Мнение за т. нар. девелопъри или още конфигуратори на CMS-и

nikolov42

Active Member
Светли празници колеги.

Ще пусна тема в която бих искал да дискутираме потребителската нагласа относно цената на труда на така наречените „конфигуратори“ или самоопределящи се като разработчици на CMS системи и услуги.
Конкретно бих искал да обсъдим изграждане на интернет магазин на e-commerce системи, като OpenCart, PrestaShop, Woocommerce, Magento, osCommerce и др.
Да приемем, че има одобрено визуално и функционално задание за изработка и разработчика ще трябва да инсталира системата, да я конфигурира, да добави тема, да преведе темата и системата, да направи необходимите настройки относно данъци, транспортни тарифи, изпращане на потвърдителни имейли, начини на плащане, езици, да оразмери, компресира и добави банери, SlideShow, да добави договорените категории, настрои атрибути, стойности, няколко демо продукта, да направи необходимото да работи вътрешното SEO на системата и долу горе е това.
Тества се и магазина работи коректно и ще извършва продажби след като се зареди със стока.
Каква цена би била разумна, както и за възложителя, така и за изпълнителя за да има „Мир“ както се казва и да се случи сделката и двете страни да са доволни.
По скоро в какви ценови граници би трябвало да бъде, предвид използваните различните системи, теми, плъгини и добавки.
Почти съм убеден, че няма формула по която да се изчисли конкретна и да се „закове“ цена, но все пак, как го виждате вие.


От къде съм провокиран да пусна тази тема:

  • Публично обявена цена за изработен магазин подобно на описаното по горе 500 лв.
    Възложителя казва-Много е

  • Колеги на изпълнителя казват: Много е малко. Цени си труда и знанията.

  • Други колеги казват: какво толкова си направил. Инсталирал си една темичка, бутнал си тук там и искаш тия пари.
  • Споделяш направеното с „бизнесмен“ с цел обсъждане на ситуацията и чуваш звучен смях. „Е какъв бизнес ще развива тоя човек, за който 500 лв са пречка за придобиване на основно средство за генериране на приходи. Че то телефона му струва повече, а той с тия пари бизнес ще развива.
    Да се чуди човек сега 500 лв. реална сума ли е за придобиване на работещо средство за генериране на приходи или е висока.
  • Показваш проекта на друг възложител желаещ подобна услуга и той казва: -Съмнителни ниска е цената за да се надявам на качество. Други агенции за изработка ми искат няколко хиляди за същата система.
    В същото време, оправдано ли е да разработчика да премисли по-ниска цена, с цел да се случи сделката, при положение, че си има работа, отделяне на време, а и най-вече използване на знания придобити с много четене и практика. От опит знам, че винаги има скрити и подводни „препъни камъни“ във всяка инсталация и конфигурация и единствено стотиците инсталации направени с цел подобряване на умения и отстраняване на бъгове гарантира безупречна работа и дава самочувствието на разработчика да твърди, че всичко направено от него ще работи коректно.
    Не искам да бъда разбран погрешно. Нямам дилема, за решаване и не търся спасение тук в тоя форум, предвид че повечето членове тук са разработчици от този или подобен тип, но все пак ще ми е интересно да прочета стойностни мнения както от страна на възложители, така и от колеги разработчици.
    Ако прецените, че темата не е интересна за вас я подминете или направо модератора да я dell.
    Поздрави и весели празници.

 
Магазин без да се пише код нямам как да стане, колкото и плъгини да набухаш.
Тъй, че за подобно нещо 500 са много според мен.
 
Това е пазар с поне няколко сегмента и затова първо трябва да си избереш в кой да оперираш и тогава да мислиш за ценообразуване.

В ниския сегмент бариерата за навлизане е ниска - не се изискват особени знания или опит и съответно конкуренцията е огромна. Цените са ниски. Клиентите са или новаци в сферата или нямат пари (обикновено и двете). ОЧАКВАНИЯТА им обаче варират!

ТЛДР: помисли дали си заслужава да бъхташ на пазар, в който дори автоматичните инсталатори като Softaculous или Setup Wizard-a на WooCommerce са ти конкуренция.
 
Едно нещо струва точно толкова, за колкото го продадеш. Няма абсолютно никакво значение какъв cms, модули или настройки правиш, нито колко време ще ти отнеме всичко това. Въпросът е доколко успешно ще представиш стойността на решението, което предлагаш и как ще убедиш потенциалния купувач, че си струва да плати исканата от теб сума.

Ако на някой му се струва прекалено евтино или скъпо, вариантите са два - или някой си чеше езика и няма готовност за покупка, или просто представянето на крайния продукт здраво куца. Поработи не само върху трупането на знания и усъвършенстване в това, което правиш - полезно е донякъде ако бачкаш на заплата и от това ти зависи бонуса или повишението. Виж какво може да подобриш в по-важната част - търговските умения. Сульо и пульо "правят" вече сайтове, да не говорим за саасове и други чудесийки с много маркетинг бонуси и "добавена стойност".
 
Магазин без да се пише код нямам как да стане, колкото и плъгини да набухаш.
Тъй, че за подобно нещо 500 са много според мен.
Странна работа, работил съм за няколко доста сериозни български фирми (на които няма да им споменавам имената засега), магазините им правиха четирицифрено число на ден и не, нямаше написан код и беше станало - бяха на OpenCart и Shopify.

Защо да не става без писане на код?
 
Цените се определят от знанията, които притежаваме, от индивидуалният подход как се продаваме и от пазарът.

Аз взимам $60 на час за работата, която извършвам като фрийланс. На много хора тази цена им идва супер много. Дори за чужбина. Въпреки това не съм останал без странични проекти.

Това е малко като - Гошо му дават 1,000лв. заплата, а на мен 100лв.

Коментарите относно дали можеш да направиш магазин без да напишеш един ред код са излишни според мен, защото всички знаем какъв е правилният отговор.

П.С. - не съм програмист, но нещата са много сходни. Същите услуги са предлагат и за $10-15 на час.
 
Цената варира също доста от това колко имидж си изградил и какво портфолио имаш. След това много зависи първото впечатление, спазването на срока, да си отзивчив.

Имам няколко клиента, които съм им изградил нещо базово, рекламна кампания в гоогъл адс и пиксел, която сигурно се бара за 5-10 мин на месец, нашили са голям бюджет за реклама, пръскат оборота и продължават всеки месец да ми плащат “такса поддръжка”, единия 700лв, друг 300.

Сам предложих да им намаля цената и споменах, че не извършвам кой знай какви редовни промени, но отговора беше “Няма проблем, всичко върви напред, доволни сме, пускай фактурата”.

Даже забелязвам, че повечето клиенти идват от дума на дума. В тези среди на средния бизнес не се циганят толкова.

От футъра на сайтовете, на някои известни личности също са ме намирали, макар и някои да са обикновен Wordpress, например имаше един, който беше готов да плати 2000лв за сайта като на ДЖ Дамян, даже му казах сам, че е много и не гледам да твара излишно.
 
Да, така е. Името също е важно, ако някой мисли, че само натруфен сайт прави чудеса. Аз лично бих се доверил на дадени имена, ако ми трябва нещо специфично. И @Spyrax , бате, не ги жали. Щом са склонни да дават по 2 500 за айфон, пробвай ги колко са им големи топките. По-добре ли е да ти дойде някой сериен изнасилвач за сайт за 400-500 лв.? Хората обичат да плащат дебело, защото знаят, че са получили качество за това. И Дачията и Мерцедеса са коли, но само до тук.

Фактът е един - има цъкачи, и цъкачи. Попадал съм и на двата типа. Името се гради с опит и доволни клинети. Харесват ми хората, които взимат добри пари за сайтовете си, но всеки един от тях е шедьовър, завършен, създаден от нулата, за да прави пари. Другата крайност - евтиното, ее, там лъха на такова, претупват, защото не са много парите, правят нещо и то в много случаи не продава така.
 
Най-логичното за мен обяснение, защо имаме толкова голяма разлика в цените е мързела, незнанието и тарикатията!
Да обясня защо мисля така. Започваме с възложителя. Той е нужно да седне и да разпише какво иска, до най-малкия детаил, за който се сеща. След това с листа под ръка тръгва да си търси изпълнител. В този сценарии имаме задание от възложителя. Би следвало изпълнителя да изработи оферта със съответната техническа част, която може да бъде прегледана от трета страна.
Много е важно обаче след постигане на договорка м-у страните да имаме и договор. Демек да излезем на светло. Те тук идва и единия проблем по нашите географски ширини данъка е нещо лошо. Всеки иска да лови маймуни с трици.
Така, че ако искате качество ще се наложи да си го заплатите. Също така имаме права пропорция между знанията, които имате и сумата, с която ще се разделите. Това, че плащате повече, не означава качество. Качеството трябва да се изисква, а за да искаш, трябва да знаеш какво. Успех от мен в начинанието!
 
Той е нужно да седне и да разпише какво иска, до най-малкия детаил, за който се сеща. След това с листа под ръка тръгва да си търси изпълнител. В този сценарии имаме задание от възложителя. Би следвало изпълнителя да изработи оферта със съответната техническа част, която може да бъде прегледана от трета страна.
Това е изпълнимо само за малки проекти. В повечето ситуации клиента не може самостоятелно да формулира задание, той често дори не е ориентиран точно какво иска.
За прецизно направено задание, често се иска човек с доста опит в конктерната област. Това е все едно предписване на диагноза и лечение да се направи от човек без медицинско образование. За хрема всеки може...
 
Това е изпълнимо само за малки проекти. В повечето ситуации клиента не може самостоятелно да формулира задание, той често дори не е ориентиран точно какво иска.
Ако е по-голям проекта, тази фаза се казва планиране. Включват се клиент, архитект, бизнес анализатор, ПМ евентуално. Но нали усещаш, че всички тези хора искат в края на месеца заплата. Това също така съм го казал по-горе:
Така, че ако искате качество ще се наложи да си го заплатите.
И ако клиента е умен ще направи това упражнение с поне 2 компании, според мен.
 
Инсталирането на WP с някаква си там тема струва точно толкова.
Факт е обаче, че това не е работещ сайт, който да генерира приходи. Защо? Процесът е двустранен - възложителите, които са отделили толкова "солиден бюджет" за разработката на сайта си в нередки случаи са мърлячи, които няма да спазят нито една от твоите препоръки за вбъдеще - обясняваш им да си слагат алт текстове на снимките, отговарят ти "това е много работа". Казваш им да публикуват редовно някакво съдържание, дори им предлагаш някакъв съвсем базов content plan - "нямаме време да пишем". Да не говорим за размазаните снимки по 5МБ, които пльосват на началната и факта, че купуват най-евтиния споделен хостинг за онлайн магазини, на които им трябва много повече ресурс.
И от друга страна - изпълнителят. Този тип изпълнители често са се ограничили тясно в чисто техническите познания за платформата, за да докарат приличен и що годе добре изглеждащ сайт. Неща като дигитален маркетинг, SEO, UX, сайт архитектура и т.н. са им доста чужди - клиентът иска сайт с 5 страници и еди какви си елементи в менюто и получава това, нищо повече.

В крайна сметка резултатът е катастрофален - този сайт не се класира никъде, при PPC каналите conversion rate-a удря дъното, а следпродажбени процеси с цел реактивиране на клиента никой не е заложил като функционалност в сайта и съответно CLV e нисък, рекламата - скъпа и сайтът обикновено бива зарязван след някой друг месец.

В този ред на мисли трябва да се каже, че сайтът стои в края на един по-дълъг маркетингов процес - първо проучваш аудиторията си, после правиш product-channel fit и на база тези хипотези/данни правиш сайт, който да отговаря на очакванията на твоите потребители. Сайт, който ще конвертира добре само с PPC реклами изглежда по един начин, а такъв, който ще се ранква и ще вкарва трафик от SEO съдържа други компоненти. Ако клиентът иска да монетизира през всички канали това става значително по-скъпо удоволствие, защото се гледат страшно много неща накуп.

Така че с две думи - ако клиентът иска работещ сайт, от който наистина да прави пари сумата е по-скоро в средния диапазон на XXXX, и то за WP сайт като се сложат всички неща, както и данъците, които разработчикът плаща.
 
Както вика един приятел "Не съм толкова богат, за да си купувам евтини неща"
И е много прав. Повечето в темата го разбират това. ;)
 

Горе