Наемане по програма Обучения и заетост за младите хора

Svetliooo

Well-Known Member
Здравейте,
Някой възползвал ли се е от тази програма ? Да сподели малко повече информация дали си струва за работодатели ?
Имам нужда да наема някой на половина работен ден, някой студент би било идеално. И ако мога да го наема по тази програма ще е win win ситуация.
 
Здравейте,
Аз бях кандидатствал по такава програма и фирмата ми беше одобрена, но в последствие разбрах, че е доста обвързващо от гледна точка на работодателя. Най-общо казано - ако работника не се справя добре е доста трудно да го "освободиш" преди да е изтекъл срока.
Затова се отказах и наех човек по нормалния начин.
 
Съветвам те да се консултираш със съответното бюро по труда. Едната програма е Младежка безработица и по нея плащат МОД (минимален осигурителен доход за съответната област на дейност https://www.kik-info.com/files/MOD-2018.html ) + осигуровките. По решение на работодателя той може да плаща и по-голяма заплата, но разликата остава за негова сметка. Срока на договора е 6 месеца, като след това има възможност още 6 месеца да ти плащат осигуровките. Има редица ограничения - човека да не е работил по специалността, да не учи, да не работи и да няма студентски права (включително и прекъснати) към датата на кандидатстване и да е под 29 г. Другата програма е "Старт в кариерата", но не съм много запознат с нея.
 

Горе