Новият интернет

ataka

Member
Приятели през последните 6-7 години станахме свидетели на много промени в нета наложени от новите технологии и други фактори. Тук ще се опитам да направя преглед на промените през моята гледна точка, а вие коментирайте съгласни ли сте или не. Мисля, че ще бъде полезно и за бъдещето ни като интернет предприемачи.
И така какво се случи по-важно:

1. Големите си взимат своето.
Например: Уикипедиа е доминант в онлайн знанието; затвориха много исторически, научни и малки биографични сайтове. Социалните мрежи почти изместиха форумите и оказват натиск върху сайтовете за запознанства, работа и обяви. Гугъл вече предлага музика, новини, прогноза за времето и много друга информация. Нета се монополизира до безобразие. Ако ще стев играта бъдете в Гугъл, Фейсбук, Инстаграм.

2. Мобилните доминират.
Живеем в бума на смартфоните. Ако не си му в телефона - нямаш вниманието му. Мобилните приложения като цяло изместват много уеб сайтове, мисля. Всеки, който е изпуснал тази тенденция е изгубил. Мобилните налагат много тенденции в интернета, с малките си екрани и трудното писане. Месинджърите на тези мобилни убиха Скайпа, който беше нявгашен феномен.

3. Новините са онлайн.
Все още излизат във всички страни хартиени вестници, но това е по-скоро любобитен факт на фона на бума на онлайн новините. Медиите доминират нета и са неизбежно втори в класациите по посещаемост след американските гиганти.
И също така ми се струва:
4. Онлайн търговията отбеляза очаквания ръст, но също показва тенденции за окрупняване под шапката на големи платформи.
5. Адсенса взе дял от СЕО-тои от директната реклама.
6. УърдПреса взе дял от уеб дизайна.
7. Микронишовите сайтове умряха.
8. За оцелелите останаха по-високи цени на адсенс кликовете.
 
Съгласен съм с повечето неща които написа, нещата доста се промениха и ще се променят. Това е нещо нормално, все пак в началото много хора подценяваха интернета.. през последните години обаче въобще не е така.
 
Да. Нещата се променят и гъвкавост е важна за успеха. Това предполага ли някакъв анализ на сегашната ситуация, с цел повече успех?
Тези, които са подценявали интернета, при тях дали е протекъл процес на реален анализ? Или е вяра? Познавам, още има фирми без сайтове и някоя от тях, парадоксално, са доста успешни.
 
Нещата се променят всяка година. Това, което ни предстои сега през тази година, ще е доста по-различно от това, което се случи миналата. И все така ще си бъде. Преди време динамиката беше някак по слаба, сега е в пика си и новостите скоро сигурно ще се случват и по-кратък период от време. Ще делим на половин година, а не какво беше миналата година като тенденции.
 
Социалните мрежи почти изместиха форумите

А защо се случи така, някой анализирал ли е в дълбочина? Както и да го въртя и суча, класическият форум си остава незаменима платформа за дискусии и взаимопомощ, ама хората избягаха в социалките. Защо така?
 
1. До голяма степен съм съгласен. Големите не могат да покрият всички потребителски нужди, обаче.

2. Свързано е с 1., но от 4-5 години стана ясно че мобилките не могат да изместят Уеб. Причини много. А и мобилните телефони в настоящия си формат се очаква да отпаднат до някоя и друга година.

6. УърдПрес е инструмент за ниския бизнес сегмент. От известно време е финансово безсмислено да доставяш дизайнерски услуги за малкия бизнес.

7. Нищо подобно.
 
А защо се случи така, някой анализирал ли е в дълбочина? Както и да го въртя и суча, класическият форум си остава незаменима платформа за дискусии и взаимопомощ, ама хората избягаха в социалките. Защо така?

интересен въпрос. Мога да се съглася, че форумите имат много технически предимства. Единственото обяснение, което имам е ( не мога да го нарека анализ в дълбочина), че хората са така или иначе в социалките и предпочитат да пишат там където са, при все някои технически неудобства. Публикуването в социалките дава несравнимо по-голяма видимост на публикацията.
 
Единственото обяснение, което имам е ( не мога да го нарека анализ в дълбочина), че хората са така или иначе в социалките и предпочитат да пишат там където са, при все някои технически неудобства. Публикуването в социалките дава несравнимо по-голяма видимост на публикацията.

Хората не винаги са били в социалките. Тъкмо обратното - бяха си във форумите, ама се преместиха в социалките. Защо се получи така, при все че сравнителните предимства на форумите са неоспорими?

За видимостта не съм съвсем съгласен. Примерно никога не бих открил тази тема един месец след публикуването й във фейсбук.
 
Хората не винаги са били в социалките. Тъкмо обратното - бяха си във форумите, ама се преместиха в социалките. Защо се получи така, при все че сравнителните предимства на форумите са неоспорими?

За видимостта не съм съвсем съгласен. Примерно никога не бих открил тази тема един месец след публикуването й във фейсбук.
Братко, дай все пак да не изпадаме в ерес като омаловажаваме фейсбук. Предпочитанието към форумите е по-скоро личен избор. Например тази тема има 800 преглеждания и 7 публикации за 1 месец, което е та*ак. Проблемът ми е, че каквото и да направя трудно мога да въздействам на обстоятелствата, а във фейса за $5 мога 10 000 преглеждания и 200 коментара за 24 часа да намятам.
И какво като ще ме намират след време в гугъл? Ако продавам нещо например, това винаги е в реално време.
 

Горе