Нивото на българските мениджъри

$INeed$

Well-Known Member
Искам с тази тема да попита дали скоро някой се е сблъсквал с някой велик мениджър от Бг фирмите и тези, които уж са чужди.

Темата е нещо като наръчник какво да се прави при сблъсък с такива велики умове. Напоследък все по-често се сблъсквам с такива индивиди и всеки път ми изплува въпроса Абе тия ако имат такъв мениджър, до кога ли го добутат? И не смея да си отговоря. В случай, че не съм много ясен, говоря за: мениджърите продажби, маркетинг мениджърите, техническите, проекти и какви ли не други титли. Ще е нещо като FAQ или F*CK страница.

Комуникирате си с мениджър wanna be, който не може да напише изречение без една грешка и въпреки това се държи нагло и отворено?

Да, това се случва при новото поколение мениджъри, които са спали на лекции (навярно и по бел. език в училище) и професионализъм е само дума, без кой знае какво значение за тях. Какво правите? Продължавате комуникацията си със същия добронамерен тон, като включвате някой по-висш от него в разговора, предупреждавайки го в мейла. Не, че сте длъжен, то се вижда, но все пак. Идеята е да си свършите работа. А те от там ще мислят дали искат фирмата им да комуникира така с клиентите си или партньорите си. Работи безотказно.

Не давайте акъл, това не се толерира добре.

Когато комуникирате с много големи "академици", каквито са новото поколение мениджъри, не се опитвайте да им давате акъл. Кажете какво мислите, но правете каквото оня си е наумил, като е хубаво някъде да го имате документиран, че до кафявото положение се е стигнало благодарение на него.

Визията, нещо което отговаря и на рабата му.

Сигурно често виждате някакви одърпани селяци, наричащи се и мислещи се за шефове. Да, по една или друга причина са такива, а този който ги е поставил на такива позиции - може сами да прецените и той колко багаж има горе. Не ги гледайте неодобрително. Просто си правете изводите. Кой каквото и да ми каже, това че си отишъл на среща с риза и панталон показва на клиента, че взимате нещата на сериозно и в този вид след срещата ще седнете да му изготвите оферта. Глупости от рода на - ама идвам от не знам си къде и беше неочаквано - на някой, на който ще му монтирате мивката може да го разправяте. Винаги ходете професионално облечени на срещи - според повода, естествено. Не падайте на ниското им ниво и култура.

Кофти визия, но убави джажи.

Може да не изглежда добре, но телефоните им са iPhone, колите на изплащане, а жените им - някакви забърсани силиконки, докато са веели хоботи, гонейки белия прашец по някой плот в тоалетната на чалга дискотеката. Мисля, че си го представихте добре. Всичко е ток, но понеделник са пак същите зеленчуци, имат джажи и само това. Изводът е - не позволявайте тези неща да ви повлияят на оценката колко е успял. Обикновено не е отражение на професионалните му дарби.

Изразявайте се по-добре от тях.

Като ги чуете, още от там започвате да придобивате самочувствие. И напълно основателно. Повечето нямат богат речник. Ще ме питате Ама как така. И ще ви отговоря. Някой от вас да си е говорил скоро с маркетинг мениджър? Случайно когато дума за онлайн, да използва или неизползва термини, които не разбира или са му неясни. Да, това е така защото е поставен на тази позиция ей така, без да е минал през нужните нива и набрал нужните знания. Обикновено ги наричат парашутисти - защото ги спускат отгоре. и после им гледат сеира всички. Нещо като наръчник Как да съсипем бизнеса си за 1 месец. Не се опитвайте да го поправяте. Някои стават агресивни, защото ги е яд, че някой взимащ (според тях) 2-3 пъти по-малко от тях ги поправя. Нали се сещате, че не може така. Само знайте какво реално говори и се опитва да предаде като информация.


Мишкари от класа.

Никой от тях не поема риск и никога не би си признал грешка. Или казано на друг език - мишки. Крият се зад служителите си, не поемат риск, нямат позиция и стане ли напечено се крият. Да, добре дошли в нашите фирми....тук е така. С това няма как да се справите. Просто, ако имате работа с тях - гледайте да сте защитен, за да не метнат вината върху вас. Защото при добър развой на нещата - успехът е негов или общ, мине ли зле - само ти си, може и да си нямал общо, но при първата допирна точка с вас - вие сте виновен.

Това е за сега. Ще е хубаво да направим една добра FAQ страница, защото последно време все по-често попадам на такива образи в ежедневието си. Което е притеснително. Щом съм започнал да мисля начини да достигна крайния резултат, имайки това в предвид, значи е време и да го споделя. Не говорим за някоя секретарка, която е с акъл на грахово зърно, а за човек, който може утре от него да зависи отпускания бюджет към вашата фирма. И кво като е смотан и тъп, реално вие ще страдате. Така, че крайния резултат му е майката - другото ще го преживеете на някой плаж със студен коктейл. :)
 
От: Нивото на българските мениджъри

Разкажи сега и конкретния случай, който инспирира този наръчник :)

Драма! Драма! Драма!
 
Re: От: Нивото на българските мениджъри

Разкажи сега и конкретния случай, който инспирира този наръчник :)

Драма! Драма! Драма!
Като за начало ще почна с тази класация: dnes.dir.bg/news/spisanie-forbs-vliatelni-balgari-15378122?nt=10

Конкретен случай....преди няколко имах честа да си говоря с един велик гуру на маркетинга. За да бъда по-конкретен - маркетинг мениджър. Който незнайно как назначен там, а комуникацията му е на човек от 2ри клас. При комуникацията - държанието му бе под всякаква критика. А по отдавана комуникирах с едно келешче, представящо се за мениджър продажби, което не може да продаде нищо. Ти ги питаш, той не може да отлепи. При него клиентите идват много убедени, че искат точно този продукт.

Ти явно попадаш на читави. Пожелавам ти все така да ти върви. ;) А ако ти се случи да попаднеш в моята ситуация - мина към темата, за да споделиш опита си. Няма начин тук да не се сблъскаш с такова животно. :)
 
От: Нивото на българските мениджъри

Вижте сага - млади момчета са. Взимат повече пари, отколкото могат да изхарчат. Какво да стане с тях очаквате? Да скромничат ли?
Тия дето ги държат на работа за такива заплати, смятам не са глупави т.е. имат някакви качества момчетата, предполагам в реализиране на кеш флоу. Едва ли са толкова прости, колкото си мислите и не тези дружества не фалират. На кой колко му е богат речника не играе. Има кой на кого, колко кешовица кеши. По банка или кеш.
Така че ако искате да правите пари свиквайте с арогантността и си налягайте парцалите. Професионализъм - му викат на това.
 
Като тия от университетите....излизат от БИАТ и чакат да почнат мениджъри на 2К заплата минимум. Господ да ние на помощ, ако на някой им се получи това. :)

Тенденцията не е отива на добре. Нали ги гледам и аз кретените...да ти обяснява некви глупости и в същото време да си вярва. Ох, котьо, че го яде фирмата с такива "потенциали" като теб, си викам. :)
 
От: Нивото на българските мениджъри

Хубава тема ама как не те домързя да пишеш толкова :lol: не ги мислете тия "меринджеи". Щом са го назначили на такава позиция или тате има парички и власт, или мама е добра в ... сещате се. Ще поработят година, 2, 3 и накрая ще имигрират щот тук никой няма да ги вземе на работа :)
 
От: Нивото на българските мениджъри

Абе кви университети, кви пет лева, общо взето нещата стоят доста прости - вкарваш трафик в сайта, правиш характеристика на трафика от към възрастова граница, бомбандирваш ги с продукти, които са в синхром с това поколение:). Колелото на живота се завърта и винаги тинейдржъри ще си купуват гъзарски дрехи, парфюмерия и продукти/услуги с подчертано сексуален аспект, винаги хора на средна възраст ще се интересуват от продукти за подмладяване и да се доказват пред новото поколение, винаги хора в напреднала възраст ще се интересуват от градинки, да дават назидателен акъл и общо взето да мрънкат:). Просто се вкарва приличен трафик в сайта, прави му се характеристика и му се пускат оферти, според предпочитанията на самия този трафик:)
 

Горе