувства, ама има доста по-важни неща, предпоставки и условия за да успееш.
 
От: Мисли и действай като богат!

...
7. Винаги слушай какво говорят богатите хора и отсявай плявата на бедняшкото мислене, особено когато става въпрос за пари. Ако те бяха финансово грамотни, нямаше да са бедни! - Богатите не говорят искрено, а каквото им изнася, т.е. да те манипулират. Сорос ли беше, като говореше, че цените на имотите вървят нагоре - си продаде имението в Щатите, и се изнесе забравих вече къде, отдавна беше.
8. Когато в края на месеца си получиш заплатата, първо инвестирай и след това харчи останалото. Бедните правят обратното!
Какво значи "инвестирай"? Я питай колко народ се набутаха, примерите за загуба са повече от печелившите.

....
- За 100 000лв. няма да кажа нищо, защото ако вече си ги спечелил тези пари, то ти предполагам не се нуждаеш от съвети.
100К лева са двустаен с София, то голямото богатство, половината баби са по-богати!
10. Изгледай всички клипове, свързани с финансова грамотност в YouTube. Всички? Верно ли всички?
... Ако имаш приятелка, която ти създава повече проблеми, отколкото ползи - зарежи я! И на мене също тоя ми стана любим! :lol:
12. Излез от ролята на жертва и спри да мислиш, че всички са срещу теб! Не познавам такъв човек.
13. Изчисти негативните мисли от главата си, защото мислите имат способността да се материализират. Задължително изгледай филмите The Secret и Beyond The Secret по няколко пъти. Тука дори не смея да пиша, че не знам отде да почна. КАто цяло - несъгласен.
14. Спри да завиждаш на богатите и да ги "плюеш". Не е възможно да се превърнеш в това, което мразиш! Оф, не е истина!
15. Промени околната си среда(хората, които те заобикалят). Тя влияе изключително много върху твоето мислене и личностно развитие. Една задача:
- Вземи един лист и напиши имената на 10 човека, с които прекарваш най-много време. Срещу имената им напиши колко средно печелят те на месец. Събери всички числа и раздели резултата на 10. Резултата е равен или много близък на твоята месечна печалба!
Не знам колко печелят.
17. Излез от зоната на комфорт и направи нещо полезно за себе си! Не можеш да забогатееш, гледайки VIP BROTHER!
Тука ми се допсува чак, няма толкова много такива парчета тук.
18. Планувай предварително всички твои действия и стриктно спазвай плана!
Ние предполагаме, Господ разполага!
20. Спри да робуваш на стереотипите! Ако имаш нужда от най-нов модел телефон, можеш да си закупиш Alcatel за 300, вместо Iphone за 1000лв. Вайфон дори не ми върши работа, ходя с 2 стари тояги, ама батериите им държат по седмица, и носят на много бой, и са леки и малки. Май беше към 1300 лева новия, и за работа по-хитро е някой таблет примерно. Ако си чак толкова мобилен.

П.П. Не си мисли, че на мен винаги ми е било "широко около врата" и затова говоря такива неща. В нашето семейство най-голямата инвестиция досега е бил фиш за тото на стойност 5лв.! Ти колко от точките изпълни?

Всяка минута е ценна! ДЕЙСТВАЙТЕ! Слушам!

Не се заяждам, приеми го като градивна добронамерена критика. Инвестиция е много обща и коварна дума. Губещата инвестиция е пак такава, сещаш се...

Тургам репче, кефи все пак, създаде ми настроение!
 
От: Мисли и действай като богат!

Най-реалистичният вариант, при който да спечелиш пари от книга и съвети тип "Как да забогатеем", е да ги напишеш ти и да успееш да ги продадеш. Между другото, главните клиенти на този тип книги, както и на книгите на Хорхе Букай, са не особено заможни люде, огромната част от които никога няма да забогатеят. Както и книгите "Как да отслабнем" - купуват се само от дебели хора. Общо взето, по-голям процент хора, които не са чели въпросните книги, имат шанс да отслабнат или да забогатеят.
 
От: Мисли и действай като богат!

Почвам с отговорите.

Penman - В темата не става въпрос за милионери, които са спечелили богатството чрез престъпни и измамни схеми. Разбира се, че точно от тях няма как да очакваш съвети, защото целия им бизнес е забулен в тайнство. Познавам доста богати хора, които са изкарали парите с истински труд и ако седнеш и разговаряш с тях за богатството, доста неща ще понаучиш. Мисля, че разговора с тях ще е по-полезен от вечерната биричка с безработния и вечно мрънкащ съсед. Относно гаджето - казвам да избягвате тези момичета, които търсят само скандали, вечно са недоволни от нещо, идоли са им пайнер певиците и като цяло търсят някой с много пари да ги храни и облича цял живот. Като тяхна противоположност ще посоча потребителките от форума! И в последното твърдение виждам, че съвсем нищо не си разбрал от написаното. Искам да кажа, че докато постигнете целта си, минимизирайте разходите в пасиви. Телефона, телевизора, колата - от всичко, от което може да се спестява. Аз примерно карам шкода и съм много доволен. Когато спечеля достатъчно пари, тогава ще карам мерцедес!

yavkata89 - Богат татко, беден татко е много поучителна и полезна книга за финансовата грамотност. Единственото което ме дразни в нея е, че едно нещо се преповтаря 100 пъти и имам чувството, че е написан за малоумни...

sunstorm - Аз идвам от такова семейство. Успях да променя мисленето си чрез преместване в друга къща(студент съм), живея сам(тоест никой не ми влияе) и просто игнорирам техните съвети. Напоследък аз уча нашите по темата за парите, а не те мен. Това, че с онлайн магазина доста хора ще фалират е истина. Но нали искат да спечелят пари, то не става само с купуване на магазина и после да чакаш Клиентите. Трябва да се работи усърдно! За пасивите искам да кажа, че преди да се инвестира, трябва да бъдат отстранени текущите задължения. Защото бизнеса си носи рисковете и винаги изникват неочаквани разходи. Мненията са ми крайни защото целта е да амбицирам хората да действат. Мога да ги кажа същите неща в доста дълги изречения, но това няма да направи впечатление на никого и темата ще отиде в 3-та глуха.

Rabin - В горните редове съм отговорил на повечето ти въпроси. Както казах, това е моята гледна точка и е нормално да не си съгласен с мен или да не познаваш такива хора, които аз давам като пример. Това изречение " Ние предполагаме, Господ разполага!" ми направи силно впечатление. Имах един познат, на който му разправях за плановете ми за лятото. И той отговори "С тези твои планове разсмиваш Господ"... някои вече схванаха за какво говоря.

Лили Гагарин - нали целта на хората, четящи това е да забогатеят... Какво трябва да четат според теб - жълти вестници или еротични списания? А може и само романи да четат, току виж може да им хрумне някоя идея за печеливш бизнес...

П.П. Не очаквайте да пиша текстове като Иван Вазов. Просто тези твърдения са ей така нахвърлени в рамките на половин час. А и който се интересува - на 19 години съм. Това, че някои хора не са съгласни с мен, показва че съм по правилния път. Липсата на съпротивление и пречки показва, че стоите на едно място. Искам да изразя специални благодарности на Андреян Иванов от Габрово. Горещо препоръчвам на тези, които искат да мислят "извън рамката" и да се отделят от "стадото" да прочетат неговия блог http://leverage-andy.blogspot.com/
 
Последно редактирано:
От: Мисли и действай като богат!

Когато прочетох съветите на автора, да си призная - много се натъжих ! Казах си: ако парите ще са ми нужни само, за да се отъркам в разни богати парвенюта - не, мерси ! Ако трябва да се лиша от близки и приятели (пък и от гаджето!), само щото нямат и се ядосват, че нямат - пак: не, мерси ! Ако ще обърнеш живота си в едно лудо бачкане, за да можеш да половиш риба на 78-80г. - пак не ме кефи ! Радвам се, че повечето хора в темата мисля, като мен. Истината, приятелю - автор (без да те нападам) е, че повечето хора, всъщност мислещите хора не искат ''много'' пари, а ''достатъчно'', за да живеят спокойно и да се радват на удоволствията в живота СЕГА, защото никой не може да предвиди дали ще го има утре и дали ще може да се радва на благинките ако все пак доживее, защото е много вероятно ламтейки за пари да осъмне с два-три инфаркта, язва, рак... и мнооого пари, които да налива в системата на здравеопазването.
 

Горе