Могат ли насила да ме накарат да ползвам рутер?

veni8

Active Member
В момента имам домашен интернет от А1. Кабелът е вързан директно към лан картата. Преди малко ми се обадиха и казаха, че трябвало да ми сложат рутер, защото услугата се променила.
Не желая да ползвам никакви техни устройства. Струва ми се абсурдно да твърдят, че е технически невъзможно да продължа да ползвам интернет без рутер.

В момента имам домашен интернет от А1. Кабелът е вързан директно към лан картата. Преди малко ми се обадиха и казаха, че трябвало да ми сложат рутер, защото услугата се променила.
Не желая да ползвам никакви техни устройства. Струва ми се абсурдно да твърдят, че е технически невъзможно да продължа да ползвам интернет без рутер.
хайде да вземеш да се образоваш на тема мрежи и комуникации, че като те чета и ме напушва смях. А1 променят метода на доставка на интернет и няма начин без рутер до който влиза оптиката да ти доставят интернет. Рутера който ще ти сложат играе ролята на Медия конвертор от оптичен кабел на фтп.

Като си променят метода би трябвало да те предупредят ПРЕДВАРИТЕЛНО.
Човек трябва да има възможност да реши дали да продължи да ползва тяхната услуга. Не може да ти налагат това от днеска за утре.

Как да ви го осигурят това, като ще е повод за предсрочно прекратяване на договори без последствия с абсурдни причини. Пример: днес решавам, че вече искам да използвам интернет от друга фирма и подавам известие за прекратяване на договора с А1, защото съм решил, че искам от днес интернет да ми предоставят по медна жица и технология АДСЛ, защото съм направил ремонт и UTP кабела им ще ми грози стената.
ОНТ ще ви сложат - влиза оптичния кабел в него и оттам насетне можете да си свържете собствен рутер или да го хвърлите това устройство зад някой шкаф и от него вече по лан да се свържете. Ако ви притеснява WiFi излъчването (нищо, че може би имате 30 съседа с техни мрежи и всъщност е все тази) - обаждате се на оператор да ви спрат WiFi сигнала на рутера.

И защо е този медия конвертор? Аз НЕ ползвам телевизия, само интернет.
каква телевизия те гони..... метода за доставка на интернет е по оптичен кабел до домът ти. Няма как компютъра ти да разчете светлинките които идват по оптичния кабел ако не мине през медия конвертора. Все едно да вземеш ток от далекопровода 110 киловолта без да мине през трансформаторна станция

каква телевизия те гони..... метода за доставка на интернет е по оптичен кабел до домът ти. Няма как компютъра ти да разчете светлинките които идват по оптичния кабел ако не мине през медия конвертора. Все едно да вземеш ток от далекопровода 110 киловолта без да мине през трансформаторна станция
В момента съм БЕЗ рутер. Защо сега става?

Кабелът е от времето на фирма Мегалан преди да бъдат погълнати от А1.

Той е от времето на Мегалан преди да бъдат погълнати от А1.
ясно не си бил с оптика досега по ФТП кабел, и досега от А1 не са ти били сменили начина на доставка. Е сега няма начин да не ти сменят ФТП кабела, всички доставчици вече са по оптика

Преди време имаше (сигурно още има) оптики до входа и после кабеляци към всеки клиент от входа. Може тука случая да е такъв.

В договора ми пише: "фиксиран интернет чрез GPON" и във входа на блока има кутия от която кабелът директно се включва в лан картата на компютъра.

То това е нищо работа, ама какво да кажат предишното поколение радиоинженери. Цял живот са гонили аналоговият сигнал по баирите, а сега чакат рутерът на А1 да им пусне ip-телевизия.

В договора ми пише: "фиксиран интернет чрез GPON" и във входа на блока има кутия от която кабелът директно се включва в лан картата на компютъра.
моля ти се ... с всеки пореден пост показваш некомпетентност.... отвори chatGPT и го попитай по твоя казус да видиш какво ще ти каже

Има Fiber to the building и Fiber to the home... ти вероятно си на първото - няма голяма между двете разлика ако в кутията на оптиката в сградата сложат една батерия и POE суичове в блока... като спре тока интернета продължава като истинска оптика въпроса е колко ще издържи тази батерия... И дали я подменят редовно...

Сега искат да те сложат на второто
Рутер + UPS и като спре тока продължаваш докато може да си подаваш ток на рутера и компютъра

Горе