Няколко въпроса, свързани с входящ международен превод

Miss Klassnaya

Active Member
Здравейте,

Скоро не съм задавала глупави въпроси, но е време. :mrgreen:

Предстои да ми бъде направен международен превод в долари(около $5000) като заплащане за онлайн услуги, предлагани от мен. Някой от вас знае ли дали от банката ще ми искат някакви допълнителни документи като статистическа форма, документи за произход, бла-бла? Защото навсякъде чета различни неща - на едно място пише за преводи над 10 000лв., че изискват, на друго пише над 100 000лв., на трето над 30 000лв., а притеснителното е, че видях и над 5 000лв. в един сайт. Та, последно, ще трябва ли да ги декларирам и да попълвам допълнителни документи или не? Моля някой, който се е сблъсквал с подобно нещо, да ме "светне".

И кой е по-удачният вариант - като банков превод или в PayPal(не знам в PP какви са им лимитите обаче)?

Благодаря и поздрави!
 
От: Няколко въпроса, свързани с входящ международен превод

Не, когато получаваш пари никой не те пита откъде идват, ако си частно лице (ако си фирма трябва да издадеш фактура на този, който ти плаща). Декларации се попълват когато ти изпращаш. Добре е обаче да ги декларираш, особено с тези регистри на банкови сметки от тази година, но там вече ти си решаваш.
 
От: Няколко въпроса, свързани с входящ международен превод

Благодаря за отговора.

Тоест за тези $5000 няма да ми искат допълнителни неща в банката? Все пак са под 10000лв. по сегашния валутен курс.. Явно съм чела за изходящ превод какво искат.
 
От: Няколко въпроса, свързани с входящ международен превод

Няма какво да ти искат, просто защото не ти пращаш пари, а ти ги получаваш. Когато изпращаш пари, тогава те карат да подписваш декларация за произход.
 
От: Няколко въпроса, свързани с входящ международен превод

Имай предвид, че получавайки валута в твоята сметка (независимо дали е в лева или др. валута) ще платиш огромна такса "получаване". Колко е "огромна" може да се види в ценовата листа на банката ти.

Можеш да си спестиш такива такси за международни преводи (при пращане и отскоро при получаване) като използваш Трансферуайз.

https://transferwise.com/u/52761 - линка е реферален.

Направи нов request на сумата ти, прати линка на контрагента си и той ще плати дори по-малко пари отколкото ще му вземе неговата банка за услугата, ти ще платиш по-малко за получаването. Ситуацията е уин-уин. Ти ще получиш паричките ти в левовата си сметка чрез домашен трансфер от Уникредит булбанк. При такива домашни трансфери не се дължат пари от получателите.
 

Горе