Няколко неясни въпроса по отношение на продажба на софтуер онлайн

Welkin

Member
Здравейте,

Имам някои въпроси, на които не успях да намеря конкретен отговор из Интернет, а дори и след консултация със счетоводител.

Мой приятел е написал софтуер, който иска да продава онлайн, най-вероятно чрез платформа посредник. Иска всичко да е легално, за съжаление се оказва доста трудно да се разбере как е най-добре да става това.
Според счетоводителя, най-добре е да се регистрира фирма, спрямо варианта като физическо лице, като основният аргумент беше, че този случай е по-ясен като практика. Наистина регистрацията на (Е)ООД улеснява някои неща. Например, ако трябва така или иначе регистрация по ДДС заради продажбите извън България, може да се направи доброволна регистрация и да се реши чуденката по кой точно член от закона за ДДС да стане.

В случая на физическо лице все още нямам точни отговори на следните въпроси:
1) Ако човекът се осигурява на максимума (по трудов договор) трябва ли регистрация като свободна професия или може и без такава, след като няма да трябва да се самоосигурява и да довнася осигуровки? Как стои въпросът в този конкретен случай? Трябва ли да се подават някакви декларации за осигуряване въпреки това и задължително ли е да се регистрира като свободна професия?

2) Предполагам, че ДДС регистрация няма как да се избегне, макар че не е ясно по кой точно член би трябвало да е. Продажбата на софтуер през платформа не ми е много ясно какво точно се явява. Практически плащането (най-вероятно веднъж месечно) идва от платформата, но от друга страна тя не купува нито услуга, нито продукт, нито нещо друго от предоставилия софтуера. По-скоро платформата предоставя услуга, като се грижи за разспространението на софтуера и най-вече за обработката на плащанията, но в същото време тя плаща на собственика на софтуера, а не получава плащане от него. Какъв вид сделка се води това и къде попада по отношение на закона на ДДС? Предполагам продаващите софтуер през Apple Store, Amazon, Google Play попадат в същата категория. Ако има някой, който го прави без фирма, ще се радвам да сподели как стои въпросът с ДДС регистрацията.
 
От: Няколко неясни въпроса по отношение на продажба на софтуер онлайн

Никой ли няма някаква идея по тези въпроси? Или поне информация за някой, който е наясно с такъв тип дейност и консултация с него би имала смисъл?
 
От: Няколко неясни въпроса по отношение на продажба на софтуер онлайн

Аз не разбрах какъв е проблема. Софтуер се продаеа като всичко останало. Естествено чре фирма с фактура и т.н.
По сложния въпрос е как да се дистрибурира(достави на клиента) и защити...

ДДС ще ти трябва ако смяташ да продаваш на фирми, иначе се набутват те да го плащат. Така, че няма защо да се избягва...

Ако ще е през платформа има вариант в които ти плащаш и фактурураш към платформата а тя работи с крайния клиент...

Без фирма не съм чул да се работи с ДДС...
Но пък през платформа, може и да стане....
Общо взето софтуер е много общо понятие, какъв софтуер, счетоводен, складов... Дай малко пояснения. Със сигурност приятеля ти няма да е първия, тала че просто може да вземе пример ор останалите продаваши подобем продукт...
 
От: Няколко неясни въпроса по отношение на продажба на софтуер онлайн

Ами проблемът е, че нито той, нито аз познваме лично хора, които продават през платформа. Идеята на платформата е, че не се занимваш с крайните клиенти, особено с оглед на новия закон от тази година, според който трябва да начисляваш ДДС на всеки според страната, в която е (за ЕС).

По принцип и физически лица се регистрират по ДДС, законът не прави разлика между фирми и физически лица. Въпросът е, че не е ясно по кой точно член трябва (ако трябва) да стане регистрацията. Примерно чл. 97а, който се споменава най-често покрай АдСенс, не знам дали е приложим в случая. Дали продаването през платформа се тълкува като услуга, защото в този случай платформата е този, който реално извършва услуга на теб, като ти продава софтуера, но в същото време ти й плаща затова. Та не е съвсем идентична ситуацията с АдСенс примерно.
За видео софтуер става въпрос, но това едва ли има някакво особено значение.
 

Горе