Начало в онлайн търговията

chochas

New Member
Здравейте!
Решил съм да се занимавам с онлайн търговия, но имам доста неясноти, за да започна каквото и да е и се престраших да пиша тук.
В началото се замислих да взема нещо готово, но за доработка, но се разубеждавам всеки ден, тъй като нямам достатъчно опит и не знам дали няма да е скок в дълбоки води. Та реших да уча в движение и да правя от нулата, обаче идва въпроса дропшипинг или не? Ако намеря доставчици в България дропшинга вариант ли е? Не искам да се доверявам на китайски доставчици и да се бавят пратките, но пък и нямам физическо място за склад, трябва в не особено големия ми апартамент да държа стоката което ме ограничава с наличността в сайта. Сферата в която съм се насочил е детски играчки и съм с бюджет от 10 000. Ще съм благодарен на всякакви съвети, насоки и литература, за един новобранец.
 
Здравей. И добре дошъл при нас. Каквото можем, ще ти отговорим, тук доста хора са магазини, дори вече има и такива с разработени магазини, които са ги пуснали на продажба във форума. Ако правиш дропшипинг, ще имаш доста свободни средства, ако си заредил някакви складове или си се заредил със стока, то това малко ще те блокира за други важни разходи като например маркетинга.

Ако намериш доставчици в България, обикновено те няма да работят само с теб и ще е нужно наистина да имаш равни шансове с големите, които сигурно ползват доста преференциални отстъпки, но и ти ще имаш някой ден такива, ако станеш голям техен търговец. И определено е много удобно, защото може продукта да идва в рамките на няколко дни, от чужбина е вече доста повече и в много случаи хората им се изчаква чакалото и го намират някъде по-бързо, а като ровят - и по-евтино.

Не знам какво ще се посъветват по-опитните от мен, защото не съм много в дропшипинга вече. Но някои биха те посъветвали да не зареждаш много от някои, а да заредиш в началото малко, да видиш кое върви, да допълваш с него и в последствие да се адаптираш с по-големи количества, знаейки вече какво иска пазара, и по-специално ти какво му продаваш най-много.

Иначе, ето едно четиво, което е може би библията тук във форума:


Има и още много теми за Дропшипинг, но мини тази, разгледай добре и може доста още на изскочат покрай нея във форума тук. Ако имаш нещо конкретно пиши.

Други пък направо взимат разработен бизнес и скачат в дълбокото, като разбира се, този, който им предава щафетата им дава доста повече информация, помага им, срещу може би допълнително заплащане. Идеята е да се захапе в началото и от там татък си ти. Доста по-бързо ще влезеш в час, както и прескачаш доста стъпки (изграждане на сайта, намиране на доставчици, канали за популяризация, уредени вече клиенти и потенциални такива).
 
Първо продай това-онова в оелекса и виж дали е за теб тази работа. После се мятай в дълбокото.
 
И аз бих препоръчал това - да се пробва на някоя платформа, да видиш как минава процеса, как се работи и после да си го представиш със сайт и респективно малко по-индивидуално достигне до клиента. Пусни там няколко играчки, ако вече са уредени доставчиците, от които ще купуваш. Вземи разгледай конкуренцията. И като набереш малко идея, действай с онлайн магазин, фейсбук страница, и реклама.
 
Общо взето нещата стоят така
  1. избор на домейн - добре е да се помисли да е лесен и кратък, за да се запомня. - 20 до 70 лв зависи дали е com, eu, bg. и т.н
  2. избор на платформа препоръчвам ти opencart. - изработката от 600 до 3000-4000 к
  3. Маркетинг - задължителен, като в него влизат - каналите facebook, google ads и SEO. тук сумите нямат таван ... колкото дадеш толкова ще вземе. :)
Ако имаш нужда от по подробна информация или въпроси съм на среща.
 
За домейна. Има няколко ресурса, от където може да огледаш за домейн, някой стар с история, който ще ти свърши работа:


Както и:

 
Общо взето нещата стоят така
  1. избор на домейн - добре е да се помисли да е лесен и кратък, за да се запомня. - 20 до 70 лв зависи дали е com, eu, bg. и т.н
  2. избор на платформа препоръчвам ти opencart. - изработката от 600 до 3000-4000 к
  3. Маркетинг - задължителен, като в него влизат - каналите facebook, google ads и SEO. тук сумите нямат таван ... колкото дадеш толкова ще вземе. :)
Ако имаш нужда от по подробна информация или въпроси съм на среща.
Благодаря на всички за насоките!
Относно платформата, имате ли мнение за Cloudcart? Може ли да се има като вариант?
 
Понеже тука сме добри в съветването , разбира се първо да се проучи конкуренцията чрез търсене в гугъл/ това е безплатно/.
После да се свържеш с някой по напреднал или да завършеш висше по маркетинг и реклама:)
Според мен, ако правиш сайт, той трябва с нещо да се отличава от останалите, премерно доставката да не е само за България, може да се включи още в началото такава и до Румъния и Гърция и т.н.
 
Последно редактирано:

Горе