Най- лошият хостинг в света!

apostol

New Member
НАЙ- ЛОШИЯТ ХОСТИНГ В СВЕТА

Интернет дава на бизнесмена свобода- ПОЧТИ абсолютна свобода. Защо ПОЧТИ, ще се запитат повечето от вас. Защото Интернет бизнесменът е силно зависим от хостинг компанията, на която предоставя сайта си. Тази фирма поема де факто част от целия бизнес и той до много голяма степен зависи от нея. Хостингът може много да ви даде, но може и да ви съсипе!

Искам още в началото да ви предупредя: пазете се най- вече от така наречения безплатен хостинг. Знайно е, че безплатните неща нямат никаква стойност. Точно така стоят нещата и тук. Не използвайте НИКОГА безплатен хостинг и безплатен домейн! Така си слагате сами примката на шията. Гарантирам ви го!

Един пример от моята собствена практика… Преди години създадох с “Гювеча” съвместен астрологичен сайт- http://horoskopi.gbg.bg. Само след няколко месеца аз имах над ЕДИН МИЛИОН посещения месечно! Да, в областта на паранормалното и астрологията аз бях и си оставам една наистина голяма звезда.
Няма да навлизам в подробности, но ще ви кажа само това- печалбите от тази съвместна дейност за мен бяха толкова минимални, че аз зарязах цялата тази работа.

Дебне ви и една друга голяма опасност. Напоследък куцо, кьораво и сакато предлага хостинг услуги в тази страна. Този вид бизнес по принцип е сиромашки, но цял куп неудачници се опитват да припечелят някой друг лев, предлагайки изключително калпав хостинг. Точно от тях трябва да се пазите като дявол от тамян.

Сигурен съм, че мнозина от вас са силно обезпокоени след тези мои встъпителни слова. Не се безпокойте- има начини да разберете кои фирми ви предлагат некачествен хостинг.
Първото нещо, което трябва да узнаете за една хостинг компания, е това: къде се намират нейните сървери?! Има глупаци, които изтъкват гордо факта, че техните сървери са колокирани (каква великолепна българска дума!) в Съединените Щати. Ето точно от тези фирми трябва да бягате! Веднага ще ви обясня защо.

Ако сърверите им са в САЩ, то връзката между вашия компютър и този отдалечен сървер със сигурност ще е по- бавна от връзката със сърверите, разположени в България.
Това първо… Второто, но далеч по- важно препятствие пред вас е това, че сайтът ви, хостван на сървер в Щатите, ще се отваря много по- бавно.
Ето това вече може да се окаже фатално за вас, защото един комерсиален сайт, който не се отваря за по- малко от 7 (седем) секунди е обречен на провал!

На това място ще отворя скоба. Един български Интернет бизнесмен трябва да насочи вниманието си най- вече към българския пазар. Излизането на международния пазар е нещо крайно сложно и проблематично.
Има, разбира се възможности за излизане на световния пазар и то най- вече чрез участието в различните Интернет аукциони- eBay, Froogle, uBid и пр., но в България само неколцина българи знаят как се правят сериозни пари по този начин.

Мисля към края на годината да пусна за продажба книгата си “Как да забогатеем от Интернет аукциони”, но засега това е само един проект…

Главната преграда пред нас е, разбира се, езиковата бариера- една истинска “желязна завеса, която “светите братя” са пуснали пред нас още преди векове.
Бъдете реалисти- разчитайте най- вече на българския пазар! Поради това най- горещо ви препоръчвам да хоствате сайта си при фирма, която разполага със сървери, разположени в България.

Тъй като изложеното дотук стана прекалено теоретично, ще ви приведа два примера от моята практика. Така де, не слушай старо, а патило!

В българското Интернет пространство от известно време се подвизава един човечец на име Христо Янков. Той навсякъде и винаги се представя за експерт по Интернет маркетинг. Има си дори и сайт, в който предлага “курс” по Интернет маркетинг. Наименованието на неговия сайт е, представете си, “лайфконсулт”. Чуждоземско, екзотично, нали?! Лесно се помни, пък и лесно се изписва на латиница…

Ще отворя още една скоба. Как може човек, който няма нито един комерсиален сайт, да знае каквото и да било за Интернет бизнеса?… Как?! Хората без практически опит са… неопитни- това е направо очевадно! Има обаче една много хубава немска поговорка, която гласи: “Когато не знаеш нещо, гледай да научиш и другите на него!”

На всичко отгоре въпросният Янков не знае и бъкел английски. А на английски език са всичките важни произведения и трудове в областта на Интернет маркетинга… Този Янков е всъщност съкратен офицер, а една крилата фраза гласи: "Когато Господ раздавал акъл, военните били на маневри..."
Най- забавното е това, че “курсът” на Христо Янков, трае… един ден! Да, за един ден този симпатяга ви предлага да изучите всичките тайни на бизнеса в Мрежата. И без да му мигне окото ви взима близо 100 (!) лева за участието в този “курс”!…

Тъй като през последните години баламите у нас рязко намаляха, малцина се хващат на тази въдица. Затова този “експерт” предлага и хостинг услуги.
Възползвах се от тях и насмалко не изгубих бизнеса си. Услугите му бяха калпави и това е меко казано. Те бяха направо ужасни!
Поръчките, които получавах, изобщо не се четяха. Оказа се, че американският сървер, на който Янков беше разположил сайта ми, не можеше да “разчита” кирилицата. Вместо поръчки, аз получавах и- мейли с въпросителни знаци! След половин година ходене по мъките, се отказах от услугите на “експерта”. Но!… Последва истинско изнудване, безобразен рекет, който, за жалост, все още не попада под ударите на нашето законодателство. Янков отказа да освободи домейна ми и аз се видях принуден да го променя!

Не правете и вие тази грешка! Не прибягвайте до услугите на хора от този сорт и калибър. Не ви препоръчвам да ползвате каквито и да било услуги, предлагани ви от смехотворния сайт на Янков!

Има и ред други симпатяги, които предлагат мърлявите си “умения” на наивни и неопитни хора. Не мога да не спомена изключителния сладур Пламен Цветанов, който има наглостта да предлага още по- долнопробни услуги. И неговият сайт има едно такова екзотично наименование- “хостдом”.

На практика този тип предлага нещо още по- лошо - поръчките пак не се четат, защото сърверите, които той ползва, са разположени в Англия. И те не разчитат кирилицата, затова всичко, което получавате в пощенските си кутии, са отново познатите въпросителни, въпросителни, въпросителни… На всичко отгоре пощенските ви кутии се отварят много бавно, но речете ли да се оплачете, Цветанов започва да ви ругае и да ви упреква в некомпетентност. Един отвратителен наш съвременник! При опита ми да се откажа от услугите му, последва споменатия по- горе рекет…

Съветвам ви най- доброжелателно: НИКОГА, АМА НИКОГА да не прибягвайте до услугите и на този субект. Знам какво говоря, защото сърбах попарата на тези две дребни далавераджийчета.

Бих могъл да продължа в този дух, защото в българското Интернет пространство се подвизават и други подобни мръсници. Това едва ли е необходимо. Дадох ви няколко ценни указания, които могат да ви предпазят от една много голяма грешка! Стига, разбира се, да се вслушате в думите ми и да си отваряте очите.

Ще повторя: отваряйте си очите! Изисквайте винаги предварителен договор, в който са указани всички параметри на вашето сътрудничество с хостинг компанията. На всяка цена изисквайте и фактура. Едва тогава заплатете исканата от вас сума!
Защото в крайна сметка истинската мъдрост се състои в предпазливостта…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
 

Горе