Новите процесори на INTEL Core i9

sixking
човека иска да си направи компютър за 3D рендър, а не за видеообработката. Има голяма разлика.
Всъщност на него не му трябват такива параметри към които се е засилил, ако е за това, 1000 лева са достатъчни.
 
sixking
човека иска да си направи компютър за 3D рендър, а не за видеообработката. Има голяма разлика.

Ще се радвам да прочета солидни аргументи и обяснения по този коментар. Такива празни изречения не важАт!

Ся, @stoineff - вади ракията и салата. Отделям ти 10мин, да напиша тоз ферман с обяснения, линкове, размисли и страсти.
Да започнем с това, че искаш I9 - ти луд ли си? Още не е тестван, супер скъп. Като започнем, че не тестват, не се знае колко по-добър ще от 7 и дали ще си е заслужавал парите. В новия век, къде всеки втори прави ревю на нещо винаги чакам аз. Искам да видя, че си заслужава, че наистина е толкова "Революционен", че има смисъл от него. Бях чел, че цената му ще е над 1000 долара. Ъ, ко? А не!
Друг лош фактор е, че света тоооолкова се препълва с електроника, че ще го вземеш този i9 И след година, вече ще е стар. Смисъл има ли да даваш толкова пари? Това е много лошо от екологична гледна точка, щото то ся има излишна пластмаса в океана, утре и Gigabyte дънни платки ще има! Много е лошо, ама не за тва сме се събрали.

Айде, ще сглобим един компютър. Няма да гледаме цената, ще използвам всичко от амазон, ще ти дам накрая един много печен линк къде можеш да си сглобиш компютър с всички компоненти и да видиш най-ниските цени.

Кутия - https://www.amazon.com/Corsair-Carb...e=UTF8&qid=1503515428&sr=1-8&keywords=pc+case ------- много готина кутия. Естествено, можеш да подходиш и с някоя стара, ма така и така ще тръшкаш пари, що пък да е грозно :D

Захранване
- https://www.amazon.com/EVGA-Warrant...=1503515537&sr=1-3&keywords=power+supply+650w ----- марката е хубава, естествено може да подходиш и с по-голям капацитет.

Дънна платка
- https://www.amazon.com/GIGABYTE-GA-...03515773&sr=1-9&keywords=gigabyte+motherboard --- личен фен на марката ;) Имаш доста портове, можеш да ъпгрейдваш и прочее и прочее. Цената е добре (доста намаления има).

Процесор
- https://www.amazon.com/Intel-i7-770...ements=p_n_feature_four_browse-bin:2289792011 --- Това като предложение, мисля, че ще ти стигне. Говорихме, че на теб ти трябва видео карти - мощност. Така че ;) Може естествено да го промениш, но все едно двигател 2.0 да му сложиш чип или да преминеш на 2.2 - разликата не е огромна, а цената да!

Процесорно охлаждане - https://www.amazon.com/Cooler-Maste...F8&qid=1503515861&sr=1-1&keywords=1151+cooler --- за цената си, това е перфектно! Напълно съгласен, че има по-евтини решения.

Видео карта - тук трябва да решиш, ще играеш ли с SLI или единична? Бих ти препоръчал големи GB - https://www.amazon.com/MSI-R9-380-G...ements=p_n_feature_four_browse-bin:6066316011 --------------------------- https://www.amazon.com/EVGA-GeForce...F8&qid=1503516028&sr=1-8&keywords=nvidia+1060
Отново казвам, тук избора е твой.

RAM - няма да обсъждаме, там трудно, ще сбъркаш. Повече -> по-добре.
SSD - лично препоръчвам Samsung - Имам 3 лаптопа с три различни SSD (кингстън, Адата и Самсука) - самсука е на най-калпавия ми компютър, ама разликата е уникална.
Вече дали да е Sata или M.2 - отново нещата с двигателите - 2.0 = 2.2. Почни с SATA, ще видиш разлика още в началото, ако мислиш, че можеш да изкараш още производителност от това, премини към друг диск. --- https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_...eywords=samsung+ssd&rh=n:172282,k:samsung+ssd ------ още 2 и 3 предложения са двата диска - цената двойна!


Хард диск също няма да обсъждам, мисля че и само можеш да си избереш няколко терабайта. Вентилатори бих си взел няколко, по-скъпички и тихи, че с толкова мощност, ще трябва някак да охлаждаш всичко това. Доста повече от 10мин отделих :D :D
Ето сайта, където можеш да си конфигурираш напълно компютър ----- https://pcpartpicker.com/ ==== супер е, лесен и с филтри.
Исках да повдигна темата за дву процесорна дънна платка. Там не съм много запознат, освен, че са за сървъри. Не бих те и съветвал, защото така ще имаш двойно повече изразходвана мощност. Охлаждането отново двойно, видео картите тогава, ще препоръчам да са две. Но отново, там не съм много запознат. Мога да говоря само за единично слотовите процесори.

Цените пак казвам, може да намериш някой неща по-евтино в България нови, но аз малко бих се сдържал за родния пазар! Параноя, ко да праиш :D :D
 
Ще се радвам да прочета солидни аргументи и обяснения по този коментар. Такива празни изречения не важАт!

Немаш ядове, баце.

По точно то няма никаква прилика. Да кажем, че искаш да направиш 3D интериорна сцена, като видео презентация. Минаваш през следните етапи:

- Моделиране на всички обекти в сцената
- Осветление на сцената
- Текстуриране на сцената
- Прваиш настройки на рендъра
- След, което анимираш камерите да кажем 5 камери.

- След, което пускаш да рендира всяка камера, вече имаш отделни 5 клипа.


А видеообработката е да сглобиш тези 5 видеоклипа в един.
 
Ок, така е, ама това не е ли един процес след друг? Не знаеш до къде точно може да му се простират нуждите на човека. Не е описал суууупер конкретно. Не се знае в кои момент какво може да му се наложи да прави.
 
  • Like
Реакции: mtpv
Ок, така е, ама това не е ли един процес след друг?

Да, така е. Но може да прави и само снимки и да не му се наложи да прави видео монтаж. Като си правих дипломната работа се видях в зор с 4 ядрен процесор. А сета с тея 32 ядра направо си е живот.
 
sixking,
mtpv

Благодаря ви за изчарпателните отговори. Няма да купувам (Поне все още не) I9 ... (а виждам, че си линклан към почти същия процесор, който гледах и аз първоначално).
Просто като пуснах темата, за първи път прочетох за него I 9- тката ... дори и не знаех, че съществува...
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: mtpv
намира ми се един i7-7700 box, под 50% натоварване дава 55-58C при 27C стайна температура с евтина средна кутия, за какво му е друго охлаждане...
 
Видео обработката не е изобщо на 50% натоварване!

Което е добре да се пита - кво стана, кво купи?
 

Горе