Ново данъчно затруднение

happyslacker

New Member
Ново данъчно затруднение
Един и същ данък девет месеца ще се внася от фирмите, за останалите три това ще е задължение за над 150 хил. души

Прокарана в сянката на данъка върху лихвените доходи, една поправка в Закона за облагането на физически лица ще усложни плащането на данъци на над 157 хил. души. За промяната не се чу и дума в хода на парламентарните дебати, липсва и информационна кампания, която да поясни какви са последствията за данъкоплатците. А тя е следната: за един и същ доход се въвеждат два режима - първите девет месеца данъкът по гражданските договори ще се плаща от фирмата, а за последните три - това ще е задължение на физическото лице. Мотивът за новото затруднение за данъкоплатците е, че така на държавата ще й е по-лесно.

Въпреки че официален вносител на промяната е Министерството на финансите, реално предложението е направено от Националната агенция за приходите (НАП). Оттам казаха, че промяната е предприета с цел да не се затруднява системата за управление на приходите. Според обяснението на НАП авансово удържаният данък може да се плаща в годината, когато е бил удържан, и ако през януари се внесат средства, удържани в периода от октомври до декември, ще се създаде объркване в софтуера, който обработва декларациите и плащанията.

Значи вместо да си оправят софтуера, те променят закона по такъв начин, че гражданите да се тормозят повече...

В още по-затруднено положение пък се оказват фирмите, които изплащат наеми и хонорари на чуждестранни физически лица. Причината е, че ако България има спогодба за избягване на двойно данъчно облагане с държавата на въпросния чужденец, той може да поиска да не му се удържат данъци за българския бюджет. В този случай платецът на дохода праща запитване до НАП, като отговорите се бавят до два месеца и ако хонорарите са изплатени през февруари или март, фирмата не може да удържи данъка, но през април трябва да го внесе, ако становището на данъчните се е забавило.

"На практика бизнесът трябва да внесе този данък и да плати пълния брутен доход на чуждестранния гражданин, за да е едновременно коректен и към него, и към данъчната администрация. Процедурата по възстановяване на надвнесеното след това обаче е много тежка и продължителна", коментира Павлина Калчева, управляващ партньор в счетоводна кантора "Хроника".

В статията не пише нищо за осигуровките (пишат само за данъка върху доходите на физическите лица). Не ми се мисли защо...

Плащайте си данъците, с тях се плащат заплатите на мъдрите законодатели, които са гласували прекрасните закони, за които всички ние сме много благодарни.

В името на софтуера, а не на хората - Ново правило за данък върху доходите
 
Последно редактирано:
От: Ново данъчно затруднение

И после се чудят що няма бизнес и що безработицата хвръкна във въздуха - Ама като им го каже някой веднага ревват че това е черен ПР и че те комунистите са виновни
 
От: Ново данъчно затруднение

Това са поредните две неграмотни статии за данъци и счетоводство. Особено първата.
Аз от доста години не мога да разбера защо фирмите трябва да внасят данъците на такива хора. Нали всеки трябва да сам да си плаща данъците. Според мен по-странно е задължението на възложителя да внася данъка през останалите три тримесечия. Като че ли той е взел парите, че да има задължение.
А това, че причина бил софтуера, или журналиста си го измислил, или го е чул около сергиите на пазара. Да взема да ви го обясня защо е така. И до сега тези хора бяха задължени да декларират данъците си. Логиката, че щели да се набутат с банкови такси издиша - ми ще се набутат естествено, като са взели парите, ще поемат и разходите. Защо за пари, които са взели те, аз като възложител да се набутвам с банкови такси. Не че са кой знаме колко големи, но е важен принципа.
А идеята да не се удържа данък през последното тримесечие е породена от това, че ако се удържи, в Год. декларация на тези лица се получават за внасяне, а в повечето случаи за възстановяване едни малки суми като 1-2-3 лв. и всъщност тогава разкарването е повече. Та за да им се спести на тези лица това разкарване, затова за последното тримесечие трябва сами да си внесат данъка.
 
От: Ново данъчно затруднение

Абе има промени в тая държава - дали са за добро или за сло един господ знае
 
От: Ново данъчно затруднение

Акаунт нали знаеш че и това фирмите да внасят данъците беше направено така за да е по удобно на държавата - :)
 
От: Ново данъчно затруднение

Акаунт ако правя за мен със сигурност ще го направя да ми е по удобно - Но ако се прави за държавата никой не може да разбере че ако го направят по удобно за хората ще е по добре за държавата.

Все се чудя англичаните по тъпи ли са от нас та са направили всичко да им е удобно на хората.
 
От: Ново данъчно затруднение

Данъчната система е тотално сбъркана и несправедлива.

Идеалната данъчна система е:

1. Никакви данъци и задължение за водене на счетоводство за юридическите лица. Юридическите лица пак може да си водят счетоводство, но ще го правят както са решили техните собственици (както пише в учредителния договор примерно), а не както иска държавата.
2. Данък върху доходите на физическите лица (когато получат плащане от юридическо лице - облага се с данък).
3. Кой да внесе данъка в бюджета (и кой ще подаде декларацията за това) се пише в договора между възложителя и изпълнителя. Ако не е договорено - внася се от изпълнителя. В същност даже се колебая дали има смисъл от подаване на декларация - плащането само по себе си е декларация - лицето така декларира, че има облагаеми доходи - нали затова плаща данъка.
4. Никакви други данъци (може би само данък върху имотите - да се плаща към общината).
5. Фирма да се открива като се подадат документи с името на фирмата и името на собствениците (или името на лицето, което се явява фиктивен собственик) и се плати някаква символична такса (за да не се задръсти системата с много регистрации). Регистрацията да става за 10 секунди (като регистрация на нов e-mail акаунт).

Тази данъчна система ще направи безсмислено съществуването на "офшорни зони" и излишната армия данъчни консултанти. Хората ще си гледат бизнеса вместо да се занимават с глупости (да се чудят как да си намалят дължимите данъци законно - вижте примерно Google и други големи корпорации, които не плащат дивиденти за да може да им се намали ефективната данъчна тежест). Ще изчезнат измамите с ДДС (защото такъв данък няма да има).

При тази данъчна система трябва да се следи само да няма плащания от юридически лица към юридически лица за стоки и услуги за лично ползване на физическо лице. Тоест от фирмената сметка може да се плащат разходи на фирмата, но не и да се плаща новия телевизор на собственика на фирмата. Този вид злоупотреби се вършат и сега - много хора прекарват личните си разходи като разход на фирмата (отиват в МЕТРО, пълнят количката и на касата си дават данните на фирмата за фактура). Не знам колко процента от тях ги хващат. Единственото слабо място на тази данъчна система са именно този вид злоупотреби. Докато при сегашната данъчна система, възможните схеми за злоупотреби са много повече.

Някой ще критикува системата - така може собственикът да живее на някой остров с 1% данък върху дохода на физическите лица, а фирмата да оперира в държава, където данъка на физическите лица е 75% (примерно във Франция). Това не е голям проблем, защото фирмата ще прави разходи за заплати. А те се плащат на работниците, които физически се намират във Франция. Така работниците ще бъдат обложени със 75% данък и държавата ще е доволна - социалистическото правителство на Франция ще е доволно, че е обрало богатите работници и ще раздаде парите на бедните безработни. Разходите за труд на една фирма (ако не е някакъв монополист) многократно превишават дивидентите, изплащани на собствениците. Тоест малка част от приходите няма да се облага с данък в социалистическата страна, по-голямата част ще се обложи с данък върху доходите на работниците (данък върху труда). Работниците няма как да укриват доходи, защото ще ги хванат много лесно по направените от тях разходи (къща, автомобил, самолетче, корабче).
 
От: Ново данъчно затруднение

Аман от данъчни затруднения, глупости и простотии от наша държава ... И със сигурност няма да го направят по удобно, защото ако е по удобно, ще е по ясно. Ако е по-ясно няма как да си щипват от тук от там ...
 

Горе