Неолиберализмът - тумора на демокрацията

От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Като всички са под равни условия както един може да заеме пазарен дял така и друг може.
Ами, като е отворен трудовия пазар, защо в България не идват да работят германски лекари? Едно е теоритично да е възможно, друго е това което се случва на практика. Винаги е било така - този, който има пари завладява. Никога не е имало такова нещо, като свободен пазар. Не пазарът определя, а хората с парите диктуват. Ако няма държава, която да ги спре, ще става касапница. И не забравяй, че пазарът може да се манипулира с НЕпазарни методи - слухове, манипулации на общественото мнение, насилствени действия. Нещата въобще не са толкова розови, колкото ти ги чертае теорията.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Ти говориш за насилственост в случаят, а и големите с пари не винаги имат стимул да правят повече пари. Да прием, че е така 100% от случаите, то как ги множат при пазарни условия? Като предложат нещо, което задоволява потребност на потребителите! А като дойде някой да диктува, той как ще диктува - говорим пазарно? Един може да диктува само чрез лобизъм и насилственост, като го премахнем това как се диктува? Само с маркетигови подхвати друго нямаш - тва е скъпо и затова има и регулации защото големите им е евтино. През 19в. нещата са били не 100% така, но са били близки САЩ са давали кинти за law&order околко 2% от БВП е била държавата. Както цяло края 18 началото 19 век в западните страни хората са били силно икономически свободни и не случайно и индустриалната революция и научно тех. процес се е осъществил - всичко хубаво стъпва на здрава основа :)

А защо не идват в БГ, щото ние не предлагаме това, което например там където отиват немските лекари - повечето отиват в Канда. А и защо не идват - тук всичко е монопол и насилственост без ефектвини институции, как да стане.

Аз не знам но всички масови пропуски по линия пазарни икономики, свободни пазарни отношения, свободната търговия - за да ги има освен, че държавата трябва да не се меси в икономиката, то трябва и ефективни институции, който гарантират тези пазарни отношения. Давам пример! Бизнеса с нет провайдерите е рентабилтен и има доста играчи малки локални и големи, но като цяло всеки успява от различни места да взима нет и да доставя. Какво става с регулирането му - това минва при продажба на властта и лобизъм. Пич Х и едрите се събират и измислят схема. Държавата утре казва - в БГ всеки нет провайдър трябва да има унифицирани сертификат и годишни лицензи за качество и много тежки изисквания за качество/дейността си и капитал. Само една компания ще ги издава тези лицензи и това е на пича Х, това казва държавата, но какво става в същност. Първо пича ще има монопол гарантиран от държавата, само той да дава лиценза и 2ро малките провайдери, няма могат да издържат на новите изисквания и така имаме обрусване от клона на малките и гаранитране на големите. Големите и пича Х са решили за тази схема и цанят на държавата да им гарантира бизнеса. Какво става после по-малко конкурнеция в сектора просто няма го този стимул за развитие и респективно повече кинти. От др страна потребителите ще плащат по-висока цена, защото по малко ще е предлагането, но тази цена няма да е за сметка на качеството. Ей ти типичен и прост пример от един сектор базиран на пазарни отношения, като дойде държавата и лобизъма какво става - става регулиране! А дали може свободно да се монополизират? Като дойде Х какво ще направи ще изкупи фирми и какво ще вдигне цените и какво ще стане свърх печалба от дейността, която ще привлече нови инвеститори - това ще продължи до тогава докато печалбата стане нормална - а това е равно на алтернативната цена от проекти!

Всичко това голямо писане е именно каква е силата на пазарните отношения и защо искат някой да го регулират и като цяло това е неолиберализма - уж имаме пазар и прокламират пазарна икономика на ляво и дясно, но реалността е че регламентират бизнеси на дадени кръгове. Разбира се има и други направления - това е малкото зло, голямото зло е централзиирането на парите!
 
Последно редактирано:
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

и големите с пари не винаги имат стимул да правят повече пари.
В някоя паралелна реланост, може би.

Да прием, че е така 100% от случаите, то как ги множат при пазарни условия? Като предложат нещо, което задоволява потребност на потребителите!
НЕ, въобще не е до задоволяване на никакви потребности. С пропаганда (маркетингови трикове), спекула, създаване на масова психоза около продуктите си и прочее "пазарни" механизми. Също, с лобизъм, задкулисни сделки и прочее. Само да допълня, айде да ми обясниш нещото наречено "контролирано остаряване" на продуктите. Само това дребно нещо трябва да ти покаже как работи цялата система и неспирния стремеж към печалба.

Един може да диктува само чрез лобизъм и насилственост, като го премахнем това как се диктува?
И как ще го премахнеш, като я няма силната държава с "репресивните" и органи? С пожелания и молби ли?

И стига с този 19 в., живеем в 21 век. Ако в 19 век е отнемало 3 месеца човек да отиде до САЩ, сега отнема 20 ч.

Както цяло края 18 началото 19 век в западните страни хората са били силно икономически свободни и не случайно и индустриалната революция и научно тех. процес се е осъществил - всичко хубаво стъпва на здрава основа
Най-големият научнотехнически прогрес се е осъществим по време на ВСВ. В Европа - от германците.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Ами обществото ще го премахне, то друг начин няма как да стане. Всеки първокурсник по икономика от примера даден от мен, че не само икономист ще види разликите и че държавата прави мизерии. Аз по рано писах, че не мутира система, а се променя и то се променя именно както каза с методите на пропаганда, тя почва от края на 19 в. Прав си 21 в, но икономиката и икономическите отношения са еднвакви търсенето и предлагането не е променено от 19в. А през него век имаме примери за малки държавни намеси, силни пазарни отнощения и огромни увеличения на жизнени стандарти, затова го давам. Сега за 21в си говорим за най-близкият до свободните пазарни отношения, но с ефективни силни институции - Сингапур, Хонк Конг, Нова Зеландия и още няколко - в основата на това е и силното им обществено осъзнаване.

За ВСВ може спорим, но за германци не няма :) Но виж защо е станало това? Защото се конкурират за надмощи и имат стимули това да се случи! А иначе мисля, че не случайно се нарича индустриална революция. Това което е променила е било повече от това, което е станало след ВСВ. Някой може да каже, че технологичната революция от последните 30 години е най-големият прогрес. За мен индустриалната рев. е именно въвеждането на индустриализирането т.е. от манифактура в модерни форми на организиране на производството, а то води до огромно увеличение на продукти в пъти за 100 години и продоволствените проблеми сериозно спадат, както и за този период имаме няколко пъти увеличение на общественият стандарт.

Мисля, че и по-добре от мен знаеш, агресивен маркетинг да довежда до продажби, но качеството на продукта води до последващи регулярни продажби. Най-големият провал на чудесна маркенгова кампания(това което пиша е грешно, защото и продукта е част в това, но масата мислят реклама и промотиране + ценова политика) е кофти продукт.

Тук всички мислят за БГ още повече пазар ще е зло, но те бъркат с повече регулации, аз искам БГ да има обществото като горе изборните държави и да видим после какво ще си говорим. Дори вие националистите и псевдота ще милеят за този модел, просто защото масата и народа ни ще е в пъти по добре.

П.С. Много богати и хора с пари дават от личното си богатство именно за филантропия и различни благотворителности - а това има много форми. Затова ти казах, не винаги този с парите има потребност от пари и само от това да е воден.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Мисля, че и по-добре от мен знаеш, агресивен маркетинг да довежда до продажби, но качеството на продукта води до последващи регулярни продажби.
С една дума ще те оборя - Iphone.

Ами обществото ще го премахне, то друг начин няма как да стане.
Какво е това "обществото" и как по-точно ще го премахне?

Държавата не прави мизерии, сегашната държава прави мизерии, защото се владее от наднационални корпоративни интереси.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Iphone шит продукт ли е?
Аз ти давам контра Nokia има силна агресивен маркетинг и то по линия на Iphone - като видя отчетите, малко различно е. И за протокола нямам Iphone, а Nokia.

А как ще се владее, ако няма какво да им продава властта, чрез лобизъм? А мизериите почва от края на 19 век и масово в 20 век от всички държави по света, просто има няколко места където интензитета не е толкова голям, именно заради обществото и нежеланието това се случи.

А какво е това общество, ще цитирам Фридман:

Милтън Фридман казва, че решението на обществените проблеми не е да се избират правилните хора, а да се създаде обществено мнение, което прави политически изгодно дори грешните хора да правят правилните неща

Сега ще цитирам Данчо Ментата:

Истинските политици и държавници са тези, които вземат решения в полза на държавата, които хората не искат и не разбират. Но политиците са по-информирани от хората.

Като изключим това в моите виждания как ще се получи обществото и да го премахне. Представи си малка обществена единица изградена от свободомислещи хора искащи да се развиват и на всичкото от горе са образовани(тук не ти говоря да минват под месомелачката наречена училище) - изграждат и си управляват това общество спрямо техните социални норми. това го мултиплицирай в народа и се получава. Но по нашите земи има максимата, като опре ножа у кокала - тогава всичко се оправя и става, както се иска. Работата е да не опира.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Значи според Милтън Фридмън, който може да прай големите мангизи, той знай как да управлява
Значи да не се пречим на хипер богаташите, защото в тях ни е надеждата, ама ако имат съвест разбира се да оставят и за нас
То почти като религия този неолиберализъм, баси как не съм го забелязъл, сигурно съм нямал добър кръстник да ме вкара в лоното на този храм
Вярваме в богаташите и на тях са уповаваме, те имат човешки чуства и са божии създания и няма ни оставят да измрем от град и мизерия
АЛИЛУЯ
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Въобще не съм писал това, както никой не съм цитирал таквоа нещо да каже, само измисляш но то е типично за хора, които не могат да кажат нещо базирано на факти. Моля те влез в констурктивен разговор, който водим с Ред, ако ли не поне чети какво пишем. Но от това, което виждам, за теб е май най-добре да вземем на тези парите и държавата да бъде силна и те регулира - чудя се само едно ти ли искаш да управляваш или държавата теб да те управлява в този ти модел?
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Нали и аз това искам, конструктивен разговор
Просто си казвам мнението, ако не е така, кажи какво не съм разбрал
Това е разискването, ти маже да си искал да кажеш едно, па аз да съм разбрал друго, ама ми кажи къде греша
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Милтън Фридман казва, че решението на обществените проблеми не е да се избират правилните хора, а да се създаде обществено мнение, което прави политически изгодно дори грешните хора да правят правилните неща
В момента се прави така. Сорос налива пари на НПО-та, те формират обществено мнение, после това обществено мнение приема за нещо нормално различни реформи, които са в ущърб на обществото и защитават тоя или ония бизнес интерес. Значи, този който има пари прави пропагандата чрез машите си, а хората си мислят, че имат мнение.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Аз само да напомня, че обикновено политиците правят в повечето случаи точно обратното на това, което ги съветват икономистите от ИПИ и други привърженици на пазарната икономика. На сайта им може да видиш предимно критики и предложения, които не се приемат от политиците.

Привържениците на пазарната икономика в момента са в опозиция. Не само в България, но и в останалите държави.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Какво точно е ИПИ и кой го организира и спонсорира
Не, че нещо, ама много организации и неправителствени структури има, а пък няма прозрачност
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Препоръчвам ти да прочетеш книгата "Експертите на прехода".

Марк Абелес, директор на Международен институт по съвременна антропология в Париж, прави оценка: „Тази книга води до извода, че българските think-tanks не работят, както те твърдят, в полза на укрепването на демократичните институции... те по-скоро участват в присаждането на нови форми на управление извън рамките на демократичната представителност и избори, в пространството на една „сива зона”, която смесва частни и обществени, национални и международни интереси.“
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

На сайта на ИПИ има списък със спонсорите.

Привържениците на теорията на конспирацията ("Плана Ран-Ът") вероятно ще им е интересно да научат, че в списъка е Ричард Ран.

Мислех, че се финансира от Сорос, обаче не виждам име на негова организация.

Две фондации се набиват на очи:

Фондация "Америка за България"
Фондация „Свободна и демократична България”

Това, че се финансира от Фондация "Америка за България" е много странно предвид, че ИПИ редовно пуска статии, които критикуват политиката на САЩ (превеждат ги от английски - вижте например статиите на Ричард Ран). Както знаете в САЩ привържениците на пазарната икономика също са в опозиция, както и в България.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

В наивността има нещо симпатично, особено в наивността на малкия ми син и как винаги успявам да го преметна, като се заинати за нещо:mrgreen:
Когато опира за сериозни неща наивността може да е комична, даже и трагична, но никога не е симпатична
Така, че айде да гледаме сериозно на нещата, а не наивно и безотговорно
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Динтроникс мисълта ми беше, че ти писа богатите си веят коня едва ли не, а аз ти цитирах друго и говорим за друго, че парите не са 10/10 случаите водещи за всичко.

Та по линия, която мислите че няма благотворителност и парите са висши за хората - днес гледах Игнат Канев милиардер българин и накрая на интервюто точно това каза парите за него изобщо не са водещи дарява повече от колкото печели, същото мога да кажа за Уорън Бъфет дари 37 милиарда за благотворителност, както и още много други милионери и милардери - това ми и бе мисълта по рано, че не винаги парите са водещи, в дадените начинания.

Редрум, този Сорос за мезе го взехте, не че го защитавам сигурно има некви връзки, но едва ли не той дава пари на всеки, само аз не съм получил нищо - смятай каква минавка :D Като цяло трябва доста организации и трябва цялата маса да е изградена от конформисти за да мине целият модел, който ти писа Сорос, Морос, който и да е. Не забравяй, че ти и аз и компания може да налеем в наши НПО-то, други хора в други. Аз се интересувам от свободни отношения и имам либератариснки възгледи както и анализарам и интерпертирам всичко икономическо спрямо австрийска икон. школа(за сега не съм срещнал някой да ме обори икономически емперично) респективно ако имам НПО-та или наливам пари ще се опитвам тази идея да видят масите - защото мисля, че това е праведният икономически модел или защото мисля, че трябва сме по свободни. Ще искам и други хора се запознаят с това, ти ще имаш други интереси но и ти ще искаш масата да се запознае, трети трета и т.н. В БГ колкото и странно да е самите олигарси са на лагери и ако има Сорос, то ще има червено-кафяво-националистическо от друга страна, както и ще има различни кръгове с различни възгледи - малко или много всеки ще дърпа чергата към себе си, но самите хора, който имат акъл в главата трудно, ще минат под булото на едните или другите. За обществото, което ти говорих, това е общество много по осъзнато и осезаемо за да го направи, ние сме яко заспали като се събудим няма как да не направим такова мнение и да приемат политиците това, което народа иска.

За мен друг начин, няма! Няма как да дойде някой и този някой, никой да не може да го контролира и той да работи за това, което аз ти говорих или примерно ти искаш. За да се случи това, трябва да има коректив, а няма ли просто няма се случи.
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

днес гледах Игнат Канев милиардер българин и накрая на интервюто точно това каза парите за него изобщо не са водещи дарява повече от колкото печели
:lol: Сигурно взима на заем, за да дарява, а?

Редрум, този Сорос за мезе го взехте, не че го защитавам сигурно има некви връзки, но едва ли не той дава пари на всеки, само аз не съм получил нищо - смятай каква минавка Като цяло трябва доста организации и трябва цялата маса да е изградена от конформисти за да мине целият модел, който ти писа Сорос, Морос, който и да е.
Стотици са НПО-тата, които се захранват от неговите фондации. Те дефакто ръководят целия преход по всякакви въпроси. Техните "експерти" са внедрени на всякакви нива в държавата и определят политиката и.

Не забравяй, че ти и аз и компания може да налеем в наши НПО-то, други хора в други.
То по принцип, ако си махна плаващите ребра мога и сам да си правя минети, нали? Можем, ама нямаме пари.

За другите неща - всички общества са заспали. Тия неща с будните общества са само пожелателни теории, ама истината е, че масата не мисли и се манипулира лесно. В което няма лошо, стига манипулацията да е за добро :)
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

............
 
Последно редактирано:
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

Виж интервюто или се поинтересувай и после коментирай - все пак това е българин, не някой западняк.

За Сорос, мисля че е силна пропаганда от власт имащите и яко се демонизира - това си е типичен похват в пропагандата смятам знаеш. А и до лятото никой не го знаеше. А и сега масата сигурно и на снимка не са го виждали, но той е човека за целия преход вече виновен - за това малко преекспонирано ми се вижда, но ти си има и защо. Ако Сорос имаше некви сериозни бизнес активи в страната ни тотално монополни и да ги защита да но .... А и тези фондации са по целят свят - Open society виж в колко страни го има

За масата сега съм съгласен, но в миналото масата почти във всички странни е била в пъти по осъзната и осезаема за нещата или и това не е така.

Добре ти как мислиш, че ще станат нещата - кой ще е този коректив?
 
От: Неолиберализмът - тумора на демокрацията

[video=youtube;T89U6Azs14g]http://www.youtube.com/watch?v=T89U6Azs14g[/video]
 

Горе