Обменните бюра могат да обменят валута при отклонение до 5% от курса на БНБ

happyslacker

New Member
Чл. 4. (Доп. - ДВ, бр. 115 от 2004 г., в сила от 01.02.2005 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Обменните бюра извършват обмяната на чуждестранна валута в наличност при обменен курс към лева, определен от обменното бюро на пазарен принцип. Обменният курс може да се отклонява до 5 % от курса за съответната валута за деня, за която Българската народна банка има котировка.

Обърнете внимание обаче на това:

БНБ публикува обменни курсове на чуждестранни валути и злато, валидни за същия работен ден, на интернет страницата си до 16:00 ч. българско време. При липса на нови обменни курсове към този час за валидни се приемат публикуваните курсове за предишния работен ден.

Законът може да се тълкува по два начина:
1) Обменният курс може да се отклонява до 5% от курса за съответната валута за деня, а ако БНБ все още не е обявила курс - се ползва курса от предния ден или предишния ден, когато БНБ е съобщила курс.
2) Обменния курс може да бъде всякакъв за периода от началото на деня до момента когато БНБ обяви курс за този ден. От момента на обявяване на курса до края на деня важи ограничението.

Първото тълкуване е проблемно, защото на следващия ден пазарната цена може да се отклони с повече от 5%. Тогава обменното бюро трябва да затвори за да не купува или продава на загуба.

Ако обменните бюра спазват закона, няма да имат възможност да продават евро на цена 5% над 1.95583 (2.0536215). Тоест в случай на паническа обмяна (като последните дни) обменните бюра няма да може да се възползват от овцете, които се редят на опашка за да си купуват евро (тоест ще могат, но не много брутално).

Подобно ограничение няма за банките.
 
Последно редактирано:

Горе