Нов заем от 8 милиарда евро!!!

От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

той бойко милиардите за нищо ги няма, камо ли милионите. ще изтеглим тука 1-2 милиарда, тука 3-4 милиарда ЩЕ ДАМ , там 2 милиарда ще отпуснА, ще бутна там 1 милиард, ще си направя ХЪБЧЕ
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Интересна работа, и много перспективна, няколко банки,изцяло частни, финансират безсмислено бюджета за няколко месеца, като основна цел ми се струва е "далаверка" за банките, взели са банките няколко милиона евро чиста далавера, щото може и това финансиране да е само на думи, тоест аз, вие или някой друг, без да има парите, пише че ги е дал на бюджета, който бюджет няма нужда от парите или дори да има нужда, забавянето от 3 месеца си е нормално, но пък защо да не се "монетизира" и в крайна сметка, държавата едва ли се е разплатила с фирми и тн. (заради което е дупката в бюджета и се тегли заем за разплащане), но пък банките са гушнали по някой милион. крайна сметка от всяка грешка в България се изкарват пари и разбира се няма виновни.
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Вече и от публични финанси ли разбираме всички - пари се взимат на куп за да се отговори на плащането предварително през годината за да има толеранс от непредвидим риск, защото не е оферта да взимаш краткосрочен дълг на висока лихва заради текущи проблеми. Външни кредити взимаме защото голяма част от дълга през година ни е в евра, за левовоият кредит може да взимаме малки траншове от банките.

Трудно ще мине взимам едни милиарди за ужким нещо си не ги ползвам за нищо и си плащам лихвите - ако на някой не му се ходи бързо от власт разбира се...
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Това което казваш колега @ blackout8 е ривалентно за стари демокрации и граждански общества.
Самият факт че се взима толкова огромен заем за някакви имагинерни разходи и неясни бъдещи плащания е ясен сигнал че власт имащите ни смятат ( и с основание до някъде) за оФце, преди онези, червените като искаха да вземат 1-2 милиарда, сегашните ги кълняха , сега обаче е обратното и без свян обясняват колко е нужно, както и ясен сигнал че се спонсорират няколко банки в България.
Освен това, взима се този заем от 16 милиарда и за да се покрие дупката от КТБ, при изплащане на гарантираните пари, и рязко се замлъкна за фонда за гарантираните пари, защото трябваше да има 3-4 милиарда лева, но май е сух.
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Аз като казах всички ли почнаха да разбират от публични финанси, беше по-скоро иронично.

Колега не ми се спори, но си нямаш никакви познания по материята, а от това което пишеш в най-добрият случай буди незнанието ти по-темата, нищо че е замаскирано като конспирация.

1-во не сме взели 16 милиарда, няма как да вземем след като имаме определен таван.

2-ро това е рЕлевантно както със старите така и с новите. Всичко каквото се случи няма как да бъде скрито.

3-то взимат се предварително няколко месеца преди падеж на ДЦК защото се калкулира риска от текущ проблем. Не случайно Орешарски взе кредит през лятото, а го платихме Януари.

4-то това с ФГБВ е спекула на този етап. НО ФГБВ може да стане сух, защото при КТБ ликвидните активи са цесирани, а другото гепано. Ако успеем да си върнем 3.6 милиарда ще е голям успех. Всичко под това ще бъде равно на по-малко върнат дълг.

5-то няма имагинерни разходи има ясни падежи до края на годината, другото е дефицит - ако ти прави впечатление по разчети, трябваше да вземем повече от 3.1 милиарда някъде към 3.5 - има още 800 милиона до дълговият ни таван заложен по бюджет 2015, така че се слага буфер за дефицита ни, ако бъде по-малък никой няма да си позволи да тегли, защото няма да има абсолютно никакво оправдание, а и до сега нито едно правителство не е теглило дълг просто за спорта.

Трябва се отсява популизма от фактите и механиката на публичните финанси.

Самият факт, че всичко от опозицията и управляващите утихна - говори за пълният цирк. А тези, които са наясно с материята и самите политици, знаят че има гласувам таван за дълга за 2015, гласуван преди 3 месеца като се гласува бюджета.
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Колега @ blackout8,
аз не съм финансов анализатор, какъвто предполагам сте Вие, нямам никакви амбиции да разбера структурите на финансовите действия на държавата ни.
Аз коментирам само това, което виждам, а то е очеВадно.
Предишните искаха да изтеглят заем, на което сегашните ревнаха с пълен глас че това ще задълбочи кризата, дойдоха сегашните и теглят заем, неколкократно по-голям от този, за който преди не са давали да се тегли.
Има фонд за гарантиране на влоговете, и той, според експерти е на стойност 3-4 милиарда лева, но се взима кредит за да се разплатят с вложителите в банката и то точно на стойност, колкото би трябвало да има във фонда, ако не беше така, щяха да кажат че фонда ще изплати 3-4 милиарда и останалият дефицит ще е от заема, което ако е така, значи плащанията ще надхвърлят 7-8 милиарда (фонда +заема от 4 милиарда).
Взима се заем от частни банки вместо от международната банка, което автоматично означава че взимайки заем от частна банка, означава освен по-високи лихви, и всички съпътстващи такси , които банките ще приберат, според мен някой от сегашното правителство си е казал "колко съм гениален, освен че ще се покрият някой плащания, ще се спасят някой банки от сектора", което има логика разбира се, ако още някоя банка фалира, това ще е много лош сигнал, проблема е че всички ние плащаме за тези ходове на държавата.
Има много поговорки за това, което става в държавата, едната е "Ти на мене ли ще повярваш или на очите си", или би могло да се добави "джоба си"
Бих добавил и "Не е важно дали си прав, важното е да си убедителен"
И последната, която е на Аристотел и според мен сегашните политици се движат по тази сентенция "Предпочитам невъзможното, което убеждава, пред възможното, което звучи неубедително", което вярно и за твърдите поддръжници на сегашните управляващи.
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Тук е предприемачерски форум и е логично да си наясно с материята, но повечето не са, но не им пречи да показват незнанието си.

ФГБВ имаше точно 2,1 милиарда - а от КТБ до 100к гарантирани депозити бяха на стойност 3,6 милиарда - не знам какви експерти си чел.

Какъв е проблема, че се взимат от частни банки, аз за междунарни държавни не съм чувал - това направо ме уби като аргумент - частника равно на по-висока лихва. Банкова механика е функция от депозити и кредити, не държавна или частна собственост.

Ако можеш да търсиш из нета ще видиш, че при това което взема Орешарски 1.5 милиарда лихвате бе 3.5%, за 10 години, а сега за 12 е около 3% - сам смятай по-малко или повече плащаш.

В момента западните банки са наводнени с евра и долари няма по-добър момент да вземеш дълг когато има толкова горещи пари и не знаят къде да ги вложат.

А взимаме в голяма си част външен дълг, защото по време на трусовете се теглиха именно външни кредити но краткосрочни, при ниски лихви на дългосорчните създаваш и буфер на политически риск - представи си имаш 1 милиард евра да плащаш след 1 година на лихва от 2% но към края на годината става някой фал и инвеститорите не искат да те кредитират или ако искат ти слагат 7-8+% - от раз може да се сговняса всичко.

Не знам ква е логиката ти с тези поговорки, тук не си играем на тука има тука няма всичко е ясно и точно.

А ти казах че е цирк с дълга - има дългов таван от 7 и нещо милиарда за 2015 и дефицит от 2.5 милиарда това гласувано в края на 2014. Целият цирк от страна на опозицияита беше че мин. фин. искаше да заложи дефицитите си сега за следващите години без допуснат бюджет на базата на проекция, а тяхната контра беше 16 милиарда кредитна линия за 3 години. Реално истинското увеличение ще е равно на дефицита - ако всичко е ок ФГБГ ще си върне от ликвидацията на активите на КТБ дълга си, ПИБ ще върне още 900 милиона, другият буфер за банките ще се върне и като цяло дълга нетният ще е функция именно на дефицита. Ако вървят нещата както и се стегнат може и на нулата да изкараме бюджета или с много нисък дефицит, което ще е равно малък нетен дълг.

Гледай фактите колега, не нужно нищо друго! Ако наистина беше нов дълг 16 милиарда и т.н щеше да стане гражданска война, но си стана политически пропаганден цирк, който се изгуби като априлски сняг веднага след като се гласува всичко. Но това не попречи да се налагат всеки пропагани и спекулации от които най-яките бяха военен заем и ще се бием с Русия!
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Когато Орешарски взе 1 милярд дълг, герберастите се усраха да квичат, как ще го плащат децата ни, протести, тупани, свирки всеки ден.
Сега когато заробват народа с 16 милярда, когато се задава въпроса защо е пропаганда и спекулация.
Нема по нагли айдуци от герп!
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Когато Орешарски взе 1 милярд дълг, герберастите се усраха да квичат, как ще го плащат децата ни, протести, тупани, свирки всеки ден.
Сега когато заробват народа с 16 милярда, когато се задава въпроса защо е пропаганда и спекулация.
Нема по нагли айдуци от герп!

Експертното управление на Орешко ни коства 1 милиард заем + 4 милиарда КТБ = 5 Милиарда в джоба на #Кой. Не е зле като за една година, а.
Другия път пак за тях гласувай :D Този път ще управляват без да крадат :D
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Експертното управление на Орешко ни коства 1 милиард заем + 4 милиарда КТБ = 5 Милиарда в джоба на #Кой. Не е зле като за една година, а.
Другия път пак за тях гласувай :D Този път ще управляват без да крадат :D

Първо не си наясно кой фалира КТБ
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Първо не си наясно кой фалира КТБ

Дам , абсолютно не съм на ясно. Напълно случайно преди фалита , Василев и Пеевски се скараха . Как когато бяха приятели банката не банкрутира , а точно се скараха и банкрут. Това трябва да си сляп , че да не видиш че тая банка се потопи от хората на ДПС и кръговете около тях.
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Дам , абсолютно не съм на ясно. Напълно случайно преди фалита , Василев и Пеевски се скараха . Как когато бяха приятели банката не банкрутира , а точно се скараха и банкрут. Това трябва да си сляп , че да не видиш че тая банка се потопи от хората на ДПС и кръговете около тях.
И бойко няма пръст в това, не ставай смешен
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

И бойко няма пръст в това, не ставай смешен

Сега защо няма банкрутирали банки , като е Бойко на власт ? Затова беше цялата организация БСП , ДПС и Атака да са на власт , затова се занаитиха на протестите на хората , защото имаше цел - да ограбят банката. След като си свършиха работата (пък и вече нямаше протести) те се оттеглиха от властта - за да им оправят пак от Герб бакийте дето надробиха на държавата.
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Точно бойко разпали слуховете за несъстоятелността на КТБ и от там тръгна всичко, не ми се търсят материали сега
 
От: От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Точно бойко разпали слуховете за несъстоятелността на КТБ и от там тръгна всичко, не ми се търсят материали сега

Дам , имаше и доказателства как Василев изнесъл един камион с чували с пари :D
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Язе се чудим на протестите вообше, шото за един #Кой имаши протести па за едни #16 милярда немаше и за #КТБ съшо немаше
А #Които е виновен е един исъш,,, ама Бърнйо ие замесен в милярдите шото го нема в България като други заподозряни лица
Бърнйо #хау мач
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Когато Орешарски взе 1 милярд дълг, герберастите се усраха да квичат, как ще го плащат децата ни, протести, тупани, свирки всеки ден.
Сега когато заробват народа с 16 милярда, когато се задава въпроса защо е пропаганда и спекулация.
Нема по нагли айдуци от герп!
Предполагам, че ти плащат, за да си тук и едва ли би влязъл в смислена дискусия, която да се отклони от опорните ти точки. Но все пак да те попитам - Имаш ли си на идея, защо в момента БСП и Атака подкрепят ГЕРБ? Защо няма "протести, тупани, свирки всеки ден"? Защо няма барем една ограда покрай парламента?
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

То от отдавна темата замина в девета глуха, но все пак да добавя още нещо.
По повод коментара на колегата @ blackout8 за невежеството от към макрорамка и икономика, така е, аз не съм икономист, но може да се каже че мнението ми е проводник на мнение на приятел икономист, който с това си вади хляба в частна компания и смея да кажа че с познанията си не слага само хляб на масата, та му имам доверие повече по въпросите на икономическият статус на държавата ни.
Повече от ясно е че пристрастието към определена политическа партия заслепява и все още не мога да си обясня култа към дадена личност/партия как заслепява всички сетива и как с лека ръка се оправдава лошите и почти сигурни олигархични взети решения.
До сега всички партии взимат решения в полза на олигарси в България, обаче как на някой хора не им става неудобно, когато някой открито го нарича глупак, и то водача на партията, с две думи, Борисов каза на всичките му поддръжници че са, ще ме извинявате, безмозъчни гласоподаватели.
Как така няколко месеца по-рано обяснява че заем ще ни закопае, и няколко месеца по-късно взима неколкократно по-висок заем и всичките му поддръжници започвате да се радвате, все едно лично на вас ще ви го даде.
За мен няма на този момент читави политици, нито червените, нито сегашните...Но някой си мислят че това е футболен мач и на терена са цска и левски...
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

По големи некадърници от БСП, ДПС и Атака няма. То затова едвам изкретаха 1 година зад 2 редици полицаи и ограда покрай парламента ... сега им е добре да плюят отстрани докато по-можещи от тях управляват страната.
 
От: Нов заем от 8 милиарда евро!!!

Язе виждам че ни казва кой да крадне, шото и едните и другите са един дол шипки, ама Европата дава само на Герб да крадне европейски пари и с това ни определя съдбините,,, с европарите ни карат да гласуваме за който те искат, а пък КТБ-то беше повече руски капитали и тряваше да се приватизира уайлд уест, бат Бойко каубой
То и язе съм кравар ама съм народен кравар, ане американски или немска краварка в долния ляв ъгъл
 

Горе