Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

carbonated

New Member
Здравейте! От доста време ми прави впечатление, че по форумите се организират така наречените "колективни" поръчки от сайтове като amazon, sportsdirect, ebay и т.н. с цел доставката да се разпредели между всички, като организаторите на поръчката определят % от цената на продукта, който се доплаща за доставката (ако продукт струва 10 паунда и за доставка организатора иска 10% от цената на продукта = 1 паунда за доставката). За извършването на такъв тип услуга необходима ли е фирма (за човека, който се занимава с поръчките) и има ли някакви други изисквания? (не говоря за еднократно организиране, а за редовно през определен период от време)
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Ако взимаш % разбирасе че трябва фирма. Друг е въпроса че трудно биха те хванали.. ако хората си плащат като си получат стоката... ;-)
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

И да не взимаш процент - пак ти трябва фирма. Ти купуваш от Amazon (примерно) и после продаваш стоката на други хора (без значение, че не е с печалба). Затова ти трябва фирма (извършваш търговска дейност).

Все някой от участниците в тази колективна поръчка ще има фирма и може да се ползва.

Ако участниците в нелегалната търговия се познават и си имат доверие (и плащат в брой на организатора на нелегалната търговия) няма как да ви хванат.
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Фирма със сигурност не е задължителна, но получавайки комисион от сделките е необходимо е да се декларира и плати данък и евентуално осигуровки.
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Вие пробвайте да плащате по банков път на организатора на нелегалната схема, а после той да обясни на данъчните, че парите, влизащи в банковата му сметка не трябва да се декларират и облагат с данъци (в целия им размер - не само разликата купува/продава).
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Например на поръчка от 1000 паунда от някой от въпросните сайтове,доставката е 30 паунда и организатора е на печалба 70 паунда.Участниците в тази обща поръчка заплащат стойността на артикула + 10 % от стойността му за транспортна услуга и от там идва разликата,организатора е доставчик на услуга .Парите се превеждат по банков път предварително.Ако се направи фирма как ще се осчетоводи това не ми е ясно?Тази фирма ще е по ДДС и как ще се изчисли то ?Вече има доста транспортни и посреднически фирми.Аз ползвам услугите на една такава и не съм получавала касовa бележка от тях ....и тази касова бележка не трябва ли да бъде само за тези 10 % ,които са платени за доставка ,а не и за стойността на стоката?
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Хубаво е някой с повече познания в счетоводството да се изкаже, но според мен схемата е следната според дадения по-горе пример:
Поръчката е за 1000 паунта, което включва (например) 10 артикула за 10 души х 100 паунда + 10% комисион. Мисля, че да бъде всичко ок, то доставчика получава от продавача (сайта) ф-ра за 10 х 100 паунда + ф-ра за доставката 30 паунда. От своя страна той би следвало да издаде фактура (споменахте, че плащането е по банка, т.е няма как да има касов бон) на 10 души за по 110 паунда ( стойност + %).
При тази схема онези 1000 паунда + 30 доставка му минават разход, той си осчетоводява продажбата издавайки ф-ри на поръчалите, което е приход и плаща данък на 70-те паунда разлика, което се явява печалба.
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Поръчката е направена от сметката на физичското лице с дебитна карта.Не знам дали може да се издава на фирма.И за ДДС -то не ми е ясно много как ще стане,стоките са от Англия ,а се продават в БГ и трябва да се плаща тук.Защото това са големи обороти... а печалбата от цялата работа е може би около 7 % от тях . Няма ли начин да се издават фактури само за транспортната услуга,а не за стойността на артикулите ,разхода на организатора да е доставката и да се плаща само данък печалба от разликата.
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Счетоводителят, който води счетоводството на фирмата ще се погрижи за всичко, ти не трябва да знаеш кое как се осчетоводява (защото може да откачиш след като се опиташ да се запознаеш с данъчното законодателство - вредно е за психичното здраве да се четат закони, остави това на професионалистите).

Когато физическо лице купува нещо от ЕС ДДС-то се начислява от фирмата продавач, независимо в коя държава от ЕС се намира клиента - т.е. плащаш ДДС на фирмата продавач по данъчната ставка в държавата, където е установен продавача.
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Най-добре попитай счетоводител, който има опит с транспортни услуги и т.н. А най-лесно пък ще ти е да провериш на vatrefund.alle.bg всичко е он-лайн и въпросите може да си ги зададеш по скайп и да ти отговорят бързо. Дано да ти се получат нещата и успех в начинанието!
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Най-добре пробвай за САЩ. Ама там ще трябва да видиш как ще влиза стоката (ДДС, мита ...). За Англия си има добри фирми, които возят за 2,50 на кг. Трудно ще изкараш по-добра цена.
 
От: Нужна ли е фирма за организиране на онлайн поръчки?

Не съм много сигурна дали правилно разбирам схемата на доставка но ако ти купуваш от продавач регистриан по ДДС в страна членка на ЕС и след това препродаваш в БГ, със сигурност мога да ти кажа следното:

Ако купуваш стоки от продавач регистриран по ДДС например в UK и си физическо лице той ще ти начисли ДДС към стойноста на стоката която си закупил. Но ако и ти си регистриран по ДДС в BG тогава той ще ти издаде фактура с 0% ДДС и ти ще трябва да самоначислиш това ДДС тук и да го отразиш в дневниците си по ДДС.
Самоначиляването обаче не означава че ти ще платиш ДДС-то тук, единствено трябва да съставиш протокол в който върху цената по фактурата издадена ти от продавача ще начислиш 20 % ДДС , този протокол влиза и в двата дневника по ДДС и с две думи НЕ СЕ ПЛАЩА ефективно ако мога така простичко да се изразя.

И за да обобщя ще ти кажа че ти е по изгодно да купуваш ако си регистриран по ДДС, когато става въпрос за покупки от продавачи също регистрирани по ДДС в страни членки от ЕС защото няма да плащаш ДДС-то.



Успех
 
Последно редактирано:

Горе