Няколко прости правила при търговията с фейсбук страници

redrum

Well-Known Member
Напоследък във форума се забелязва тенденция за увеличаване на темите свързани с покупко-продажба на фейсбук страници. За това реших да споделя малко опит и да изброя някои основни правила, които спазвам, когато търгувам с фейсбук страници. Ще се радвам, ако и други споделят опит и ме допълнят :)

Ако сте купувач:

1. Как да намерите фейсбук страница, която се продава?


С въвеждането на новите фейсбук страници това беше улеснено на максимум. Ако не искате да чакате появата на подобни оферти във форум, като този, може сами да поемете инициативата. Най-лесните начини за това са два - като пишете коментари под постовете на страницата "Имам предложение, администраторът да ме добави" или като пратите лично съобщение на самата страница. По този начин ще сте сигурни, че общувате с админа на страницата, а не с някой самозванец.

2. Уверете се, че продавача на страницата е неин администратор

- ако си общувате с лични съобщения със самата страница, не четете по-надолу в тази точка

- ако сте намерили офертата от форум, накарайте администраторът да направи пост с фраза или картинка, която вие сте му дали. Важно е да сте сигурни, че продавачът е администратор на страницата.

3. Разгледайте съществуващите постове на страницата и как хората реагират на тях - дали има харесвания, коментари и споделяния. Вие имате нужда от активна страница, а не от кухи цифри. Понякога една по-малка страница, може да бъде много по-ефективна от 2 или 3 пъти по-голяма страница. Понякога много големи оспамени страници са почти изцяло мъртви и не си заслужават парите.

4. Изискайте скрийншот на статистиката на страницата (insights)

- откъде са хората, които са харесали страницата (likes)
- взаимодействието на феновете на страницата с нещата, които публикува администратора (reach).

Внимавайте да не ви изпратят подправени скрийншотове.

5. Купувайте страници от хора, които сте проверили или на живо

- никога не изпращайте пари на непознат. Не е добра идея да се доверявате на случайни хора. Винаги изпробвайте продавача с по-малки страници, които купите от него. Ако такива няма, никога не превеждайте пари предварително, освен ако не познавате човека и му нямате доверие. Добра практика е да изпращате 1/2 преди и 1/2 след като ви направят админ на страницата. Така, ако ви измамят, поне няма да е с цялата сума. Най-добре е първо да ви направят админ, а след това да дадете парите - това не значи, че трябва да се опитвате да мамите! Ако купувате страница за голяма сума, направете го лице в лице, а не по интернет.

6. Проверете активността на страницата

- договорете публикуването на единичен линк към ваш сайт, като може да използвате url shortner, например bitly (за това ме подсети колегата netsurfer), за да получите точни статистики на брой посещения, откъде са феновете и прочее.

- договорете публикуването на някоя готина картинка, за да видите максималните харесвания, които може да събере поста.

За продавачите на страници:

Пазете си профилите. Не позволявайте приложения в тях, които след това могат да ги откраднат. Не показвайте на непознати истинският си профил, направете си един обортен, с който продавате и ги правите админ. Никога не правете някой админ преди да ви е дал пари - веднъж станал админ, всеки може да ви изтрие за секунди и нищо повече не може да направите.

И последното нещо, което се отнася за всички - бъдете честни, за да бъдат честни с вас. Успех!

п.п. Продаването и купуването на страници е престъпление...според Фейсбук. Имайте го предвид.:rolleyes:
 

Горе