Няма никакво „аз“, има само „ние“

От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Предприемачеството не е задължително свързано с либерализма и демокрадцията. Едни от най-големите и известни германски фирми са възникнали в тоталитарния Трети Райх. Хюго Бос е шиел униформите на вермахта, Фолксваген е първата масова кола, Байер и още много мога да изброя, включително любимите ни Адидас и Пума. Как обясняваш тоя исторически феномен?

А по темата за индивидуализма мога да пиша много, ако ти се спори, можем да спорим. Но той е едно от негативните ни качества.

Ред, поне като с теб спорим даваш много точни аргументи и факти, както и сега, но като ми говоря врели некипели няма как да стане. Казвал съм го ти си един от най-аргументирани в този форум.

По линия на свободните пазарни отношения и предприемчивото, съм напълно съгласен с теб - че не е задължително. Но трябва да имаш среда да се развиваш и да нямаш възбрани и именно това го имаш в свободните пазарни отношения.

В твоят пример за третият райх, са имали именно тази среда - гарантирана им от райха + факта, че и райха е искал да стане това. Аз не казвам, че няма да имаш продукти и големи производства. Казвам, че ако райха бе останал, щяхме да имаме само един Фолксваген, един Байер, един Адидас и т.н. Защото ти не малко знаеш, че каквото каже Райха това става и много конкуренция няма да има в сектора. Така се създава и монопола, който е вреден в случаят.

А ако го говорим в по-широки зони, предприемача се възползва от възможностите. Та ако изходим от тук, имаме възможности както при свободните пазари, така и при фашистко-тоталитарните режими, както и в уродливата БГ демокрация, която по-вече бие на държавно срастване - щото навсякъде държавата е гарантирала монополи или картели, аз за изцяло свободни отношения не се сещам. Лъжа, сещам се само в един сектор - зъболекарството. Там е луда конкуренция и не случайно денталната медицина в на такова ниво. Имам много познати зъболекарки - много добри и не толкова. Както и в целият сектор е така, но пък инфото е налице, предлгането е голямо, всеки може си направи избора за себе си и почти винаги получва качеството срещу парите си. Е не може кажем същото за всеки друг сектор от държавното ни прогнило здравеопазване.

Ето ти пример в соца, сме имали лукчета и теменужки, а на запад хиляди различни лакомства.


П.С. Почти всички изборени от теб марки, стават много големи именно, щото са били на запад от пойнт Чарли. Също така са били основани преди Райха, а са станали бранодве след райха :) Странно що :)
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Не мисля, тоталитарният в културно отношение режим не е ограничавал свободната стопанска инициатива (разбира се, вътре в държавата, сигурно са действали резервирано към чуждите капитали). Това е основна разлика с болшевизма.

Цитирам ти най-мразения човек на планетата (от уикипедия):

Напълно настоявам да защитаваме частната собственост...частната инициатива трябва да се насърчава.

Ето, виждаш че в една среда на силен корпоративизъм и тоталитарна държава, частната инициатива може да съществува и дори да се насърчава.
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Ред, мисля, че говорим малко различни неща. Частната инциатива я има в райха, но не и пазарните отношения. В смисъл, райха е казвал, кой какво ще развива и знаеш какво ще стане, с теб ако си смени позицията. Затова и ти говорих за силен монопол в райха, а не че няма частна собственост - то има но .... Като се замисля, доста от бизнесите по времето на Хитлер и най-вече по времето на войната са нямали почти никви конкуренти и всички до една са работили само за армията. Факта, е че други не могат да влязат в този бизнес кръг. Това е и проблема. Както и много лесно може ги изгонят от този кръг. Това е разлика и от болшевиките.

Но веднъж влезнал в средата ти можеш се развиваш, проблема е че ако нямаш конкурнеция нямаш и стимули за развитие - както казах по-горе лукчета и теменужки и разбира се московеца или ладите/жигулите - дялкани с теслата. Докато в запада има десекти алтернативи всички с класи над московеца. А сега като се замисля, мисля че по времето на царска БГ сме имали и автомобило производство е не в мащабите на Форд, но сме имали какво да дадем и то не една две коли. Това е разликата.

Ако случайно райха бе просъществувал, мога ти кажа, че нямаше да има много конкуренция нищо, че има частна собственост. Всички тези немски хегемони са развиха през последните 30-40 години, мисля че ще съгласиш с мен. Както и факта, че всички големи имена са създадени в края на 19 и началото на 20 век. Както и факта, че стават търговски марки след ВСВ и то по случайност в ФРГ-то
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Не мисля, че си прав. Първо, не винаги конкурецията е двигателя на прогреса. Пак ти казвам, много открития, които използаваме днес са били открити тогава. Като движещата сила е била националната им гордост и идеята за превъзходство над останалия свят. Всъщност, следващите деситилетия на научен прогрес стават и благодарение на това, че СССР и САЩ отвличат германски специалисти и ги принуждават да работят за тях.

Ето ти просто пример, ако се разровиш ще видиш огромният мащаб на интелектуалното и техническо източване на Германия - Елитен британски отряд отвлича нацистки учени

Е как тези учени са могли да творят в неконкурентна среда? И защо приемаш, че са нямало конкуренция, след като явно са имали - целия останал свят. И всъщност какво излиза, че в основата на техническия прогрес след войните стои кражбата? :p
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Е тази гордост и превъзходство да се докажеш над останалият свят е именно да се конкурираш с него :) Просто го говорим не за пазар, а за нации които се конкурират. Без стимул за развитие и прогрес някак си не стават нещата.

Давам ти пример със соца и студената война - блока развива въоръжение и е слабо в електрониката и високите технологии ориентирани към потребителите, запада е на обратната страна. Слабо е защото просто нямат големите стимули за развитие. Е ако Хрушчов или Хитлер ги плаши всички със смърт тогава пак има стимул :) Но колко е ефективен е друго нещо.

И друг път съм казвал индистрилната революция е по-значима в еволюционен план от ВСВ, все пак всички стъпват именно на отрития от 19 век.
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Гледай до какви икономически спорове се стигна от една тема за непалски скиор :rolleyes:
Ако прогреса се дължи на отделни по способни индивиди, ми идва следния философски въпрос:
А откъде аджеба са се пръкнали тези способни индивиди, няма ли принос и обществото за техния гений?
Или ако са били на самотен остров, (другата хитова тема на Леонс :wink:) дали щяха да станат такива гении
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Гледай до какви икономически спорове се стигна от една тема за непалски скиор :rolleyes:
Ако прогреса се дължи на отделни по способни индивиди, ми идва следния философски въпрос:
А откъде аджеба са се пръкнали тези способни индивиди, няма ли принос и обществото за техния гений?
Или ако са били на самотен остров, (другата хитова тема на Леонс :wink:) дали щяха да станат такива гении

значи общестжото има принус за родения вундеркинг не мислим!
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Колкото и да е гениален човек не може да постигне много сам. Именно един гений го е казал че успеха е 1% гениалност и 99% труд. Навремето са обвинили Хенри Форт че няма инженерни познания и не е измислил нищо сам, а той им отговорил перефразирано "Защо трябва да знам всичко, когато има хора знаещи по-вече от мен, важното е да ги събера на едно място и да им поставя правилните задачи". Я вижте какво става сега: Фейсбук дава сумати пари да купи приложението на някакъв ентусиаст. Преди време гоогле придоби разработчиците на +Плус и на сумати други приложения като блогар и т. н. Йахо пик прецапа Фликер и още няколко. Микрософт пък глътнаха освен своите подизпълнители но и скайп. Всичко това е пример как големите корпорации се стремят да привлекат по малките играчи за да станат още по-големи. Казано по просто големите са големи защото са стигнали до извода че: Колкото са по-вече НИЕ толкова е по добре. В момента има цяло направление в предприемачеството, като така наречените стартуп акселератори които набират обещаващи идеи и разработчици за да бъдат забелязани и в последствие продажба на бизнеса на някой от големите. Само "много-умните" се мъчат да обърнат света с главата надолу сами самички, защото видите ли някой друг да не спечели от тях. Въпросът не е: дали да се обединяваме, а как да се обединяваме.
 
От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

В книгата за Дон Кихот,основната идея е,че за да бъде напълно свободен човек и свободно да взема решения,трябва да остане сам самичък на света,само по-този начин няма да зависи от никого,няма да се съобразява с никого,това е идеята,когато Дон Кихот казва: "Свободата, Санчо...". В сегашно време,колкото и да иска да се индивидуализира АЗ-ът, във всяка една сфера е подвластен поне на един или двама (като под подвластен имам в предвид,че трябва да се съобрази с тях, дори комуникацията с някого вече не го прави единствен АЗ)

Дамян Дамянов

- Свободата, Санчо!... – Дон Кихот горещо
маха две ръце – две мелнични криле.
- Свободата, Санчо, е велико нещо!
... Санчо го не чува – тъп като теле.
- Санчо, разбери ме!...
Санчо не разбира.
Санчо дъвче нещо. Санчо е зает.
Дон Кихот откача. Дон Кихот умира.
Санчо оцелява. И върви напред.

Не е до Аз-ът, а до това кой как използва Свободата си? Един, за да полудее, а друг, за да оцелее. Все свободни.
 
От: От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

значи общестжото има принус за родения вундеркинг не мислим!
Не мислиш, обаче кой го е родил? Божественото начало ли има пръст или може да се обясни с теорията за еволюцията на Дарвин? Темата отива към по големи философски измерения :rolleyes:
 
От: От: От: Няма никакво „аз“, има само „ние“

Не мислиш, обаче кой го е родил? Божественото начало ли има пръст или може да се обясни с теорията за еволюцията на Дарвин? Темата отива към по големи философски измерения :rolleyes:


Еволюцията разбира се. Но не тази на Дарвин, конкретно и буквално за биологичните видове и техните физически особености, а на Съзнанието :)
 

Горе