Новинарски блог - а новините от къде?

ddimitrov

Member
Здравейте,
по случайност си харесах и си вземах едно домейнче което е тясно свързано с определен град. Има възможност да се пуснат много неща на него, като за момента основно съм се спрял на нещо подобно на новинарски блог за града областта. Днес цял ден преглеждам наличните информационни сайтове и останах ужасен. Всеки пише, че материалите са с авторско право, а се оказва че над 90% от тях са буквално изкопирани. Така и неможах да стигна до източника на новините. При мен идеята е да слагам само по интересни статиики, някой писани от мен други от познати, но между тях да има и по някоя новина за пълнеж. Питанката ми е към тези които имат подобно инфо сайтове. От къде вземате новините? Директно ли копирате? Не е ли това опасно за авторското право и дублираното съдържание?
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Ами четеш от сайта на CNN, превеждаш и пълниш. Тва правят и вестници и списания и всички. Също така гледай телевизия...Не се знае кой пръв пуска новината, но да час ще я получиш отнякъде...
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Значи ми се подвърждава тезата, че и в тази област си е чисто преписване. А дали е по-добре да "преразказвам" новината като я публикувам при мен или няма много смисъл от това.
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Ако съм един читател на регионален новинарски блог, много бих се радвал ако не ми предлагат някакви преписани/прекопирани/преразказани новини, които вече съм ги чел/гледал някъде.

Нали ще съм там все пак за нашите си регионални клюкички...

Не им натиквай на съгражданите си излишни неща. Направи го полезен за тях и да са доволни от него. Дори и да има празни дупки в публикациите. По добре 5 дена да няма публикация отколкото да има излишен спам. Така ще си знам, че когато и да вляза, ще си чета нашите си новинички.
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Хора, разберете едно. Новината е събитие което се е случило. То може да се преразказва, копира, преписва...това си е новина все пак. Не е лирическо произведение с преразказ. Не е лошо да се копира защото при преразказ ти добавяш и изменяш малко случилото се. Темата е сложна ... обмисли. Но не може всичко да се преразказва..то си е новина просто....единствено се преразказват за да няма дублирано съдържание но по този начин се прецаква новината-истинноста и.
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Много усложнявате с "копирането, авторското право и дублираното съдържание" - нещата са далеч по-простички.

Стандарният път на новината е следният:
1. Първо, я пуска новинарска агенция, примерно за света Ройтерс или АФП, а за България БТА или БГнес, или пък регионална такава.
2. След това новината попада в медиите, които са абонирани за новинарските канали на агенциите. Това най-често са вестници и новинарски медии. Те или пускат новината, както си е, или променят заглавието и стила й съобразно стила на собственото издание. Т.е. затова в един вестник заглавието на новината ще е "Откриха Олимпийските игри", а в друг ще е "Грузинците хвърлиха жертва в Олимпийския огън". По този начин правят реверанс към читателското си ядро и привличат потенциални нови съобразно техния вкус и социално развитие, а не че се стремят толкова да не ги дублират от сео гледна точка.
3. След това новината попада в социалните мрежи и канали, както и се разпространява от други медии чрез rss-фийдове и copy-paste.
4. След известно време се появяват и първите анализи и дописки на журналисти и колумнисти, които стават ценни не толкова с новината, а със съдържателния и оригинален текст.

Като извод - Гугъл не следи толкова строго за дублиране при новините, тъй като няма как да са оригинални, а обръща внимание предимно на времето за публикация и тръста на публикувалия ги ресурс. Т.е. действията му с времето все повече са се уподобили и се уподобяват на тези на нормалните читатели - интересува се или от актуална информация или от интересен текст. Което започва да отговаря на амбицията му за "търсачка за хора". Така и трябва.
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Така вече все повече ми просветва. За момента мисля да се придържам към съветите на radev като се опитам блог-а да бъде нещо по-различно от поредните новини. Ще се опитам да представя по-уникална гледна точка към града и събитията в него, като това което е копирано от други сайтове ще го сведа до минимум и ще го подбирам да бъде най-интересното. Ако имате и други съвети, не отказвам.
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Копирането не е препоръчително, много по-добре е да се преразказва новината.
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Купувай си регионалния вестник и ПРЕРАЗКАЗВАЙ новините, които си харесаш.
 
От: Новинарски блог - а новините от къде?

Има два начина да се прави регионален новинарски сайт. Правилен и неправилен.

Правилният начин е да наемеш няколко журналисти, които да обикалят по събития и да пишат новини.

Неправилният е всичко различно от правилния. По-добре не се захващай изобщо ако няма да го правиш по правилния начин.
 

Горе