Някой продавал ли е чрез EBAY?

traiki

Well-Known Member
Имам тук едни работи за продаване, ама досега не съм пускал обяви в Ebay и ме интересуват някои неща.

1 - Когато ми платят мога ли веднага да си изтегля парите от пейпал или трябва да чакам, човека да си вземе артикула?ю
2 - Как става работата с изпращането до други страни - плаща се от моя страна и аз си го начислявам към общата сметка?

За сега това ми хрумва, ако може да споделите от Ваш личен опит как стоят нещата и да ме предупредите за евентуални проблеми и измами, които могат да ме сполетят, ще съм Ви благодарен.
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Здравейте. Скоро имам намерение да започна продажби в ebay, но не съм много запозната със системата на пейпау ... Ако имате някакви съвети ще се радвам :)
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Виж този пост и връзките вътре. А относно отговора на 1-вия пост:

  1. Принципно можеш, но не е препоръчително, тъй като се trigger-ват едни вътрешни алгоритни на PP системата/бота. Твърде бързите Withdrawals trigger-ват red flag и съответно отиваш over the radar, съответно от време на време задържане на транзакцията за допълнително randomly chosen further review, или лимитация, или нещо друго. Обичайно чак след като остави положителен feedback може да разполагаш с кинтите си, даже може и да го подканиш след 7-мия ден. Преглеждаш дали е оставял и за други хора, дали е сериозен или просто от длъж на шир оставя;
  2. Плащаш си от твоя страна, но и го добавяш в калкулацията P&P при listing-а. Т.е. за целта първо трябва сам да си измерил колко ще тежи, колко ти ще платиш и прочие, да добавиш $1-$2 за всеки случай непредвиден разход, и тогава вече да се оформи крайната P&P цена, която ще сложиш на listing-а, както и времевия период, при който ще пристигне отсреща, дали ще има tracking или не. Колкото повече информация клиента, толкова е и в „уж“ по-сигурни ръце.
„Евентуални проблеми и измами“ всъщност би следвало да е гарантирани и сигурни проблеми (listings takedowns, suspencions, limitations) и измами (disputes/claims/chargebacks/unauthorized charges/non-receipt/etc.). Свиквай.

Навярво малко хора продават там, тъй като знаят какво ги очаква и НЕ искат да се занимавам с такива hassles. Железни нерви се изискват. Това Шмекералника е нищо предвид eB & PP, които могат да докарат на човек (в някои случай инфаркт). И не на последно място – практичуски по всяко време могат да ти разрушат бизнеса и да започваш/еш от нулата отново, ако разбира се е останал свободен нерв, и се има все още капка желание, опит, хъс и воля.
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Гледам някакакъв мейл са ми пратили от иБей, че от Май месец първите 20 листинга на продавача за месеца щяли да бъдат фрий ... без значение дали са търгове или с фиксирана цена.
http://www2.ebay.com/aw/uk/201404.shtml#2014-04-09130740?_trksid=p3984.m2301.l3955

Това е добра новина, въпреки, че все още оставам 'резервирана' към иБей като продавач, най-вече заради злонамерените клиенти. Най-вече ме дразни факта, че пратките могат да се проследят с трак-номера само докато 'кацнат' в УК , оттам нататък никога не съм успявала да проследя какво се случва с пратките - разбирам, че всичко е ОК едва след като клиента остави коментар...
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Ползваш не българския, а техния tracking софтуер за целта, т.е. тяхната „UK-ска поща“ (Royal Mail). Би следвало и в техните системи вече от тогава насетне да се вижда и проследява номера.

Така или иначе това си е рисков бизнес и не всеки се захваща. Поне що се отназя за физически артикули. За виртуални е още повече високорисков и практически всеки и по всяко време може да си възвърне парите (легално, официално и по правилата), тъй като Seller-а не е защитен при продажбата на digital goods.
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

То беше отдавна, когато съм продавала там - пратките съм ги търсила и в Роял Мейл, но не ми даваше никакви резултати.
Не знам сега вече как е, но определено като купувач се чувствам ОК в Ибей, но не и като продавач.
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

В Ebay напоследък стана пълно с измамници, а повечето гледат да купят евтино и бидовете направо са смешни, разочаровах се честно казано и спрях да го ползвам като канал за продажба.

Успех.
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

В немския ebay е най добре да се продава :evil: добри цени и ужасни клиенти... американците са готини :!: особено ако е за виртуални продукти без шипинг:|
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Във Франция препоръчват да не се отговаря на служебната поща след 18:00 часа (19:00h BG).

Като цяло в DE/FR/ES/IT/CH/BE/UK е добре за EU. Вече с течение на продажбите къде повече вървят нещата може да се премисли дали има смисъл да се пуска в останалите регионални или не, тъй като нали всеки listing струва кинти. От Sitemaps всичко трябва да е изчетено и разбрано (някои подвръзки по няколко пъти).

http://pages.ebay.com/sitemap.html
http://pages.ebay.de/sitemap.html
http://pages.ebay.co.uk/sitemap.html
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Ще разкажа за моята едномесечна авантюра в Ebay.
Преди около 2-3 години реших да пробвам постата и листнах 3 парфюма (истински парфюми, не имитациите по 30 лв.), но на доста ниска цена, тъй като конкуренцията беше доста голяма, пък и аз с акаунт само с 3-4 feedbacka-а и то от продажба на домейни, щеше да е трудно.. :)
в рамките на 10 дни се продадоха и трите, изпратих ги, пристигнаха след около 20-30 дни (Литва, Австралия, Пуерто Рико.. още ги помня дестинациите. :Д ) и клиентите си оставиха положителните отзиви.

Няколко дни по-късно листнах няколко часовника, с мой снимки, кутии, книжки, отново истинска стока, а не реплики. И след още 2-3 дни акаунтът ми беше suspend-нат, без каквито и да било обяснения... звъня им аз и едно момиче просто ми каза, че съм представлявал опасност за техните клиенти или нещо от сорта. След като я помолих да ми даде повече информация или някакво обяснение, тъй като имах само положителни отзиви, тя ми каза да използвам някой друг подобен сайт и акаунтът ми няма да бъде възстановен.. сори и чао.. :)

хубавото беше, че вече си бях изтеглил парите от продажбите и като дойде време да им плащам една от многобройните такси, вече нямах пари в paypal и така ги завлякох с около $15 (мисля, че беше 10% от всяка продажба..) за дето ми закриха акаунта... :D И въпреки, че pp е на ebay, не съм имал проблеми и все още ги използвам, за разлика от ebay, които ме изритаха..:)

не можах да разбера какъв е бил проблемът, но не беше в плащането на fee-то, понеже още не ми беше излезнал invoice-а когато ми затвориха акаунта..
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Според мен е възможно конкуренцията да те е докладвала заради ниските цени...
 
От: Някой продавал ли е чрез EBAY?

Почнал си да list-ваш във високорискови категории с високорискови артикули, без да си имал establish a good selling history назад за продажбата на същите артикули. Логично си попаднал под тази рестрикция (What are the guidelines?) и някой или те е докладвал, или самият eB bot те е засякъл (автоматично). Кофти е, но к'во да се прави.
 

Горе