Обменът на данъчна информация между НАП и служби в ЕС влезе в закон

happyslacker

New Member
Националната агенция за приходите (НАП) и партньорските й служби в останалите страни - членки на Европейския съюз, ще могат да обменят данъчна информация. Редът за това се регламентира в приетите на второ четене днес от Народното събрание промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Обменът на данъчна информация между НАП и служби в ЕС влезе в закон
НАП вече следи и за доходи в страни от ЕС

Учудвам се, че до сега не е имало обмен на всички възможни данни (явно са обменяли само данните за ДДС-то).
 
От: Обменът на данъчна информация между НАП и служби в ЕС влезе в закон

Доколкото знам информацията от адсенса на гугъл започва да се следи още през времето на прехвърляне на плащанията към Ирландия. Така че това специално за хората печелещи от адсенс не е май новина
 
От: Обменът на данъчна информация между НАП и служби в ЕС влезе в закон

НАП ще обменя информация със сродните й служби в страните членки на Европейския съюз.
Родните данъчни ще получават информация за доходите на сънародниците ни в страни от общността, дали имат трудови доходи в чужбина, получава ли застрахователни обезщетения или премии.

Ще се проверява имат ли сънародниците ни доходи или собственост от продажба на недвижимо имущество, както и дали получават пари от наем. Това става възможно с приетите на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Местният запитващ орган може да отправи искане до запитан орган от друга държава-членка на Европейския съюз, за предоставяне на информация, която е от значение за установяване на данъци.

Тук не са изброени всички възможни доходи. Къде е текста на договора? А какво е информация, която е от значение за установяване на данъци не е много ясно от статията.

Предстои изпълнителният директор на НАП да издаде заповед за създаване на звено, което ще осъществява контактите с данъчните служби в страните от ЕС и ще има право да изисква и да предоставя такава информация.

Значи има още време, който има недекларирани доходи да избяга в друга държава (за предпочитане - такава, от която не екстрадират [за сега]).
 
От: Обменът на данъчна информация между НАП и служби в ЕС влезе в закон

Вчера ми попадна сайт, предлагащ виртуален офис в Малайзия. И още доста страни от региона.
Нямам представа какви са ни юридическите взаимоотношения.
 
От: Обменът на данъчна информация между НАП и служби в ЕС влезе в закон

Не е достатъчно да имаш виртуален офис, трябва да имаш юридическо лице, регистрирано в офшорна зона. Това юридическо лице няма да дължи данъци в България (ако са изпълнени няколко изисквания - да няма място на стопанска дейност в България и други подобни), но собственика му ще дължи данък върху дивидента в България (ако изобщо получи дивидент), ако е български гражданин и живее през повечето време в България.

Ако не искаш да плащаш данъци изобщо варианта с офшорната фирма не е за теб - офшорната фирма се ползва за по-лесното плащане на данъците (и за данъчно планиране), а не за укриване на дължими данъци. Ако искаш да получаваш пари без да плащаш данъци офшорната фирма ще ти излезе много скъпо, има по-евтини начини да не си платиш данъка.
 

Горе