Новият закон за достъпност (ЗИДПУ) — какво реално изисква от един онлайн магазин

Здравейте,

разработчик съм и последните седмици ровя по темата, защото почти никой не говори за нея, а засяга всеки онлайн магазин у нас.

От 28 юни 2025 г. действа Законът за достъпност на продуктите и услугите (транспонира европейския EAA). Електронната търговия е изрично в обхвата му. Контролът е на КЗП, санкциите за фирми са от 511 до 7 669 €. Микропредприятията (под 10 души и под 2 млн. оборот) са освободени.

На практика изискванията са по-скучни, отколкото звучат. Най-често срещаните пропуски:
— продуктови снимки без alt описание (незрящите клиенти не разбират какво гледат)
— полета в чекаут формата без етикети
— твърде слаб контраст на текста
— сайтът не работи само с клавиатура
— липсва обявен език на страницата

В ЕС контролът вече започна — Швеция обяви одит на 200 онлайн магазина, във Франция съд задължи Carrefour да приведе сайта си в съответствие.

Направих си инструмент, за да проверявам бързо — оценка 0–100 и обяснение на български какво не е наред. Оставям го свободен за ползване, ако на някого върши работа: https://dostapen.vercel.app/?utm_source=predpriemach&utm_medium=forum&utm_campaign=launch

Не е правен съвет — споделям каквото съм намерил. Ако имате въпроси по закона, питайте в темата, ще отговарям.

ти преди да предлагаш консултации какво не работи по другите сайтове викам да вземеш да си оправиш собствения такъв... не върви и не е достоверно да предлагаш услуга която реално твоят собствен сайт има проблем.
Всеки ползващ Ai почна да се мисли за специалист....

1784815369262.png

1784815404638.png

1784815431290.png

1784815644612.png

Здравейте, сайтът беше публикуван днес и в процес на валидиране и тестване, не случайно няма разработен продукт а само Landing page. AI не е използван тъй като съм в екосистемата от 5+ години като програмист, благодаря все пак за остроумието. Относно заядливият ви коментар, явно вие не успявате да конвертирате каквото и да е като клиенти, за да се заяждате тук. Благодаря за вниманието, моля да продължите нататък. Хубав ден!

Здравейте, сайтът беше публикуван днес и в процес на валидиране и тестване, не случайно няма разработен продукт а само Landing page. AI не е използван тъй като съм в екосистемата от 5+ години като програмист, благодаря все пак за остроумието. Относно заядливият ви коментар, явно вие не успявате да конвертирате каквото и да е като клиенти, за да се заяждате тук. Благодаря за вниманието, моля да продължите нататък. Хубав ден!
ми не се заяждам, но е факт , че си пуснал сайт в който предлагаш услуга която не е валидна. Колкото до това дали аз мога да конвертирам клиенти... не предлагам твоята услуга платена, а е напълно безплатна за всички девелопери. Изглежда това ти е обягнало. Плаща се при мен само ако искаш резултата да ти влезе в официалния регистър и е предназначен за представяне на сертификата пред pda.bg - заложни къщи за дигитални активи с които имаме сключен договор. Аз съм си монетизирал много добре бизнесе не се притеснявай за мен. Последната седмица имам 25 000 чека на сайтове. Ти един домейн не може да измислиш да си регистрираш за системата ти.

Хубав ден! След като нямате интерес и се чудите какво оригинално да напишете, моля правете го другаде!
това е то... ГОЛЯМОТО ЕГО на девелоперите..... мислите си , че сте хванали Дядо Господ за шлифера.... вместо да си вземете поука и да благодарите за адекватните съвети.

Щеше да е адекватен съвет, ако беше написано нормално, а не по начина по който Вие сте го написали. Обратната връзка чисто технологично е приета и ще се вземе под въпрос, но вашите комуникативни умения няма да се подобрят. Довиждане!

Щеше да е адекватен съвет, ако беше написано нормално, а не по начина по който Вие сте го написали. Обратната връзка чисто технологично е приета и ще се вземе под въпрос, но вашите комуникативни умения няма да се подобрят. Довиждане!
аз се чудя и мая всички девелопери в Пловдив сте такива?

Горе