Мотивационно писмо - съвети ?

advaworx

Active Member
Здравейте,
тъй като ще кандидатствам да уча в Шотландия ми се налага да пиша мотивационно писмо за университетите.
Та тъй, като повечето във форума сте много по-големи от мен и с повече опит, удобно ли ще е да постна писмото тук, и да напишете как ви се струва, какво да променя според вас, и да ми дадете някакви съвети как да го направя още по-добро :)

Благодаря предварително!
Ако има някой навит да го прочете и да напише какво мисли, нека да каже,за да сложа писмото :)
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

Ето го и него :

Никога до сега не ми се е налагало да пиша мотивационно писмо.Четох на много места и получих доста съвети, за това как да го напиша най-добре, но така и не добих напълно ясна представа.
За това просто ще напиша това, което чувствам, мисля и съм преживал и се надявам по този начин да разберете нещо повече за мен и защо съм решил да кандидатствам за избраната специалност.
Ще започна с това, че обичам спорта, най-вече футбола.Тренирах десет години в местният отбор в град Сливен, България.Ежеднвените тренировки и огромното желание за изпъкване над конкуренцията ме изградиха като една борбена личност с желание да се развива, доказва и най-вече нникога да не се предава въпреки пречките, които често възникват в живота.
Това ми беше и мечтата - да стана футболист.
Но явно живота имаше други планове за мен, защото през зимата на 2008 година, се наложи да спра със спорта заради проблеми със сърцето.
Тези събития буквално преобърнаха живота ми с главата на долу и се наложи да преориентирам цялостно интересите си.
И точно тогава, когато всичко беше рухнало, се появи изкуството."Светлина в тунела" ,или както искате го наречете..
Тогава мой забравен детски интерес ми даде нов тласък и нови цели в живота - а именно да се занимавам с изкуство.Сещам се как като малък прекарвах много от свободното си време рисувайки разни неща, било то на компютър или на хартия. Обичах да пресъздавам всичко от заобикалящият ме сват, но никога не предполагах, че един ден ще искам да се занимавам точно с това. Но ето, че това, което най-малко съм очаквал се случи. Интересите от детството ми се върнаха и сега повече от всякога обичам да се занимавам с изкуство.
За мен това е един прекрасен и уникален начин да изразявам себе си, това което мисля, чувствам и да интерпретирам заобикалящият ме сват по начин, по който допада на мен и на околните.
Качествата като личност които придобих през годините, когато тренирах и влечението ми към изкуството ми дадоха огромен тласък да се развия и да започна професионално да се занимавам с уеб и графичен дизайн.
В момента работя като фрийлансър, и смея да твърдя, че клиентите ми са доволни от това, което им предоставям като краен продукт.
Но все пак не мисля не мисля, че това е достатъчно.
Имам огромно, неописуемо желание да се развивам още и да осъществя основната си цел, а именно един ден да работя като професионален дизайнер в голяма фирма.
За целта трябва да направя сериозна крачка, а именно да завърша университет с тази специалност. И тук, в ролята на това важно стъпало, по което трябва да мина, за да се развия и да продължа на горе по пътя към успеха, се появява вашият университет.
Сигурен съм, че точно вие можете да ми дадете това, от което се нуждая за да просперирам и съм още по-сигурен в моето желание за развитие и доказване.

До тук стигнах..Идея си нямам какво да пиша още.
Моля за градивна критика, съвети и не знам какво още, за да се получи добро писмо.
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

Да, но първо го пиша на български, защото ми е по-богат речника и като го направя като цяло, ще си го преведа на английски.
Иначе какво мислиш ? :\
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

Здравей, нямам време да го прочета цялото, но видях нещо, което задължително трябва да махнеш: "буквално преобърнаха живота ми с главата на долу" този израз е несъвместим и е недопустимо да се използва в официална комуникация.
После повече ще напиша. :)
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

Напротив - мотивационното писмо е предназначено точно с тая цел. Да изразиш себе си, да се продадеш. Лиричните отклонения са в реда на нещата. Проявата на индивидуализъм е задължителна.
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

първо кажи защо искаш да учиш там и какво знаеш за тях.
След това за себе си и наблегни на допирните точки между теб и университета.
Какви качества имаш ти, които съответстват на техните ценности.
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

Според мен трябва да наблегнеш на следните въпроси:

Защо искаш да учиш там?
С какво те е привлякъл университета?
С какво е по-различен от останалите университети?
Твоите качества и амбиция да учиш там.

Сигурно има и още хиляда неща, но за тези се сещам сега. Аз бих го написал в по-делови вид, за да видят, че съм сериозен.

Това което си написал горе не е лошо ама трябва да наблегнеш повече на теб и университета. Така като си го написал на мен ми звучи малко като: аз исках да стана футболист ама изкълчих крак и сега се налага да ви пиша писма и да уча при вас. Малко ще трябва да го редактираш. :)
 
От: От: Мотивационно писмо - съвети ?

Според мен трябва да наблегнеш на следните въпроси:

Защо искаш да учиш там?
С какво те е привлякъл университета?
С какво е по-различен от останалите университети?
Твоите качества и амбиция да учиш там.

:)

съгласен :D
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

Ударих един много голям едит на писмото и мисля, че се получи много добре :)
Благодаря ви на всички за съветите и помощта!
Може би ще постна крайният вариант, да кажете дали все пак съм се справил :)
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

Здравейте,
обещах да постна мотивационното ми писмо след като е готово. Ето го и него :)
I will start by saying that I learn in the best and most reputable school in my town. I’m a student at the department of Math and Informatics with German as a first language.
I’m keen on sports, mostly soccer. I’ve played ten years in the local soccer team in Sliven, Bulgaria. The daily trainings and the huge willingness to be competitive in that field made me a strong person with a great motivation to develop myself, my qualities and mostly never to give up despite all the difficulties that emerge in our life. That was my dream – to become a soccer player. But obviously the life had different plans for me, because in the winter of 2008 I had to stop playing, because of health problems. These events latterly turned my life upside-down and I had to make up my mind about my interests.
And then came the art. That forgotten interest from my childhood gave me a big push and set up new goals in my life, especially to create art. I remember when I was young how I used to spend most of my free time drawing different stuff. I loved re-creating everything around me, but I could not suspect that one day I would do what I do now. But suddenly what I have expected the least of all happened to me and I started developing my childhood interests.
For me the art is a unique way to express myself and to interpret the world around me in a way that I and the people around me like. The personal qualities that I acquired through the years, when I played soccer and my art fever, gave me the willingness to gain experience and to become better in the sphere of graphic and web design. Now I work as a freelance graphic and web designer and I have more than a year of experience. During that time I acquired the skills to communicate with different people from various fields and I developed the capacity quickly to get the necessary information and to think in a more innovative way. I have many successful projects behind me for clients from all over the world and I dare to say that they are pleased with the things I offer them as a final product.
But I still don’t thing that’s enough for me. I have a great wish to progress even more and to accomplish my goal that is dome day to work as a professional designer. I realize that I must do a really big step and that is to graduate from a prestigious university. And here in the role of this important step which I must take towards the way of success are You! I’m sure that exactly Your university can give me what I need. I’m confident too in my wish to succeed and prove myself. The courses in Your university attracted my interest, because they are in the region I want to live and to gain experience. The desire to develop my skills and show myself in a new light, in accordance with high standards, urges me to believe that I’ll be in a condition to satisfy your high expectations. Moreover, the idea to contribute to the high status of your university, through fresh new ideas, hard work and initiative, motivates me too.
 
От: Мотивационно писмо - съвети ?

..the best and most reputable school in my town..
Прекалено скромен си тука. Това е дефакто първото училище от рода в България с ебахти традициите. Първа Мъжка Гимназия. Всички, дето сме го завършили, къртим мивки с квото и да се зафанем...

По останалото - дай на опитен човек да го прегледа, някои думи би било добре да се заместят със синоними, други пък да се сложат на друго място в изречението и тем подобни..
 

Горе