Няколко експертни мнения за един новобранец, моля !!! :)

crsngl

New Member
Здравейте!
Занимавам се с програмиране от около година , но основно със С++ и останалото с което се налага да се занимавам в университета и все още не изкарвам пари от знанията си (втора година съм). Случайно ми отвориха очите за парите в интернет и онлайн бизнеса като цяло. Този форум ми беше препоръчан от същия човек (който м/у другото също се подвизава тук но не знам по какъв юзърнейм ,но определено е от хората с които Блинки дава пример в надъхващата тема ).Малко трудно се ориентирам в форума, тъй като не бях фен на форумите до скоро, но прочетох голяма част от темите за новаците и долу горе разбрах как стават нещата.
Та на въпроса...
От всичко което прочетох знам, че основното нещо е собственият сайт, но съм слаб в материята PHP HTML SQL. Не искам бързи пари или да започна да правя по 50$ на ден, далеч съм и от мисълта, че това става с щракване, но идеята за допълнителни доходи определено ми харесва, нещо повече имам нужда от тях, но не бързам. За това искам да Ви помоля за няколко съвета.
1во - Имам няколко идеи за сайтове - чисто информативни с голямо количество информация(и то полезна за всеки), с много раздели - Блог не ми върши работа. В този случай - да залягам над ПХП-то или готов темплейт.
2ро - Един такъв сайт, но на български език има ли шанс да бъде доходоносен. С английския съм добре ,но сайт за алтернативна медицина (примерно) ще бъде доста обемен проект и за превода му на английски ще е нужно двойно повече време.
3то - Колко удачно ще бъде да се рекламират ,на подобен сайт ,продукти които не влизат в контекста, и като цяло колко е важно това.
4то - Като новобранец в тази материя ... Варианта които съм избрал удачен ли е ?

Имам още много въпроси, но като за начало това май е най-важното.
Благодаря предварително !! :)
 
От: Няколко експертни мнения за един новобранец, моля !!! :)

Здравей и добре си ни дошъл. А твоя приятел е за черпене и от мен и от теб. Шегувам се де. :) Дано си изкараш добре тук и постигнеш целите, към които си се запътил. А сега и по темата, на която се основава поста ти:

1. Определено трябва да се спреш на някакъв CMS, не за друго, но управлението на много съдържание ще го изисква. Ти за нещо къстъм ли си мислиш или готово. Защото спомена, че програмираш, за това те питам. Само да ти кажа, че някои блог тамплейти не може да прецениш дали са сайт или блог, докато не се поровиш в кода. Но щом блог не ти върши работа, опредлено може да ползваш някоя друга free cms system-а. А ако си направиш и нещо къстъм, пак няма да сбъркаш, но мисля, че ти е бая работа само тази част от сайта.

2. Личното ми мнение е едно, на вън има повече смисъл, отколкот тук. Говоря за сайта за алтернативна медицина - категория №1 в директориите за Здраве. :) Естествено много завиди и начина, който си определил (модела) за монетеризирането му.

3. Еми реално най-добре е да се рекламират продукти, които са тясно или в обсега на тематиката на сайта ти. Това е защото трафика си е един - трудно ще продадеш телефона на човек дошъл за билкови медикаменти. Освен ако телефона не е и някакъв апарат за следенето на здравните показатели на човешкото тяло, като пулс, температура, зрение, кр. налягане. Това изречение е пример как продуктите трябва да се свързани с темата и фокуса на сайта, за да имаш по-добра успеваемост. Закон при маркетинга - таргетирания трафик конвертира най-добре.

4. Варината, който си избрал е добър. Има много модели следваши тази логика и определено ако имаш точна представа какво искаш и търсиш, ще имаш и съответните резултати насреща. Ако искаш, така и така темата си е вече твоя, може да се поразровиш тук и да продължаваш с въпросите, но да знаеш, че колкото повече четеш, толкова повече въпросите ти отиват към практиката. :)

Успехи и ще очакваме и още постове след мен. :)
 
От: Няколко експертни мнения за един новобранец, моля !!! :)

Значи програмирането го оставяш настрана и се съсредоточаваш върху онлайн маркетинга и оптимизацията за търсачки (сео). Дилема между български сайт и сайт на английски няма. Усилията може да са два пъти повече, но доходите са 10 пъти повече. Без значение с какво ще монитезираш - адсенс или афилейт.

Това че можеш да пишеш на тема "алтернативна медицина" е много добре, защото е бъкано с афилейт програми за хербал продукти. Но трябва да се отбележи, че нишата е доста напрегната и не е много за новобранци. Ако стартираш в тази ниша има възможност да се получи разочарование, което да те изкара за дълго от онлайн бизнеса.

Мога да ти препоръчам да почнеш с малко блогче, като се прицелиш към по дълга фраза и оптимизираш само за нея. След няколко месеца работа по блогчето си правиш анализ на постигнато, свършената работа и си преценяваш дали ще можеш да се справиш с по-голям сайт.

В онлайн бизнеса се влиза така 1....2....3.....4... 1000 схвана ли? То това важи за всеки бизнес всъщност:)
 
От: Няколко експертни мнения за един новобранец, моля !!! :)

Благодаря за бързите отговори!
Всъщност не съм много сигурен дали блогът няма да свърши работа. Просто някак си търсенето в блог с много информация ми се струва досадно защото посетителя ще търси нещо определено а организацията на блога (поне до колкото съм виждал) е по удачна за новини и всяка нова да излиза най-горе а при сайта можеш да си направиш бутони чрез които разглеждането става мн удобно било по болести, по медикаменти или дори по отделните части на човешкото тяло.
Просто не мога да си представя това нещо като блог.
 
От: Няколко експертни мнения за един новобранец, моля !!! :)

За два възможни варианта се сещам:

- Сайт тип Magazine (подобно на блог, но с по-дълбока структура/йерархия на контента - представени подходящо).
- Сайт тип Wiki.

Аз бих стъкмил нещо като първото.
 
От: Няколко експертни мнения за един новобранец, моля !!! :)

3то - Колко удачно ще бъде да се рекламират ,на подобен сайт ,продукти които не влизат в контекста, и като цяло колко е важно това.

Въпреки че съм се насочил към друга сфера и мнението ми далеч не е на експерт, но...

Най- общо казано- бъди креативен !!!

Да кажем имаш сайт за отслабване или алтернативна медицина или каквото и да е в тази сфера. Най- близо до акъла е да промотираш както ги наричте "био продукти", нали? Но защо да се ограничаваш само с това? Постави се на мястото на потенциалния клиент/ка. Тя може да бъде някоя 30 годишна жена. К'фо пра'и тя тук? Ми може би тая зима задника и е пораснал почти два пъти щот вече не е първа младост, а след 2-3 месеца идва лято и ще се ходи на море. Ама не е и твърде стара, че да се разплуе на плажа нез да и пука. И така тя предвидливо като всяка жена се е сетила отрано да търси начин да "олаби". Вмъкни освен обичайните биопродукти и реклама на някой хотел да кажем. Може да и привлечеш вниманието с някоя оферта и да се закачи.

Или обратното. Имаш блог за туристически обекти, почивка и т.н. Слагаш реклами на хотели и до там? Що пък ?! Пак се постави отново на място на "пациента". Кой е този който посещава твоя блог, където описваш какви са предимствата на някой гръцки остров пред родното ни Черноморие. Ми примерно някоя лелка която може да си позволи да почива на остров Родос, ноооо вече не е първа младост. И с какво да заглади тея проклети бръчки по ръцете и шията, как ше се пльосне на шезлонга така??? "Абе пълен ужас !!!" си мисли тя. Обаче - "Ааа, виж ти какво е това тука отдясно? Крем за подмладяване на кожата на билкова основа... хммм "щрак на афилиейт линка"...

Така свързваш две привидно различен тип ниши с различен контекст. Не твърдя, че примерите които съм дал са рентабилни и могат да ти донесат печалба, най- малкото защото не съм ги пробвал. Просто исках да опиша какво точно имам предвид под "be creative" :)

@makros - Не си губи времето с глупости.
 
Последно редактирано:
От: Няколко експертни мнения за един новобранец, моля !!! :)

Макрос сигурен ли си , че на това нещо се плаща щото ти можеш с твоя линк да регистрираш 100 човека фантоми и кво те ти плащат ??? Нещо не ми се вярва освен тия да са пълни балъци, или да не плащат нищо а да правят пари на твои гръб !!
 

Горе