Над 137000 Артикъла на различна тематика

От: Над 137000 Артикъла на различна тематика

продаването на линкове е против правилата на Г.

Публикуването и продаването си е незаконно без изричното съгласие на автора. Примерно ако аз съм писал в сайта че не искам да ми копират статиите, мога да предявя иск срещу извършителя.

ПП: Не смятам че събирането на статии с цел продажба е незаконно, смятам че продажбата им е незаконна, ако нямаш съгласието на автора/авторите им.

Един от лицензите Creative Commons разрешава само разпространението с нетърговска цел. Например можеш да изтеглиш произведението и да го разпространяваш без да печелиш от това. Обаче ако взимаш пари за разпространението (без предварителното съгласие на автора) нарушаваш законите на повечето държави.

Възможността да се разпространяват произведения с подобен лиценз хвърля в ужас големите звукозаписни компании, които инвестират пари в пропаганда, насочена към авторите, която ги убеждава да не ползват такива лицензи :)

А какво общо има Г. с цялата тази работа - линковете да не са обявени за тяхна собственост докато бях два дена за гъби и да съм пропуснал
Освен това в случая в който продавача продава линк към дадена статия, той не продава статията, а продава собствен опит и знание и никой не би могъл да го преследва за това. Ето и един пример на мен трябва рецепта за това как да си панирам гъбите дето съм си набрал събота и неделя ти ми казваш че знаеш един сайт дето има супер рецепта, но ще трябва да си платя за да ми го кажеш аз съм навит и ти плащам. Има ли съд на света който да може да постанови че си продал чужда интелектуална собственост.

Ако копна съдържанието и ти го продам, много ясно че е незаконно. А това че съм ти казал как се казва сайта срещу пари няма нищо общо. Името на домейна не е интелектуална собственост. Все едно да обясниш на едно дете що е то портокал и да те съдят.

Г нямат нищо общо със закона. Г няма да те осъдят ако разберат че продаваш линкове, но ще ти праснат някое наказание на сайта, може и да го баннат.
С продажбата на линкове се манипулира СЕРП-а, а Г искат търсачката им да извежда най-отгоре най-полезните сайтове, а не тези които са инвестирали най-много пари.

Едно е да линкнеш към статия, друго е да я копнеш и друго е да представиш кратък откъс с линк. Като последното може пак да е подсъдимо ако собственика е написал изрично че неще да му се копира съдържанието под каквато и да е форма.

ПП: Писано е доста по темата из форума. Много лесно можеш да принудиш този който е копирал съдържание от сайта ти да го изтрие.

Аз пак не мога да разбера защо мислиш че Г. има нещо общо с това да ми продадеш линкове към статии (тук не става въпрос да се продават рекламни дофолол линкове, те даже може да се продадат на лис хартия) - нито линковете са на Г. нито както каза някой има право на интелектуална собственост върху линковете още повече че ти самият не е задължително да имаш сайт който да ти баннат за това че си обиколил мрежата и си си събрал линкове към статии които да продадеш пускайки обява например във вестник 24часа.
А от това което написа оставам с впечатление че и ти си на мнение че не нарушаваш никакви закони ако в твоя сайт публикуваш линкове към статии в други сайтове и например направиш входа платен с СМС

Не съм те разбрал правилно. Да съгласен съм не е проблем да продаваш линкове към материали. Но не и самите материали. Нали затова има куп сайтове които вместо да хостват нелегално съдържание (без авторски права) просто слагат линкове към материалите (музика/филми/и т.н.) качени в rapidshare примерно.

То не че не се прави масово това явление да се копира и краде съдържание ама...

Да така е прав си - цялата работа тръгна от това че Хепи каза че статиите са крадени, което по същество няма как да е вярно поради простата причината че няма как да откраднеш нещо което авторът ти е оставил да ползваш безплатно това не е кражба. Освен това нищо не липсва щеше да е кражба ако му влезе в хостинга и му открадне файла със статията като по този начин лиши останалите от достъп до нея.
Може би нарушението е че разпространява без да има права за това но не и че е кражба.

Това с "кражбата" на интелектуална собственост в същност изобщо не е кражба, просто тази дума се ползва масово когато има нарушаване на волята на автора (друг е въпроса дали се нарушава закона). Същото е и с т.нар. "пиратство" - думата се е наложила, въпреки, че самата дейност няма нищо общо с кражби и убийства (вършени от истинските пирати).

Горе