Митнически въпроси при внос от страна извън ЕС

Здравейте,
реших малко по - малко да се ориентирам към вноса от чужбина и по специално от страни извън ЕС. От няколко седмици се запознавам с правните въпроси, които уреждат това начинание. За сега ми е ясно всичко относно това какви данъци ще ми се начисляват и какво ще е митото за определените стоки. Това обаче, което не ми е ясно и никъде не намирам добре обяснено е ... ще дам пример за да ми се разбере точно въпроса.

Аз съм ЮЛ регистрирано по ЗДДС и поръчвам от ЮЛ от страна извън ЕС, която ми изпраща пратката с DHL или Китайските пощи ( няма значение ). Стоката пристига в БГ и веднага се прехвърля в склад на митниците в най - близкия град в който съм поръчал. Оттам ми изпращат известие, че дължа ДДС и мито в определени размери. Така тук вече идва моя въпрос, доколкото разбирам ми се дават няколко опции за заплащане на таксите, като една от тях е "Интернет", съответно плащам през фирмената сметка и си изчиствам задължението и от митниците освобождават съответната пратка. Какво става след това? Аз ли трябва да отида до митническия склад да си я взема или съответната фирма куриер ще ми я прати (DHL) или ще ми я препратят към БГ пощи да си я взема от там (ако използвам примерно Китайските пощи за доставка)?

Въпроса идва от това, че фирмите от които ще поръчвам заявяват, че доставката е врата до врата и затова се чудя след като ми се освободи пратката дали ще си я получа до вратата на офиса?

Ще помоля наистина само запознати лица да пишат, защото е важно според мен и за други започващи това начинание.
 
По български пощи ако е ти ходиш до пощенския клон да си я взимаш, след като си платиш дължимото.

По DHL би трябвало да я държат при тях, докато ти не си оформиш документите по вноса и не си я освободиш стоката. След това даваш на DHL документ, че е освободена и те по принцип би трябвало да ти я донесат. Ама ако не ти се чака, можеш направо да си я вземеш от тях - по-бързо ще стане.
 
От: Митнически въпроси при внос от страна извън ЕС

Да ясно, но въпроса с ходене до DHL за някой малък град не важи, понеже нямат офиси обикнове. А този документ към DHL може ли да им се изпрати сканиран примерно или нещо такова и те вече да ти я донесат, предполагам още на другия ден трябва да си я получиш и съотвено не би трябвало да има допълнителни такси за това нали?
 
То има два варианта - или да упълномощиш DHL да извършват митническото освобождаване (срещу заплащане), или да искаш да ти я транзитират пратката до където кажеш и ти после да си я освобождаваш.
Ние ползваме втория вариант. При него DHL носят документи за транзита, после ние с тези документи и с фактури и т.н. ходим при митническа агенция, която да направи декларацията за пред митниците. После ходим на митницата, внасяме ДДС и мито, подаваме декларацията и чакаме. После от митницата казват "ОК", дават ти някакъв документ и с този документ ходим при DHL. По принцип DHL се навиват и без да им се носи този документ на ръка, понякога са им достатъчни само едни цифри от този документ.

Абе ти най-добре си поръчай за проба нещо за 50-60 долара през DHL за да я проиграеш цялата ситуация и да разбереш как се прави.

Иначе българските пощи много ги мързи и през тях доста често минават неща, без въобще да те занимават с митници.
 

Горе