Няколко въпроса за домейн на .bg

ElasticHeart

New Member
Привет колеги,

От дълго време проучвам и съм в търсене на добър сайт за регистрация на домейн. Предпочитам домейна да на .bg, но като говорих с приятели, които уж се занимават със сайтове и т.н. ми казаха, че сайта ми трябва да е регистрирана марка в България, за да използвам домейн на .bg

Наистина ли е така ? Може ли някой да ме светне повече за това как стоят нещата и да ми предложи български сайт, от който да го регистрирам ?
 
От: Няколко въпроса за домейн на .bg

Защо не пробваш във Host.bg - имат доста културно обяснение какво и какви документи ти трябват
 
От: Няколко въпроса за домейн на .bg

Драмата и бюрокращината с тези .бг-та е пълна, но в най-общ вид е че има два типа регистрация "с основание" и "без основание"

"с основание" - домейнът се защитава, ако отговаря на някакви критерии, като ако съвпада с търговска марка, име на фирма и т.н. При тази регистрация си спокоен, че няма как някой да предеви иск за собственост на домейна в последствие.

"без основание" - домейнът може да се подлага на т.нар. арбитраж т.е. някой да оспори собствеността му и ако второ лице спечели арбитража да получи собствеността независимо, че ти си го регистрирал и използвал Х време.

Не е лоша идея да се обърнеш към Host.bg, преди няколко месеца имаха много готина промоция точно за .бг домейни и се възползвах, наистина обясняват много детайлно всичко и друго което ме искефи е че за разлика от другите не вземат пари за обработка на документи и заявки в последствие.
 
От: Няколко въпроса за домейн на .bg

но като говорих с приятели, които уж се занимават със сайтове и т.н. ми казаха, че сайта ми трябва да е регистрирана марка в България, за да използвам домейн на .bg

Няма такова нещо.
С приятели се говори за п*ки. Евентуално за спорт.
За бизнес с приятели не се говори. Бизнеса е свръхлична територия.

Относно TLD bg - ако си свръхпатриот, вземи си. Аз съм само патриот и предпочетох .цом.
 

Горе