Морално ли е, и оправдано ли е, да се набират фенове на страници, без потребителя да

signboard

Active Member
Морално ли е, и оправдано ли е, да се набират фенове на страници, без потребителя да знае за това?

Казуса е следния:

На сайт да кажем с авто тематика се разполага скрипт който при клик където и да е по сайта, посетителя харесва зададена в скрипта страница. Посетителя е потърсил в Гугъл по темата и е попаднал на този сайт на авто тема. В последствие,на посетителя на "харесалия" в кавички защото той незнае, страницата се пускат на стената му точно по темата новини, той е търсил вече по тази тема в гугъл, така че това го интересува. Не е да кажем за "детски дрехи", точно по неговото търсене, скрипта се разполага на авто страница ако се набират авто фенове за ФБ, потребителя е търсил е за "ремонт на съединител" и в последствие получава такива постове на стената си за ремонти на коли и т.н.

Това е неетично,защото потребителя не е натиснал сам "харесва ми" , но от друга страна, има огромен брой потребители които не знаят какво трябва да направят...те не знаят за бутона "харесва ми" но с радост биха получавали новини по темата. Имам лични наблюдения над хора ползващи интернет от една година, и питащи ме " как да отговоря на това писмо"

Как бихте постъпили, бихте ли използвали скрипта, или не, ще се стараете със собствени сили да наберете фенове?

Един вид, намирате хора които искат информация по темата, но незнаят как да я получават, вие с този скрипт им я доставяте, честно или не, те получават информация по темата която ги интересува.
 
Последно редактирано:
От: Морално ли е?

Това е вече до човека. При всеки е различно. Аз например бих използвал скрипта.
 
От: Морално ли е?

е чак пък до морал да опира тоя въпрос :D не знам дали е морално, ама ми е все тая. навалица да има във фейса е важно сега май
 
Re: Морално ли е?

За мен това си е подло. За това и репортвам постоянно страници тип "кликни на тая картинка защото не си бот" и т.н.
Подло е спрямо потребителя и винаги ако забележа активност, която не съм оторизирал я докладвам - дали някой ще вземе мерки е друг въпрос.
 
От: Морално ли е?

Здравей,
в днешно време морал е разтегливо понятие. Ако реално се замислиш, много от нещата, които Фейсбук най-вероятно правят с данните на потребителите, също не са морални. Прави каквото сметнеш за необходимо :)
 
От: Морално ли е?

Че то кога е ставало въпрос за морал? Като им е толкова акъла да кликат по разни приложения. В крайна сметка впоследствие всеки, на който не му се нрави да е член или фен на група, може да премахне страницата от фаворите си.
А между другото тоя скрипт отде може да се закупи:) допада ми колко е подмолен
 
От: Морално ли е?

Моралът има цена! Ако правиш нещо морално може и да нямаш пари за бензин, докато неморалните дейности и действия носят материална облага (поне в повечето случаи). Работиш честно 40 години - нямаш нищо, ставаш измамник - караш мерцедеси . . .
 
От: Морално ли е?

Моралът има цена! Ако правиш нещо морално може и да нямаш пари за бензин, докато неморалните дейности и действия носят материална облага (поне в повечето случаи). Работиш честно 40 години - нямаш нищо, ставаш измамник - караш мерцедеси . . .
И нямаш жената за която винаги си мечтал, или детето което винаги си искал да имаш, но уви не се получава..

Всеки човек който има нещо в ИЗОБИЛИЕ, му липсва друго.. и то в ИЗОБИЛИЕ му липсва..

----
По темата...

Аз лично може би бих го използвал, но може би не... Зависи кое надделее..

Зависи от настроенито ми и от "финансовото" ми положение на момента..
Защото, примерно един сайт да го направя ХУБАВ, за потребителя, да си му плата разноските, скриптове, логота работи глупости.. да се трудя да го пълня с информация(в 95% от случайте собственоръчно написана), и какво ли още не ми отнема около 1 месец(зависи от проекта) + още сума ти пари..

И накрая, потребителя просто НЕ цъка на рекламите, или влиза и изчезва за секунди..

Всичко е според ситуацията и момента :)
 
От: Морално ли е?

Момчета, човекът пита за кликджакинг, а вие все едно говорите за наркотици или търговия с оръжие.

@signboard - Имай предвид следното нещо, има голяма вероятност сайтът ти след това да бъде докладван като спам и да бъде блокиран от фейсбук, защото хората знаят как се флагва и докладва. Има вероятност, ако бъде засечена голяма активност по скрития лайк бутон, да му бъде сложен един предбутон confirm, който трябва да се потвърди, за да се хареса. Така че, бъди на ясно какво рискуваш, щом се опитваш да шмекеруваш :)
 
Последно редактирано:
От: Морално ли е, и оправдано ли е, да се набират фенове на страници, без потребителя

Реднум точно го каза, става дума за кликджакинг, Демонстрираха ми експеримент(очакваше се да купя услиугата), бяха набрани фенове за нова тестова страница,говорим за 100 човека за тест. Скрипта беше на сайт за рецепти, при клик се харесваше готварска фб страница. Дълго след това всички чиито клик беше взет, от тези 100, се отписаха 5 човека за един месец всички други останаха,като по страницата се пускаха новини по темата за готвене, дори всекидневно започнаха да се записват нови. Та затова попитах,защото видях че схемата работи, но се играе нечестно, но пък тези чиито глас беше взет не се отписваха и си четяха новостите. Разбира се те вече бяха влизали назад във времето в сайт за рецепти, и получаваха на стената си готварски новини, затова явно и нямаше много отписани.

И друго което забелязах, тук в тази дискусия във форума, няма нито един спам коментар??? Не мога да повярвам че не се е появил още някой спамер от форума да се изкаже :)). Всички коментари са нормални, явно качеството се вдига! :))
 
От: Морално ли е, и оправдано ли е, да се набират фенове на страници, без потребителя

И за колко ти го продаваха този скрипт? :shock:
 
От: Морално ли е, и оправдано ли е, да се набират фенове на страници, без потребителя

Малко,без значение, но се оказа че си циркулира в интернет и може да се свали има и за г+. В крайна сметка, по-добре да не се изкушава човек за да не рони сълзи после :))) Но това ме интересуваше дали според вас колеги е редно или не, но чета различни мнения, така че явно няма обща нагласа, всеки си има глава на раменете и да си мисли как ще действа.
 
От: Морално ли е, и оправдано ли е, да се набират фенове на страници, без потребителя

Не бързайте със тия скриптове от фейсбук не са тъпи и тия лайккджакинг скриптове ги хваща бързо и блокира.. или изисква каптча. След около 300 лайка от лайк джакър почва да излиза каптча. Иначе съм за такъв вид схеми :D
 
От: Морално ли е, и оправдано ли е, да се набират фенове на страници, без потребителя

Не виждам защо е нужен клик? Хубавият скрипт ще го прави без клик.

Морал - е, гадно е. Но, не е по-малко гадно ако платиш на някой за 1к харесвания, нали? Тея хора и тях ги преебават, ако са истински.

Що не сложиш една голяма картинка и текста и напиши ясно - Вие търсите инфо за ХХХ. Аз мога да ви кажа всичко, ала бала, защото имам специална стъклена сфера.

Как да разберете всичко което се знае до момента плус това оето тепърва ще се открива? Ми натиски този бутон.

Заб. (с по-малки букви - както е при банките) натискането на бутона ще те прецака (или текст по избор, смисъла е този).
 

Горе