Обявяване на онлайн магазин в НАП и ППП

John Galt

Well-Known Member
НАП не са законодателен орган и тяхното тълкувание не може и не трябва да се приема за чиста монета.
Наредбите им са подзаконов нормативен акт и същите не трябва да противоречат на законите във връзка с които се издават. Инструкциите и другите им тъпотии пък съвсем са просто едно добро пожелание.

В ЗДДС пише "плащане с кредитна карта" имайки предвид от клиент на търговец, но реално плащане с карта в описания във въпроса случай няма в ЗДДС. Клиентът превежда с карта пари на някакъв посредник, а той от своя страна на търговеца. И това не е кредитен превод, а наличен паричен превод според описанието на това понятие в ЗПУПС, закон по който е компетентна БНБ, а не НАП, така че НАП тука мнения и становища не могат да дават, а ако дават могат да си ги сложат в ушите.

Дали по-горе твърдението, че посредникът превежда пари на търговеца (а не притежателят на картата) е вярно или не, могат да потвърдят само тези, които реално са използвали подобна услуга и са обърнали внимание на подробностите при самия вътрешен превод (от кой идват средствата). (Аз го потвърждавам :D )
Тъпаците в НАП очевидно не спадат към тази категория, а вероятно и умниците с които си организират оргии (срещи).

Само едно пояснение: доказателство за горното е метод на плащане с карта през банкомат (bPay). Там за ТЪРГОВЕЦ се въвежда номер и о, изненада, номерът винаги е един и същ - този на EasyPay. Очевидно в този случай някой превежда средства не директно на търговеца с онлайн магазина, а на някой си друг. Абсолютно същото се случва и в останалите случаи, когато клиентът НАПУСКА ТЪРГОВСКИЯ ОБЕКТ-САЙТ и отива в друг ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ на посредник с който каквото правят и как го правят търговеца не го интересува. След време търговецът получава НАЛИЧЕН ПАРИЧЕН ПРЕВОД чрез посредника.
 

camino

Member
Аз пък направих глупостта да се регистрирам рано тая година, а всички плащания ми влизат по банка.
Дали има опция за дерегистрация?
 

Горе