Моля ви за помощ немога да избера

От: Моля ви за помощ немога да избера

Ако твърдо си се насочил към програмирането, мога да ти дам един много добър съвет, който убягва на повечето начинаещи. Езикът няма значение. Важното е да схванеш методологията на програмирането, да мислиш като програмист, да си запознат с това, как се моделират компонентите на програмата за оптимална работа, да можеш да пишеш качествен код и т.н. Тези неща се придобиват с много четене и практика. Първо минаваш набързо основите на HTML и CSS. После си избираш език, който засега да ти е основен (препоръчвам PHP, защото е сравнително лесен). Прочиташ документацията на php.net, както и някакви основни неща относно MySQL, като същевременно си правиш опити, докато четеш, за да схващаш по-лесно. След това може да опиташ да направиш някакви не много сложни скриптове (например прост форум, блог, такива работи). Събираш 10 000 реда код от практика и след това вече започваш да четеш тухли на английски относно програмна методология, качествен код и т.н., като едновременно с това практикуваш и си гледаш създадените скриптове, опитвайки се да намериш къде си сгрешил (но под "сгрешил" имам предвид грешка, водеща до неефективност, а не синтактична такава) и поправяйки ги. След като станеш много добър, вече ще можеш да си учиш нови езици през 1-2 седмици. Споменах "тухли на английски", защото на български има мнооого ограничен брой книги на тематика програмиране, при това повечето са стари. Ако не знаеш английски, го научи по най-бързия начин, защото без него си за никъде.
Преди време бях чул или чел някъде, че Гугъл питали на интервютата за работа въпроси относно видовете данни (които са фундаментални за всички езици), а не примерно "Какъв е третият параметър на функцията blabla() в Java?". Те много добре знаят това, което ти казах - че ако си добър и мислещ програмист, всичко останало се учи много лесно. Затова е много важно сега да изградиш част от знанията, които посочих (програмна методология, качество на кода и т.н.). Всеки западен университет започва курса си по програмиране с "Програмна методология" и чак тогава се учи примерно C. Но ти вероятно умствено не си на нивото на студент от Кеймбридж примерно (не се обиждай :)), затова започни първо с програмирането и тогава с другите неща.
Състави си план. Примерно отделяш една година за учене. Един месец за HTML и CSS и 5 месеца за PHP, MySQL, JavaScript и AJAX. Останалите 6 месеца се опитваш да изградиш част от знанията, които посочих, че много добрите програмисти притежават (+ разучи някои от framework-овете и CMS-ите). Ако искаш да си Java програмист, заменяш първите 6 месеца с Java. Мисля, че ако се занимаваш по поне 20-30 часа на седмица, ще успееш да изпълниш плана. Следва 2 години работа като фрийлансър или на стаж в някоя фирма, ако те вземат.
И още нещо, трябва да си много мотивиран и сериозен, защото, както виждаш, програмирането не е шега и се изисква много учене. Особено в началото, когато не знаеш изобщо за какво става въпрос. Ако не си сигурен, че искаш да се занимаваш с това, сега е моментът да размислиш. ktomov ти е съобщил какви са другите варианти, но общо-взето програмирането е най-трудният от тях.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Да и аз мислех да започна php, но вместо да зимам книги може ли да се уча от едни клипове . Има 1 човек, в форума го знаят (предполагам) казва се Иван Ванков (gatakka) и има серия от уроци на тема php, mysql :).
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Клипове - може,
ама без книги няма да я докараш доникъде.

Програмирането изисква особено развити умения за възприемане и анализ на текст.
Ако учене от книги ти е трудно - хвани друг занаят.

Не взимай книги на български.
Чети онлайн.
Или дърпай книги на английски.
От интернетя.

Ако не можеш и не искаш да се научиш да четеш на Английски,
пак така - избери друг занаят.
 
  • Like
Реакции: mid
От: Моля ви за помощ немога да избера

Значи английския г/д е добре, думи знам много, граматиката ми е слаба. А и имам чуство, че ако чета от книги английския ще го науча още повече :). Значи без книги няма да стане така ли ? Да чета на английски мога да си преведа, но да слушам някой англичанин или амеркианец да ми говори, трудно ще го разбера :).
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

На Гатака клиповете не бяха ли относно OOP? Ако е така, можеш да ги отпишеш засега.
Хватката е такава: харесваш си някоя книга за PHP & MySQL от amazon.com и пишеш в Гугъл "<Името на книгата> pdf download" и си я теглиш в PDF формат. Препоръчвам тази. Преди това обаче задължително трябва да научиш HTML 4.01 и CSS. W3Schools не е лош сайт за тази цел, макар че на места има малки грешки.
П.П. От София ли си?
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Един съвет. Преди да започнеш с обектно ориентираното програмиране (OOP), мини през началните уроци за PHP, защото в OOP се занимават с класове и функции, и ти ако не знаеш какво представляват, няма как да започнеш с тях.
Тук има много хубави уроци за php и за html/css, но трябва да се поразтърсиш малко. Успех ти желая :|
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Какво незнам английски ? Да не да гледам клипове с английско аудио ? Казах, че като чета разбирам, но ако някой с main език английски ми говори, ще ми е трудно.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Да, ама да разбираш изречения от всекидневния живот не е като да четеш техническа документация, пълна с термини. Щом граматиката ти куца, научавай я, защото иначе ще ти излезе през... носа. А ако си уверен в знанията си, си изтегли някоя книга за PHP на английски и се пробвай да я разбереш. Ако не успееш, почвай да четеш по английски.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Знам какво ми харесва да правя, и то е да играя цс... Защото съм на 15 години и играя супер добре :). Но си мисля, че цс-а в българия няма хляб ... или нз. Но си мисля, че с цс няма да стане милиардер примерно.
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Ако съм егоист.С кое ще е по-добре да се пробвам, да работя в фирма на С++ Джава за някой, или вкъщи да се занимавам с интернет бизнес ?
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Ами аз реших да се занимавам с уеб програмиране + ИМ маркетинга. Ще ги комбинирам, а примерно ако кандидатствам след 3 години някъде (на 15 съм) с Информационни технологий, г/д знаете ли какво ще се учи ? Или то си има отделни специалности примерно Уеб програмиране, програмиране и т.н. ? Иначе като цяло уеб програмирането + ИМ Маркетинга е доста добър избор :). Само че, за да се изкарат пари, трябва денонощно писане :).
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Аз съм на твърдото мнение, че българското висше образование в твоя и моя случай е загуба на време и пари. Учат се всевъзможни глупости, колкото да напълнят четирите години с нещо. За да станеш добър програмист и маркетинг експерт, не са ти нужни задълбочени знания по висша математика примерно...
Затова направи като мен - влез в някой университет, в който лесно ще си взимаш изпитите (колкото родителите ти да те спонсорират) и си учи програмирането и ИМ сам.
Между другото, ако си сериозен, докато стигнеш до момента с кандидатстването, трябва вече да си доста напреднал. Ама това означава да четеш дебели книги на анлийски, което за едно момче на твоята възраст е доста стресиращо...
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Да наистина ми е стресиращо аз даже книги не обичам да чета, но ако ми е интересно нещо безсъмнено го правя :). Ето например когато учих html и CSS, и правих такива сайтчета дето още нямат домейн незнам как се наричат ми беше адски интересно :). А без висше мога ли да прокарам пак ? Защото си мисля, че това висше е загуба на време в ИТ сектрока след като всичко го има на книги и мога да го чета и да уча, и ако съм постоянен мога да стана по-знаещ от всички висшисти в ИТ сектора, примерно. Много хора са ми казвали, дори и учители, че съм много умен и знам много неща, но съм мързел, което вече и аз забелязвам :). Може ли да ми кажете как да избегна този мързел ?
 
От: Моля ви за помощ немога да избера

Много малко работодатели изискват висше. Едва ли ще станеш по-знаеш от един висшист. Въпросът е, че за тези 4 години на самообучение ти ще си специализирал нещо и ще имаш стабилна практика, докато висшистът ще има теоретични познания по 50 дисциплини, повечето от които излишни, и малко практика. Но трябва да се научиш да учиш сам, което не е като да има кой да ти показва и да те поправя...

Мързелът се избягва много лесно, ако имаш подходящата мотивация. Аз си изградих такава като работих на обикновена работа :) Като видях колко трудно се изкарват същите пари, които мога да изкарам от интернет с не много усилия, веднага грабнах учебниците :)
 

Горе