Нека да си поговорим за Активи.

fena01

Active Member
Здравейте съфорумници.
Преди няколко дни гледах клип предоставен в една от темите ми, която един анимиран господин обясняваше защо богатите са богати, а бдените бедни, средната класа...
Не знам дали е така, но това което казва ми изглежда доста логично. Когато харчиш парите си за активи, те ти се отблагодаряваш, но тук идва големия въпрос?
Какво можем да наречем активи? Последните няколко дни със приятели обсъждахме темата, но тъй като никой от нас не се е занимавал със инвестиции и активи като цяло, дискусията не беше много добра, но ми даде някой добри идеи.

Лично мое мнение, е че, закупуването на злато и продаването му след известно време би донесло добри приходи.
Също така инвестицията във образованието ми се вижда доста добра. Да кажем купих си преди време книга за програмиране със ХТМЛ и ЦСС за 25 лева, а досега съм изкарал над двойно със знанията получени от нея.

Много съм бос във тази насока, и ми би било доста интересно да чуя хората който се занимават със това, не само на мен а и на доста други съфорумници.

PS:
Преди малко прочетох една тема, ставаше дума за човек който иска да купи форума за 10 бона. Не това е важното, а един от постовете на администратора по надолу.
Като се замисля, ако не се бях регистрирал във този форум, ако не бях чел всички полезни теми, както и дългите страници във офф топика, щях да съм друго човек със друго мислене, и това, че тук сме се събрали прогресивни хора със прогресивни идеи, може само да ме радва. Е от време на време има някоя "кръчмарска" изцепка, но не може всичко да е перфектно. 8). става дума за този клип клипY

Поздрави Станислав.
 
Последно редактирано:
От: Нека да си поговорим за Активи.

И аз гледах видеото, бях така да се каже доста шокиран. Отделих няколко часа в проучване на името което се споменава в клипчето - сборни материали из ю туб най-вече. Самото име ми даде няколко добри изказвания които преписах в тефтерчето си. Поради обстоятелствата и хората около мен (мислещи единствено за оцеляване със изкривено съзнание за човешкото съществуване - сведено до Работа, почивка, пиене, секс и харчене. По техни думи "Е**л съм му майката, един живот живея") нямах твоята възможност да обсъдя (поне не реално) темата с читави хора. И аз помислих, и се сетих за кафе машината която исках да сложа пред блокът в който живеех в България, така и не стана за жалост. Доста неща е възможно според мен да се явят като Актив, стига да се помисли разумно и над средата в която си, хората с които евентуално се сблъскваш в ежедневието, средствата с които разполагаш и прочие.
Обучението най-напред, ако мислиш да използваш главата си като инвестиция. (както казваше един възрастен колега в завод, в който работихме - Инвестирай в себе си! )
Всичко което ти носи приход с никакви или минимални грижи от твоя страна - както беше дадено за пример с Пин Бол автомат в бръснарницата в Америка както мисля.
Добра идея е за хората които са извън Родината да се оглеждат добре за различията (до вчера бях в БГ, днес в ЕН...нямал съм и идея колко неща "Липсват" в България, мястото в което Искам и един ден ще се завърна).
Лично аз не съм фен в инвестицията в благородни метали, макар че доста време пазих определено количество злато. По пътя на логиката ми все още има доста Неизкопани благородни метали и самите пари се менят всеки ден. Не мога да разчитам на тази случайност да инвестирам голяма цифра чакайки търпеливо точният момент.
В един свят на технологии и машини, добри инвестиции за дребните играчи (каквито мисля че сме почти всички тук) са роботите. Дали невидимо обикалящи целият свят в интернет пространството или такива които гълтат монети...
Захванал съм се да проучвам яко тази тема - пасивни доходи.
Земята също е актив, давайки я на някой да я обработва - носи сума Хикс всяка година от рента.
Всичко под наем се води също като актив.
В един компютърен клуб в родният ми град собственика сложи голям телевизор свързан с Плей Стейшън 3 + 3 оригинални игри. Някаква сума за час игра, му изби 2-те хилядарки за около половин година (мисля и по малко).
Ще следя темата, извинявам се за дългият пост.
Поздрави !
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Актив е всичко, което ти носи приходи. Много хора купуват само пасиви, няма как да очакват да забогатеят по този начин. Аз съм говорил с много хора на тази тема, да ви кажа повечето имат бедняшко мислене - мислят си че няма никакъв друг начин да изкарват пари, освен да ходят на работа. Трябват си постоянни инвестиции, не може без да си вложил нищо, да чакаш да ти паднат пари от небето. Образованието също е инвестиция.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Сами сте достигнали до, според мен, най-важния актив - средата, заобикалящите ви хора. Идеите, начина на мислене, са най-важните активи. Те са свързани с образованието - с увеличаване на знанията, но знания подредени, знания удобни за работа, като в библиотека - само да се пресегнеш, се увеличават възможностите. Всеки може да наизусти някоя енциклопедия, но освен да я рецитира, нищо друго не може да направи с тези знания.
А иначе актив е всяко нещо, което "носи". Един учебник за някого е "актив" да си го подложи под крака на масата, а за друг вече наистина е актив със знанията, които съдържа.
Златото е голямата заблуда на тълпата, наложена от големите играчи на борсата. То не поскъпва. С неговата "цена" се определя обезценяването на книжните пари.
Един грам злато винаги е един грам злато, както една кофа винаги е една кофа.
Виж, ако от един грам злато направиш уникално бижу, то вече струва много повече. Но това е актива на твореца. ;)
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Напълно съм съгласен с клипа. Имам много познати които натеглиха кредити и си накупиха коли и мотори. Викам им "Добре де, имаш мотор за 10 бона и кола за 10 бона. Реално имаш заплата около 600 лв. на месец. Какво става ако в един прекрасен ден останеш без работа, а всеки месец имаш по 300 лв. вноска в банката за кредита?". Реално такъв човек няма бъдеще. Ще изплаща тоя кредит 10 години и нагоре и в един момент недай си боже да остане без работа и затъва. Тия 20 бона са си достатъчни за започване на някакъв малък бизнес. Дето се вика, ако не щеш и кредит да теглиш, всеки месец вместо да плащаш вноска на банката по 300 лв. ги слагай в сметката. 12 месеца по 300 лв. са си 3600 лв. на година. Някой тук предлагаше фирма занимаваща се с компютри и преинсталации и т.н. за 2000 лв. Ето ти за няма и година купуваш бизнес. Наемаш някой кадърен на заплата 800 лв. примерно и това ти става АКТИВ всеки месец. Вместо това ти имаш два пасива за които всеки месец плащаш на банката, плащаш ремонти и амортизации и след 10 години ще са мноого морално остарели (и мотора и колата).

П.С. Докато горно е вярно, не е на 100% вярно (това само как звучи). Реално бизнес не е за всеки. Кой каквото ще да ми казва, не всеки може да започне бизнес (камо ли да го купи наготово и да го продължи). Много хора си купуват бизнеси (или започват такъв) и отделят голяма част от приходите за "секретарката" и за някоя скъпа кола и пак се връщат в затворени кръг описан по горе.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Малко клипчето е подвеждащо, заплата е също вид актив и според това, което въпросния анимиран герой посочи тя не стига защото не се управлява правилно, но това е същото и в бизнеса, ако имаш бизнес и първия месец изкараш 10 000 и си викаш ей ... работата ще стане, започнеш да раздуваш разходи ... коли, къщи, жени ала бала .... е нормално е че и бизнеса ти ще затъне.

Най-важното според мен е човек да си знае лимита и каквито и приходи да има да успява да задели нещо всеки месец било 100 ... 200... или 10 000лв. И с тези заделени пари са реалните пари, които да потърси начин да инвестира.

По случая полезни книги, книга особено за Бедния човек, който е беден защото е прост и не знае как да си управлява парите - Богат татко, беден татко - една класическа книжка, която се чете много бързо и е много приятна.

Също така и Лилавата крава на Сет Годин за нестандартното мислене.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Там е работата, че повечето хора разчитат на заплатата си и не заделят нищо, а всичко харчат. По този начин, те отрязват възможността си да печелят, защото няма от какво. Те цял живот ще разчитат на заплатата си. Някои заделят, но не купуват активи, а само пасиви - това също е глупаво. Колкото и пари да получава някой, винаги може да отдели известна част и да инвестира с нея.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Това видео е силно опростено и дефакто не покрива въпроса КАК ДА ЗАБОГАТЕЕМ.
Примерите, дадени за активи, няма да те направят богат. Неща като злата, инвестиции, акции - не те правят богат. Просто са начини за предотвратяване на обедняването, след като си се позамогнал.

Но пък си е вярно, че за да забогатееш, първо трябва да спреш да обедняваш.
Примерно ако вземаш 600 лв заплата, не си купуваш телефон за повече от 150 лв. Дори не караш кола.
Ако искаш да се правиш на гъзар, няма никога да станеш такъв.

На тая възраст (предполагаема 17-18 г.) най-добрият актив е образованието. Не непременно в училище или ВУЗ (особено ако става дума за България). Просто четене и учене на подходящи книги на подходящи тематики (за всеки е чат-пат индивидуално).
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Актив Пасив все тази !
Имам познат ,който няма средно образование а е построил към 10 жилищни блока.Не ми го побира акъла.Тези дето учихме зубрихме,четяхме сме на края на кавала.Другите нахалние,мутрите,безочливите и т.н на предната дупка на кавала.Важното че сме на кавала.Тук бях прочел една статия за богатите и което си е правилно.Има хора ,които цял живот ще работят а една заплата ,защото не искат да си вдигнат гъза за активи.И друго 20% са богатите!Всичкото друго свят ще им работи и всеки се стреми да е богат!
Познавам синчета,които въртят на дедовците си парите ама изобщо ги не бива в бизнеса и като ги видиш едни такива цикламени........Конфуций е казал роба се ражда РОБ, господаря - Господар!
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Златото е голямата заблуда на тълпата, наложена от големите играчи на борсата. То не поскъпва. С неговата "цена" се определя обезценяването на книжните пари.
Един грам злато винаги е един грам злато, както една кофа винаги е една кофа

Вискяр ви е дал изходната точка. Аз винаги съм приемал златото като универсална единица за разплащане и средство за сигурност в несигурни времена. Кота 0.

Затова когато направите годишен депозит в банката не печелите вие от годишната лихва 5% - на практика от парите ви печели инвеститорът в случая банката, който отдава парите ви с 8% лихва. Годишната инфлация е 2-3 % (в последно време) 4.2 % за миналата година. Реалната печалба от депозита в случая ви е 0.8 %, което ако работите с милиони е средно зле, но ако с 10 000 к. се опитвате да забогатеете ясно е, че няма как да стане... Т. Е Разумните инвестиции (които са планирани и обмислени) са актив, всичко останало е пасив, или 0
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Имам познат ,който няма средно образование а е построил към 10 жилищни блока.Не ми го побира акъла.

България е "страната на ограничените хора с неограничени възможности" какво беше казал някой...
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Малко клипчето е подвеждащо, заплата е също вид актив .

Заплатата е приход. Ако със заплатата си купиш обучение, самото обучение, от което след това изкарваш още пари е актива :)

-------------------
Иначе в момента актива се счита за парично изражение на притежаваните от теб "неща". Например имаш кола, която можеш да я продадеш за 1000 лв. Имаш актив от 1000 лв.
Просто човека в клипа слага различна терминология, която според мен е доста добра. На практика голяма част от българите го наричаме "инвестиция" или "инвестиция в бъдещето".

Отново ще се върна на термините. Моето определение е счетоводното, в бизнеса или живота може да се нарича друго. Все пак, когато купиш 10 прасета и го угояваш, за да можеш да ги продадеш. Вярно е, че всеки месец ти носят пасиви( всеки месец купуваш храна за тях), обаче като ги продадеш ти стават актив. Затова още при покупката това е актив.
 
От: От: Нека да си поговорим за Активи.

Заплатата е приход. Ако със заплатата си купиш обучение, самото обучение, от което след това изкарваш още пари е актива :)

-------------------
Иначе в момента актива се счита за парично изражение на притежаваните от теб "неща". Например имаш кола, която можеш да я продадеш за 1000 лв. Имаш актив от 1000 лв.
Просто човека в клипа слага различна терминология, която според мен е доста добра. На практика голяма част от българите го наричаме "инвестиция" или "инвестиция в бъдещето".

Отново ще се върна на термините. Моето определение е счетоводното, в бизнеса или живота може да се нарича друго. Все пак, когато купиш 10 прасета и го угояваш, за да можеш да ги продадеш. Вярно е, че всеки месец ти носят пасиви( всеки месец купуваш храна за тях), обаче като ги продадеш ти стават актив. Затова още при покупката това е актив.
Колата не е актив според мен а пасив (освен ако не работиш таксиметров или нещо прекарваш с нея). Това, че в един момент може да я продадеш за 1000 лв. не е прави актив. Пример:
1. В момента имам кола. Купих я за 10 000 лв. Обслужих я за 1500 лв. (масла, филтри, ремъци и т.н.). Карах я 1 година (пак масла и филтри 200 лв.). До момента колата ми струва 10 000+ 1500+200= 11700 лв. Да не говорим нафтата и каското и гражданската и данъците за тази 1 година (данък 200 лв. на година + 200 гражданска на година+500 лв каско на година). В момента за повече от 8-9000 едва ли мога да я продам (и няма да я продам защото ми върши работа и т.н.). Ето как всеки мисли колата за актив а той е доста голям пасив според мен.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Автомобила може да бъде актив, когато работиш с него. Актив е всичко онова, което изкарва пари. Бива то пасивен или не пасивен доход...

Пример 1: имаш фирма, която се занимава с дистрибуторска дейност. Трябва да обикаляш до n на бр. клиенти дневно. Разположени са в различни райони и приблизително дневно изминатите км са 40, а времето, което си загубил в обикаляне по градски транспорт и самите разходи са в пъти по-големи отколкото ако си вземеш личен автомобил (разбирай фирмен). Така всеки един разход, който се прави за МПС-то се осчетоводява и минаваме тука на друго естество - разходи, печалба, данъци и т.н.

Пример 2: Да приемем, че си най-нормален човек, който е на заплата и не си е купил прекалено скъпа кола. Всичко го вършиш в границите на възможностите ти и като цяло си рационалист. Имаш автомобил, защото обичаш да обикаляш по екскурзии, пътешестваш и взимаш с теб приятели. Ходиш да вършиш допълнителни дейности извънработно време. За всичко това си преценил, че ако направиш една начална инвестиция след време ще си избиеш парите чрез други фактори: изгубено време, съкращаване на пътни разходи, когато си ги делиш и т.н.

Всичко зависи как се възприеме даден предмет и т.н. Един стар съфорумник АМОУН беше казал преди време, че не разбира защо всички се пънем да купуваме жилища като теглим кредити. Имота ще ти стане актив, когато чрез наема се плаща сумата по кредита + да имаш горница. Но ако ти живееш в него и очакваш само да му се покачва цена... просто това не е актив.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Актив Пасив все тази !
Имам познат ,който...... .Не ми го побира акъла.
........Конфуций е казал роба се ражда РОБ, господаря - Господар!
Всичко това много добре обяснява защо си толкова червен. :D
Класовия строй, в който е творил Конфуций, отдавна не е същия. Виж, някои взаимоонтошения и мирогледи не са помръднали и на йота от тогава. :lol:
Аз пък познавам хора, с образование, започнали от една сергия. Сега имат активи от магазини, промишлени сгради, жилища, фабрики.
Познавам и хора с документ за образование, дето на две магарета сено не могат да разделят.
Не съм гледал клипа, но заплата не е актив. Днес я има - утре я няма. Днес е по-малка - утре по-голяма. Не можеш да я продадеш, не можеш да я дадеш под наем. Не можеш да извлечеш приход от нея.
Едно МПС, ако се фръцкаш с него, не е актив. Ако го използваш да ти носи приходи, вече е актив. Независимо колко си платил за него и за колко можеш да го продадеш. Масло, филтри, ремъци, основен ремонт са текущи разходи. Не влияят на стойността на актива, ако колата е актив.
Ако намериш нейде ръждясала стара кола, ремонтираш я и продадеш като ретро автомобил, тогава тези разходи повишават стойността на актива. Имаш ръждясала купчина желязо - малък актив, имаш стегнат ретроавтомобил - голям актив.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

И все пак колата не е АКТИВ. Не ти докарва доходи (изключение както написах са такситата и ако вършиш работа с нея). Каквито и ремонти да правиш трябва да и увеличават цената (вкарал си пари в този АКТИВ), а реално не е така (всички пари вкарани в ремонти на кола са си на загуба ОСВЕН, ако не я ескплотираш за работа). Реално парите вкарани в ремонт и т.н. могат да се избият както отгоре пишат за ретро автомобил. За нормален автомобил, друго освен цената да му пада с всеки изминал ден, а разходите по него да се трупат и трупат няма как да стане по друг начин.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

И все пак колата не е АКТИВ. Не ти докарва доходи (изключение както написах са такситата и ако вършиш работа с нея). Каквито и ремонти да правиш трябва да и увеличават цената (вкарал си пари в този АКТИВ), а реално не е така (всички пари вкарани в ремонти на кола са си на загуба ОСВЕН, ако не я ескплотираш за работа). Реално парите вкарани в ремонт и т.н. могат да се избият както отгоре пишат за ретро автомобил. За нормален автомобил, друго освен цената да му пада с всеки изминал ден, а разходите по него да се трупат и трупат няма как да стане по друг начин.

Ако отида в Германия и си купя кола за 2 бона. Върна се в България, джитам малко с нея, сменя й ремъци и другите неща дето каза, тя ми натрупа разходи 4 бона и накрая я продавам за 6-7 хиляди ... нима това не е актив?
Например в клипа се даде за къща как може да е актив или пасив. Зависи как се експлоатира.

Заплата също може да е актив. Да речем има някаква програма. Колкото повече заплата имаш, толкова по-голям бонус ще получиш.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Не съм го гледал клипа, но се досещам че ще е един от много трактовки на Кийосаки, хубаво е хората се образоват за различките активи пасиви, приходи разходи и парични потици - все пак това е и оснонвата на финансовия анализ.
Гледам изтървате важно нещо:
Актив е - всичко което се притежава, генерира бъдещи ползи и най-важното то бива КОНТРОЛИРАНО искате пример - ми слънцето генерира индивудуални ползи, всеки има достъп до него, но не го контролира. Така че от тук тръгвайте - всичко което е ваше, контролирате го и носи положителни парични потоци е активи - така че лични коли, ипотеки, лизинги, някви права за ползва и т.н не са от тази част, тук влиза и къщата. Зависи от гледната точка ако аз живея ми е пасив разходи имам по нея( комунални услуги, данъци, ремонти, поддръжки и т.м) разбира се тук финансово говори, но пък ако това се дава под наем и прихода е повече от разхода носи поток към вас и става актив. Освен че носи доходност то е и хедж(застраховка) от към инфлация така че при такива условия в икономиката носи доходност от наем + капиталов прираст.

При инвестициите е същото инвестира се в активи - т.е. неща със солиден фундамент( това са силни вътрешни условия за стабилност на активите, запазване на стойност и генерира на парични потоци) пример инвестиране не спекулиране в имоти, акции, облигации. От тук се прескачаме на златото

Златото по същност то не отговаря на една важна част и никога няма да отговаря то не генерира доходност 1 унция ще е 1 унция спрямо 1 костюм марков сега както един костюм преди 200 г. както и едно сенаторско облекло преди 2000 г. в римската империя. Златото няма как е актив в истинската си част, защото то е 1во разменно средство - изискване за бъдещи стоки и услуги. То по същността си не генерира златото, доходността на златото иде от обезценнката на книжните пари. Проблема на златото започва при късане на БретънУудското споразумение през 71г. от Никсън, от тогава златото става още една борсово търгувана стока. Трудно е да се инвестира в златото трябва имате добри познания във фундаментален, цикличен, поведенчески, технически и портфолиен анализ че да можете правилно да го оценните.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Ако отида в Германия и си купя кола за 2 бона. Върна се в България, джитам малко с нея, сменя й ремъци и другите неща дето каза, тя ми натрупа разходи 4 бона и накрая я продавам за 6-7 хиляди ... нима това не е актив?
Например в клипа се даде за къща как може да е актив или пасив. Зависи как се експлоатира.

Заплата също може да е актив. Да речем има някаква програма. Колкото повече заплата имаш, толкова по-голям бонус ще получиш.
За 1 кола и то в момента на криза, силно се съмнявам. Да направиш автокъща и да продаваш на причлини цени си е АКТИВ. Това, че си внесъл кола и си я продал след някакъв период няма да е никакъв АКТИВ. Както пише в една книга която повечето сте чели :
Ако нещо вкарва пари в джоба ти е Актив.
Ако нещо вади пари от джоба ти е Пасив.

Вкарваш си кола (разходи за отиване и т.н.). Обслужваш я (разходи за обслужване и такси данъци и т.н.). Ползваш я 2-3 години и след това я продаваш. На 99% съм сигурен, че ще си на загуба (ако не намериш балама да ти даде повече пари отколкото си похарчил и пак загубеното време няма да ти покрие печалбата от цялата галимация). Виж ако вкараш автовоз с автомобили може да си на кяр.
 
От: Нека да си поговорим за Активи.

Так в случая, се видоизменя вкарва се труд демек добаввена стойност и се повишава стойността да минава колата за актив. Но е спекулативно ако не намериш такова предлагане, малко ще се въртиш

ЗАПЛАТА НЕ Е АКТИВ - вие не я притежавате, вие работите за нея шефа ви я притежава и контролира и за него вие сте актива.
 

Горе