Обръщате ли левчетата в евраци!? :D

Всичко ли да думкаме в крипто? И като се срине ще ядем бахура ли?
Ти бахура винаги ще го ядеш така или иначе. Може да избереш по-малко да го ядеш или повече.
 
За мен това е първата стъпка от сценария за ограбване на българина при влизане в евро зоната. Аз поради това съм скептик за влизането в евро зоната. Да - в дългосрочен план ще ни се отрази добре, но в краткосрочен ще ни върне много назад. След 97 тъкмо хората понатрупаха малко капитали и идва следващата схема за източването им.

Така или иначе всяка страна претърпява криза(с различна дължина и измерение) когато дойде ред за преминаване към еврото. Не се сещам за страна която да е минала деликатно през този процес. В България където хората са потресаващо финансово неграмотни, където за малко преди 4 години да рухне банковата система, точно от тази неграмотност (да не се ситят че депозитите са гарантирани и да тръгнат да теглят поголовно). Където за 30 години се минава през 3 периода на фалити на банки, хиперинфлация и т.н ще ни разиграят всевъзможен сценарий и някои хора ще се обогатят - както през 97 са го направили.

Инвестирането в долари не е толкова лоша идия според мен, въпреки че долара е рекордно висок. Аз лично държа част от парите си в долари. В евро не държа, защото това е гаранция, че няма да загубя евро, но пък и няма да спечеля покупателна способност. При срив на лева е възможно да последва и срив на еврото. Не се знае какво са ни подготвили и какво се готви. Ето сега и Брекзит и други такива неща - еврото може да отслабне в световен мащаб.

Та първата част от този сценарий вече е факт - някой е накупил евро, обявява се тихомълком някаква промяна, раздухва се по медиите и се създава паника - еврото се продава и банките се напечелват яко. Нещата се стабилизират и хората тръгват да обменят обратно от което пак печелят банките. Тези които спестяват дългосрочно са прецакани, защото лихвите по спестовните продукти в евро са по-ниски от тези в лева. Пак банките печелят от това.

Любопитен е факта, че няма евро по банките. Това означава, че хората го държат кеш. Защото ако го вносяха обратно в банките, те нямаше да изпитват дефицит. Което пък от друга страна оцначава, че може да очакваме ръст на домовите кражби. Пак печели организираната престъпност и политиката която ще покровителства тези банди и ще им прибира оборота.

Иначе четох една информация, че реално на теория БНБ имя достатъчен валетен резерв в Евро, за да обезпечи курс 1.95583 и реално при свободен пазар курсът може да стигне и 1.8.

Следващия сценарий според мен ще бъде сериозна инфлация на лева - което ще позволи и донякъде на държавата да стигне малко по-добри финасови резултати - примерно 500 евро МРЗ при влизането в ЕЗ.

По документи уж инфлация няма, а цените на магазините и на услугите скачат постоянно. Не знам какви са тези статистики. Например услугите на банките, на мобилните оператори, на хляба(хляба стана брутално скъп, вече минава 2лв/кг) на водата, тока и т.н. Постоянно са нагоре. Това ни очаква и за напред.

Моят съвет е - не теглете кредити и не обръщайте нищо в евро към момента - не хранете мафията. Дръжте си парите в разнообразни валути + ценни метали, както трябва да се прави винаги, защото винаги има риск нещо да рухне.
 
Ти бахура винаги ще го ядеш така или иначе. Може да избереш по-малко да го ядеш или повече.
Да те, ако гръмне балона "крипто" мисля, че ще го ядеш на няколко ката, а ако обърнеш в евро поне няма да е на повече от един кат? Не е ли така?
 
Интересно ми е как тука във форума приемате новината, че "паднал валутния борд". Твърди се, че през последните дни са обърнати над 1 милиард евро и има някаква масова истерия, че ще се повторят събитията от 90те...Доста познати вече споделиха, че следващата седмица ще бягат към банките, за да не изгорят.
Лично аз не вярвам това да се случи, тъй като това вече ще е равно на гражданска война. Едва ли масата ще издържи и тази гавра...
Ако събитията от 90-те се повторят, то ще е точно заради тази масова паника от финансово неграмотни хора, които тичат да обръщат валути.

Иначе по темата, малко долари, малко биткойн, кардано, малко евро, малко злато и т.н. разпределям като цяло.
 
Както някой написа по-горе, влизаме в чакалнята за преминаване към Евро. За съжаление едно от условията е курса на страната да НЕ бъде фиксиран както беше до сега.

България е прецедент в това отношение т.е до сега никоя държава която е била в чакалнята не е била с фиксиран курс, за това ни накараха, да премахнем фиксирането.

Но и България постави условие, че ако се изска промяна на курсът ни спрямо еврото, излизаме от чакалнята и си фиксираме курса отново. Това се случва за първи път както казах вече, понеже до сега никоя страна не е влизала с фиксиран курс в чакалнята.
 
Да те, ако гръмне балона "крипто" мисля, че ще го ядеш на няколко ката, а ако обърнеш в евро поне няма да е на повече от един кат? Не е ли така?
Много образно говориш. Тия катове да не са катовете тюленска мазнина?
 
Да те, ако гръмне балона "крипто" мисля, че ще го ядеш на няколко ката, а ако обърнеш в евро поне няма да е на повече от един кат? Не е ли така?
тук си в грешка, ако гръмне балона на курса на някоя държава и то на повече от едно места освен БГ от крипто ще направиш пари и по-точно от биткоин, за всички които четат темата един безплатен съвет, купете биткоин че скоро ще стане над 150 000 долара за брой, и кой купил купил , другите ще трябва да чакат още 10 години.
 
Последно редактирано:
тук си в грешка, ако гръмне балона на курса на някоя държава и то на повече от едно места освен БГ от крипто ще направиш пари и по-точно от биткоин, за всички които четат темата един безплатен съвет, купете биткоин че скоро ще стане над 150 000 долара за брой, и кой купил купил , другите ще трябва да чакат още 10 години.

Може да видиш биткойна как варира само за 1 седмица/месец. Качва се и пада с по 3-4-5к долара за месец примерно, не бих казал, че това е най-стабилното нещо в което да инвестираш. За предвиждане на горе или на долу и дума не може да става, дори чрез маркерите за 5 години назад във времето, пак е невъзможно

Виж златото и имотите са друга бира според мен, но всеки си има мнение :)
 
Качва се и пада с по 3-4-5к долара за месец примерно, не бих казал, че това е най-стабилното нещо в което да инвестираш.

Нали целта на инвестирането е да реализираш печалба. Това може да стане като купиш нещо на една цена и го продадеш на по-висока, и то като отчетеш инфлацията. Поскъпването при златото е колкото да коменсира инфлацията, което го прави добър инструмент да си паркираш парите в него. Не че няма балони при него, ама ще побелееш докато дочакаш следващия. Така че златото е много повече инструмент за спестяване, не толкова за инвестиране.

Криптовалутите са спекула на стероиди. Ти го каза - цената се качва и пада, т.е. върви в двете посоки, и то доста бързо. При това положение можем да говорим за инвестиране в криптовалутите когато ги купиш на червено с идеята да ги продадеш по-скъпо. За да спекулираш искаш волатилност, тогава определено предпочиташ биткойн пред златото. Някои казват - ама криптовалутите нямат стойност. Можем да намерим стойност точно в ролята им на спекулативен инструмент. Няма просто така да загинат от раз, просто има заинтересовани да ги използват като спекулативен инструмент. И те какво правят - докато едно крипто изглежда обречено, те го купуват бавно и полека (акумилират) за да може после при екплозивното му изригване да го продадат. И понеже има много криптовалути, те се редуват във времето, така че постоянно има такива акумулирания и експлозии. Който може да го прави по този начин може да очаква добри печалби. В края на 2017 всяко крипто беше в експлозия, какво можеше да се очаква освен срив :)

Аз не разбирам защо ни трябва лев след като приемем еврото. Не е ли целта просто да заменим вида на хартийките. Аз и сега възприемам лева като стилизирано евро. Единствената разлика е че не може да се ползва извън границите на държавата. Бих очаквал един ден да кажат - явете се всички в най-близките клонове на вашата банка, за да обмените левовете си с евро на фиксиран курс. Така би било най-безболезнено, то е просто подмяна. Но да, има го и тоя момент, че ако може да се стори някаква глупост с цел забогатяване без последващо наказание, то човека е склонен да я стори. Та дори и да не очаквам катаклизми, не бих се учудил ако се случат.
 
Мислех, че идеята на темата е как да не ни изгорят левчетата, за това казах имоти и злато, а иначе със сигурност има доста глупусти за трейдване и бърза печалба освен биткойн. Но това си е хазарт според мен и не е моето нещо.
 
Много от българите си мислят, че като приемем еврото и като с магическа пръчка ще станем със заплати като германиците! Сънародниците ни веднага ще се приберат и ще оставим немците сами да си чистят къщите, да си гледат болните и да си вадят картофите!
 
Аз ходих в началото на седмицата в банката да купувам нямаха!! В смисъл имаха няколко стотин евро само, и така цяла седмица ... обръщат се здраво! И в тая връзка няма ли да е добре да си купим долари?
Не съм експерт, така че може да не взимаш мнението на сериозно. При обмяната на долари ще изгубиш повече заради курс продава и курс купува отколкото при обмяна на еврото.
Въпроса е има ли смисъл да се обменят левовете сега ? (аз найстина не знам)
Ако ги обменяш във валута има 3 варианта (основни)
100% в евро
100% в долари
50/50
50/50 за мен е най-сигурно тъй като риска се разпределя

Ако решаваш 100% в долари и минем в евро ще трябва да обмениш един път сега левовето в долари после доларите в евро.
Дали 100% долари или 100% евро зависи коя е по-сигурна валута. За мен лично долара, но ... САЩ е държавата с най-голям дълг, ЕС пък след brexit не се знае какво ще стане.
 
Последно редактирано:
@kamentk , толкова ли сме забогатяли, че все ни ограбват, и все има за крадене :) ?

Ще цитирам един мангал който беше станал известен с една малоумна фраза, която обаче си мисля че е девиз на подните политици

“Кражба̀ колко може и т’ва е”
 

Горе