Моля съвет за линукс

rak

Active Member
Искам да си инсталирам линукс на единия комп - във фризьорския салон, защото не искам да ме глобят за нелегален софтуер. Имам LiveCD с Knoppix, върви си идеално, обаче нещо не ми харесва, а и не разпознава нито една папка, която е с име на кирилица - направо не ги показва, все едно не съществуват. Дайте съвет каква версия да сложа, та да нямам проблеми.
 
От: Моля съвет за линукс

Опитай Ubuntu, може да ти хареса. Колкото до папките на кирилица предполагам че ги четеш от Windows дял където кодировката е windows-1251, докато повечето дистрибуции на Linux работят по подразбиране с UTF-8.
 
От: Моля съвет за линукс

Благодаря за съвета, ще го инсталирам да видя какво ще се получи. Свалям го сега от връзката, която ми даде и ще пробвам.
 
От: Моля съвет за линукс

Ubuntu-то е най-добрият вариант за миграция ... Неговите производни Kubuntu и Xubuntu също са добри, но Kubuntu изисква малко повечко ресурси, заради KDE4 , а Xubuntu тръгва и на 128 рам, ако не се лъжа...
 
От: Моля съвет за линукс

Ubuntu-то е най-добрият вариант за миграция ... Неговите производни Kubuntu и Xubuntu също са добри, но Kubuntu изисква малко повечко ресурси, заради KDE4 , а Xubuntu тръгва и на 128 рам, ако не се лъжа...
Нямам проблем с хардуера. Първо да запиша iso-то на диск и ще действам, ако някой може да каже някакви подробности преди да почна инсталацията, ще е добре, иначе чета сега из форумите да видя кое как е.
 
От: Моля съвет за линукс

Под проблеми в хардуера поне 512 мб ще ти трябват поне за новото Убунту (9.04). Що се отнася до самата дистро, Дебиан насочена (т.е. ще усетиш силата на apt-get install блабла). Приятна за работа и доста стабилна с доста уроци в нета. Слагай СМЕЛО! :)
 
От: Моля съвет за линукс

Имам 160 гб хард. Ще го инсталирам заедно с Windows-а докато го разуча и после ще махна Windows и оставам с линукс.
 
От: Моля съвет за линукс

Инсталацията е лесна, само избираш и неХт, нехТ, нЕхт и т'ва е... Когато стигнеш до разпределянето на харддиска... При линукса се прави един малък дял, който се нарича SWAP - това е виртуална памет, която подпомага рам-а когато е нужно. Този SWAP дял по закон се прави два пъти по-голям от RAM паметта, но може и да е точно колко рам-а . Все пак при 160 Hard едва ли ще ти е проблем да отделиш 1-2GB . Значи правиш един партишън двоен (като място) на рам паметта и от опциите долу избираш SWAP. Във другия дял вкарай колкото памет искаш да имаш за линукса. Да речем, искаш да е 100гб - правиш го 100гб. Има едно поле 'mount point' там пишеш " / " без кавичките и толкова. Този партишън го направи с файлова система Ext3 . Даваш му после отметка за форматиране, форматира се и пак Нехт, неХТ и убунту се инсталира за 30тина минути ( в зависимост от това колко е бърз тандема - щайга&нет , но е там някъде).
Мисля, че това е за едно безпроблемно инсталиране. Когато пуснеш убунту ще имаш интернет (а, изненада? :D когато стигне 72% започва да сваля автоматично езикови пакети от интернет, затова, нека не те учудва, че има интернет...).
Туйто ;] Ако ти трябва да чете mp3-ки , просто пусни някаква mp3-ка и ще ти каже, че няма някакви лицензи, но ще те попита дали да потърси, цъкни "yes" и ще намери 1 или 2 лиценза. Сваляш някой от двата и после ще ти чете mp3. (помня преди 2 години колко тъпо беше... сега поне го направиха по-удобно). За кодеците потърси в гугъл, но общо взето процедурата май беше горе-долу сходна... Може да отидеш и в System -> Administration -> Synaptic .... това ти е мениджъра с пакетите. Оттам можеш да си сваляш програмки ;] И кодеци! ;]
 
От: Моля съвет за линукс

Всъщност можеш да го разгледаш и без инсталация. Инсталационното CD е Live така че смело цъкай след стартиране. Само имай едно на ум че работата от CD е осезателно по-бавна.
 

Горе