Нова Телевизия плаши хората с хранителни добавки

happyslacker

New Member
Опасни хранителни добавки

65 опасни хранителни добавки се разпространяват в сайта bodybuilding.com. Според здравното министерство в тези добавки се съдържат неразрешени стероиди и подобни на тях вещества.

Мирише ми на лобизъм. Очаквайте скоро да се промени законодателството, така че само няколко големи компании да могат да продават хранителни добавки в България.

Най-забавното е, че цитирания сайт е на американска фирма и затова по никакъв начин не може българските бюрократи да контролират дейността му. Всеки може да си купи хранителни добавки от там без проблеми (като изключим плащането на ДДС и мито).
 
От: Нова Телевизия плаши хората с хранителни добавки

тия от Нова тв ако знаят какво са стероиди, да ми не е името име
Продукти с анаболен ефект, нямат нищо общо с анаболните стероиди, ама нали са журналисти трябва да се запълва телевизионно време
 
От: Нова Телевизия плаши хората с хранителни добавки

Пфф от bodybuilding.com съм пазарувал десетки пъти, че и колко подаръци имам от тях :D Много са зле тези нашите журналисти - да се бяха поразтърсили да видят, че има десетки клинични изследвания, фирмите, които ги продават са с десетки години история в САЩ, а и там ФДА е много по-строга от нашите РИОКОЗ...
 
От: Нова Телевизия плаши хората с хранителни добавки

Е аз да питам, че нещо не ми стана ясно:

1. Какъв трибуквен го дири бг здравно министерство в американски сайт?
2. Колко дълго би се задържал американски сайт с хранителни добавки съдържащи вредни вещества?
3. И как са разбрали, че се съдържат опасни вещества при условие, че не са изследвани?
Никой не може да докаже какво съдържат продуктите, нито какви са страничните им ефекти.
И другото интересно е: "Хранителните добавки съставляват 30-40% от номенклатурата на една аптека". Ха познайте кой има интерес да не се купуват онлайн. :wink:

Тези съвсем за балами ни вземат вече!
 
От: Нова Телевизия плаши хората с хранителни добавки

Мирише ми на лобизъм.
Мнеее, чиста проба простотия е. В новините на Нова работят основно кухи лейки, които не могат да напишат два компетентни реда на кръст. Основната им работа не е да си проверяват източниците, а да се мазнят на редакторите. Информацията ми е от първа ръка.
 
btv-то също го бяха пуснали тоя репортаж, нека и на тях отдадем заслуженото. :)
 
От: Нова Телевизия плаши хората с хранителни добавки

Хората от цял свят пазаруват в този сайт , но видиш ли БГ медии казват, че добавките са опасни....
 
От: Нова Телевизия плаши хората с хранителни добавки

По Би Ти Ви-то решиха да плашат хората с "безконтролния Интернет":

Трудно се контролира незаконната продажба на лекарства в интернет
Опасни лекарства и хранителни добавки се продават свободно в интернет
Фалшиви лекарства в интернет

На някои не им харесва, че приходите от реклама са паднали и сега плашат хората с опасния Интернет (който наистина е опасен - особено за приходите от реклама на телевизиите).

Малко по-обективно отразяване на случая с bodybuilding.com:

СИСТЕМАТА ЗА БЪРЗО СЪОБЩАВАНЕ ЗА НАЛИЧИЕ НА ОПАСНИ ХРАНИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СЪОБЩАВА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ ПО ИНТЕРНЕТ НА 65 ВИДА ОПАСНИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ (не знам защо в сайта на Министерството на здравеопазването решили да ползват само главни букви).


Някой от фармацевтичния бизнес май иска да премахне конкуренцията: Наредба затваря аптеките в ДКЦ, болници и молове

Повече от 300 аптеки може да бъдат закрити през декември, ако влязат в сила промени в наредба за работата им, алармираха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

В Наредба 28 на Министерство на здравеопазването е записано, че в приемното помещение на аптеката нямат право да работят хора с нефармацевтично образование и има задължително изискване в аптеката да има естествена светлина. Тези разпоредби влизат в сила на 23 декември тази година след двугодишен гратисен период, обясни на пресконференция председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) Николай Костов, предаде БТА.

Той посочи, че аптеките в моловете, хипермаркетите, ДКЦ-тата, супермаркетите и болниците ще трябва да бъдат закрити, защото не отговарят на изискването за наличие на естествена светлина. По думите му заради наредбата ще бъдат затворени и нощните аптеки.

По сметките на председателят на Асоциацията на Николай Костов, ако не бъде променена наредбата, около 4000 души ще останат без работа.

Министерството на здравеопазването иска да промени наредбата, но Българският фармацевтичен съюз не иска, посочи Костов. Страхуваме се министерството да не се поддаде на настояванията на съсловната организация и да се откаже да променя наредбата, коментира той.

Това за слънчевата светлина е бисер на човешката глупост. Това ще направи аптеките, работещи през нощта нелегални и хората няма да могат при спешен случай през нощта да си купуват лекарства!

Изискването за фармацефтично образование за продавачите също не е много редно, защото при продажбата на лекарства не е необходимо продавачът да разбира какво продава - то е написано на опаковката. Хората не би трябвало да се консултират с продавачите какво да си купят, а с лекарите си.

Ето какво става когато тъпи продавачи продават не каквото е изписал лекарят:

Аптека „Марешки” прати перничанка в Пирогов

Тя разказа, че в началото на януари заради неврологични проблеми в мускулите и ставите Гинка потърсила лекарска помощ от д-р Евелина Димитрова, която изписва дипрофос, мелбек и мидокалм. Вместо последното лекарство фармацевтът в аптеката продал халоперидол на таблетки.

При приема на това лекарство болната жена получава изтръпване първо на челюстта, след това на главата и цялото тяло, заедно с това се подул и езикът й. Изплашените близки извикали Бърза помощ, а след това жената била стабилизирана в пернишката МБАЛ "Рахила Ангелова".

Проблемът обаче се върнал отново и близките закарали Гинка в "Пирогов". Там й спрели медикаментите, които приемала, и й изписали нови.

Не е необходимо да бъдеш фармацевт за да можеш да дадеш на клиента това, което е изписал лекарят! Достатъчно е да можеш да четеш и да мислиш!
 
Последно редактирано:

Горе