Мнения за фирмите, разработващи софтуер

Attacker

Well-Known Member
Здравейте. Скоро ще започвам нов проект, за който ми трябва къстъм софтуер, който ще бъде писан на Java или C#. Тъй като работата ще е не повече от 3-4 часа на ден, наемането на програмист на трудов договор не изглежда добра идея, затова се чудя дали да се доверя на фирма, която се занимава с разработка на софтуер. Досега не ми се е налагало да работя с такива, винаги съм наемал програмисти на трудови договори, затова реших да ви попитам какво мислите за въпросните фирми като цяло. Основно ме интересува дали вършат качествена работа.

Ще се радвам на всякакви мнения по въпроса. Ако някой има препоръки за фирми, от които е доволен, нека ги сподели.
 
Последно редактирано:
Първо програмист ли си, че си избрал предварително технологията нужна за реализацията на проекта?

След като имаш опит с наемането на персонал, защо просто не наемеш някой на граждански договор?
 
Имам известен опит в програмирането, тъй като преди години ми се наложи да напиша една система. Но не това е причината да избера тези езици. Избрах ги след консултации със специалисти.

Досега съм наемал само на трудови договори и съм осигурявал пълно работно време. Не съм сигурен дали бих могъл да намеря добри програмисти, които да са съгласни да работят на граждански договор, тъй като вероятно вече са на трудов договор при някой друг. Или греша?
 
Дали програмиста работи на трудов договор няма значение. Спокойно може да подпише и граждански, разбира се има някои изключния - ако е подписал споразумение, че не може да извършва дейност Х за друг освен за работодателя си.

Направено по правилния начин такъв договор освобождава до 60-70% от сумата от данъци - творческа дейност. Така че според мен ако даден програмист иска да поеме твоя проект, защото има нужното време такъв договор е идеален. Преди години съм работил по такива, в последствие съм наемал хора по такива договори.
 
Благодаря! Имам някои предразсъдъци относно гражданските договори, затова ще помисля и ще реша дали да се спра на този вариант, или на първоначалната идея да ползвам фирма за софтуер.
 
Здравейте,
наемането на фирма излиза горе долу 2 пъти по-скъпо по мои наблюдения. От къде изхождам - задача която аз я окачествявам за време Х маркетинга я продава не поне двойна цена спрямо ставката за човекочас. Като се има предвид, че винаги се застраховам даже може и сметката съвсем да не излезе.
Java/c# се търгува по-скъпо. Това би трябвало консултанта да го е отразил, също така е добре да се погледне пазара на труда. Аз лично не познавам java/c# програмисти на свободна практика. Но има много php-такива. Като цяло лош код може да се напише на всеки един език, гаранция няма. Обратното твърдение не винаги е вярно.

Ще се радвам да споделите какви са ви опасенията от гражданските договори. По някога и на мен ми се налага да подписвам такива и добре да обменим опит.

Поздрави.
 
Ех, вечния въпрос за всяка сфера... фирма или някой на свободна практика.

Ясно е че с фирма е по скъпо и е ясно защо. Бай *уй не се знае колко е сериозен, дали няма да се напие, разболее, почне работа или друг добре платен проект.

Ако е супер пич, има много работа и вероятно е направил фирма. Най-малкото за да издава фактури.

Фирмата се грижи проекта да върви. Ако някой се разболее, има друг. И т.н.

Наеми си фирма. Не се белосвай.
 
Немоаразберъ - къфепроблемадаизгърмишсфирма?
Форума е пълен с прекрасни примери.
На мен Микроинвест ми е фаворита.

Като се качваш на трамвая, не очакваш да му гръмне гума. Но не е изключено. ;)
 

Горе