Начини за монетизиране на форум сайт

Rock

Well-Known Member
Здравейте. За тези от вас, които имат или възнамеряват да имат свой форум, предлагам някои варианти за монетизацията.

1. Adsene - разбира се, този метод е ясен за почти всички, а ако не ви е ясно - вижте повече тук

2. Easyads и Etarget - български фирми за рекламан, сходни като функионалност с adsensе, получавате пари на клик. Има и още фирми за подобна рекламна дейност, но се спират върху тях, защото са най-ползвани. Има например за gaming форуми мрежа, рекламираща предимно игри.

3. Афилиейт - Още един много разпространен начин за доходи, подходящ за тематични форуми. Пример: Имате здравен форум EN и слагате афилиейт на известните crocmint или cashburners. Афилиейт програми има много, но предимно за EN пазара.

4. Собствени рекламна мрежа/ CPM - разбира се, един от най-разпространените рекламни методи за реклама е продаването на рекламни банери. Лесно може да сложите различни размери във вашият форум, както и във първият пост и да продавате вече реклама с изграден банер на някой рекламиращ. Тук можете да сложите разбира се различни оферти за банерите - цена на 1000 импресии, може да се разберете и за постоянен, неротиращ се банер, за определен брой кликове и т.н. За целта може да си инсталирате OpenX и да си въртите рекламите. Повече за OpenX - ТУК

5. Продаване на "важни теми" - метод, който върви доста при големи форуми. Там за рекламодателите е доста ценно да сложат един Sticky пост и да се вижда от всички за определено време. Ако форумът ви е доста посещаем и има добре изразени категории, както правят БГМама, там примерно фирма за детски храни може спокойно да купи един stichky thread в секция "детско хранене" (или нещо от сорта, това е само пример за таргетиране)

6. Абонаменти за членство - може да събирате абонаментни такси, ако предлагате нещо готино, полезно, интригуващо, но само за потребители с абонамент. Примерно за футболен форум, с добра репутация, може да взима абонамент за достъп до избрани прогнози за деня или нещо от сорта.

7. Продаване на рекламни постове/ обяви - известен пример е worriorforum, където хората си плащат за да публикуват офертите и рекламни си съобщения. Разбира се, за това ще ви трябва супер популярност и лидерство в сферата ви, но е опция за правене на кинти.

8. Дарения - няма какво да обяснявам тук, доста форуми взимат някакви $ на този принцип

9. Продаване на стоки - Ако имате форум, в който вие да си монетизирате дадени стоки е една добра идея. Пример: имате моден форум, там клюкарски или свързан с женските модни тенденции (може и мъжките, но едва ли ще е толкоз печеливш). Имате възможност да продавате бижута, дрехи, козметика или всичко свързано с тематиката на сайта ви , може да си направите един поддомейн с магазин и да си въртите реклама във форума, а някой системи предлагат и вградени решения за този случаи - IPB например има перфектно решение.

10. Линкове - ако имате по-висок PR или посещаемост може да продавате и линкове, правите секция партньори/приятели и праскате линковете.

11. Статии. Ако форумът ви има секция новини/медия може да продавате и платени статии.

12. Видео реклама - има някой форум системи, които предлагат вградено видео (IPB отново давам за пример). Ако ви се гледат видеата и даден рекламодател реши да рекламира с видео - още един интересен начин за правене на пари. Слагате, при интерес, featured video и готово :)

Вариантите за повечето от вас са ясни, но ги пиша за тези, които са нови в сферата на предприемачеството и се чудят как може да печелят от форум, ако го направят :)



За още монетизация - пишете вашите предложения в темата.

Ето и тема, ако се двоумите коя форум система да позлвате - ТУК
 
Последно редактирано:

Горе