Онлайн Магазин размисли

cumo_bg

Member
Здравейте, ще се опитам да споделя на кратко моята кратка история.
Имам сайт с комерсиална тематика, който го посещават между 1500 и 3000 души дневно. Печеля от него от адсенс, между 60 и 100 евро на месец.

Исках да опитам да направя онлайн магазин, като продавам стоки(сувенири) свързани с тематиката на сайта, нещо като опит. Първо мислех тениски, но сега не е най-удачния сезон за това, а и инвестицията не би била по-малко от 1000 лева. При това не голям асортимент и разнообразие. Щях да срещна може би и лицензионни проблеми. За това си казах, да взема да пробвам с нещо, вече направено, просто да го препродам.

Отворих dhgate и намерих много готини сувенири(ключодържатели). Поръчах 5 различни вида, общо 55 на брой. Ще ги продавам със 100%. Първите 3 дойдоха след 5 дни. Другите още ги чакам, всичко това става средата на ноември 2016. Ще ги продавам с банер от сайта ми и във фейсбук. Във фейсбук, обаче като дойдат всичките видове, за да може да има някакъв по-голям избор. Но в сайта ми сложих 3 банера.

Исках да си направя що годе читав, но безплатен магазин, понеже ползвам уиндоус сървър, не мога да ползвам опенкарт и други подобни. За това пробвах nopcommerce, ама то се иска висше образование за ядрена физика да го подкараш, а най-вероятно е нещо елементарно, но аз го пропускам. За това си направих профил в базар и в олкс, банерите водят към базар, понеже там има възможност да кача видео, а аз им направих видео на ключодържателите, мисля, че е готино, да видиш как изглежда стоката движеща.

Вече 10 дни, нямам нито една продажба, дори нито едно запитване. Банера в сайта ми е разположен в десния сайд бар и е прилично голям и се забелязва. Имам по 10тина клика на ден върху него. Като се има предвид, че адсенс рекламите има всички банери по около 60 клика, мисля, че е ок, но от друга страна, тази реклама си е тематична.

Какво мисля да направя от тук насетне, ще се радвам да споделите, дали мисля в правилната посока.
- Искам да изчакам да дойдат всички артикули (целите 5) за да ги пусна във фейсбук с добре таргетирана реклама.
- Да махна една част от адсенс рекламите(тези на най-вървежните места) и на тяхно място за една седмица да сложа банер с моите артикули(цели 5)
- По-задълбочено да изследвам хората, които посещават сайта ми.
- Да чета още техники, как да продаваш стока, когато имаш посещаван сайт.
- И вече ако случайно потръгне, да си направя читав онлайн магазин. Но пък дали няма да потръгне, защото нямам такъв, а ползвам платформа за обяви, въпреки, че много хора си продават успешно там или греша.

Та това са моите размисли, ще се радвам ако някой сподели опит, за това как да продава, когато има посещаван сайт.

Хубав и успеше ден!

Симо
 
Купи си линукс хостинг и пренасочи shop.site.com към него?
Да това мисля да направя, но първо ми се искаше да разбера дали ще успея да продам това, което съм купил и без такъв магазин...
 
Фирма имаш ли ?
Не мисля, че ми е нужна за 50 ключодържателя, разбира се, момента в който видя, че правя малък оборот, това ще е първото нещо, което ще направя, нямам желание да съм в сивия сектор, но нямам и желание да правя фирма, преди да съм видял имали смисъл.
 
Направи Анкета, погледни да ли найстина имат интерес, ако имат :) смело напред

* Ако продаваш сайта, пиши ми
 
Направи Анкета, погледни да ли найстина имат интерес, ако имат :) смело напред

* Ако продаваш сайта, пиши ми

Благодаря, това е добър съвет, ще го направя!

* На този етап, няма желание да го продавам, прекалено много усилия съм вложил в него. Но разбира се всяко нещо си има цена :)
 
Аз бих наблегнал на
- По-задълбочено да изследвам хората, които посещават сайта ми.

1500+ човека дневно не са малко, но дали ще купят зависи до голяма степен от това, какво ги е довело на сайта, а това ти трябва да знаеш най-добре.
 
Понякога от вглъбяване в частта с оптимизацията и посещаемостта, в което всъщност няма нищо нито маркетингово, нито търговско, просто пропускаме основният фактор, който кара хората да купуват, а имено - имат ли нужда от предлаганата стока!
В твоя случай конкретно, няма да се учудя да нямаш продажба и до василовден :) Замисли се на кой му е притрябвало ключодържател, макар и готин, само транспорта ще му излезе повече най-вероятно.
Първо започнете да продавате уникална или търсена стока, после мислете за цената й, и чай накрая за самият сайт по отношение на система, оптимизация, посещаемост
 
Печеля от него от адсенс, между 60 и 100 евро на месец.

Исках да опитам да направя онлайн магазин, като продавам стоки(сувенири) свързани с тематиката на сайта, нещо като опит.
Бил съм производител, по мерак и стечение на обстоятелствата.
След това бях търговец на едро - живота ме вкара в правия път.
Обаче.
Като гледах надценките на дребно, сърце не изтрая, и станах търговец на дребно. Въпреки че ме подпряха яко с асортимент - над 2000 артикула, едва изплувах и се отървах.
Сега съм производител и търговец. На по-друго ниво.
Ако ме чуеш - направи още няколко такива сайта и се захвани с туризъм. Или подобно.
Търговията не е за теб.
Успех!
 
Тези ключодържатели трябва ги даваш безплатно - като подарък към покупка или към някоя кампания и то с една цел брандинг.
Послушай Вискяра!
 
Напълно сте прави за ключодържателите и нуждата от тях, тук обаче става въпрос за фен сувенир. Тези ключодържатели не са практични изобщо, а са за фенове. Успях да продам няколко на познати, които са фенове (не става въпрос за спорт), много са доволни, както и от цената, така и от изработката и качеството на тези сувенири.

Точно това се опитвам да разбра, дали търговията не е за мен, до сега не съм бил търговец, всъщност в някаква степен съм бил, но трябва да се науча от грешките си, като преди това видя, кои са те.
 
Привет!
Колкото и да са готини тези ключодържатели, дали феновете им имат възможност и желание да си ги купят. Когато се продава онлайн се добавя и цената на доставката, това ги оскъпява.
В базар бг продажбите вървят трудно и бавно. В олх е малко по-добре, но една обява може да направи продажба и след година, при това не от човек влязъл от твоя сайт, дори не влязъл в олх, а от търсене в гугъл. Като цяло продажбите където и да е вървят трудно. Търсят се само определени стоки, на определена цена. Наистина трябва много добър усет за да се продава и много търпение. Трябва познание на потребителите - кога, къде, какво, как и защо купуват. Важно е и как е направена самата обява, как е написана, какви са снимките и видеото. Освен това не винаги вкусът на продавача съвпада с този на клиентите.
И аз попадам на страхотни неща, обаче това, че харесват на мен, не значи ще всички ще луднат да ги купуват.
Вероятно би било добре тези фен сувенири да се рекламират на места, където ходят тези заклети фенове. Но пък едва ли рекламата ще си струва за няколко ключодържателя.
Все пак не се отчайвай, просто имай търпение. Направи малка отстъпка. Направи и в своя сайт тема-обява за въпросните сувенири и нека някой от банерите сочи към нея - това поне нищо няма да ти струва. Направи и няколко тематични, добре оптимизирани статии за тези фенове и свържи темата-обява с тях. Направи игра и подари един ключодържател. Играта трябва да е тематична и да привлича точно въпросните фенове, а не кои да е хора из Интернет.
И не на последно място продавай реклама.
Успех!
 
Точно това се опитвам да разбра, дали търговията не е за мен, до сега не съм бил търговец, всъщност в някаква степен съм бил, но трябва да се науча от грешките си, като преди това видя, кои са те.

Нещата са прости :)
Търговец е този, който накара купувача да си мисли, че е прее.ал продавача :D
Сделка имаме тогава, когато двете страни си мислят, че са прее.али другата :D
 
От много мисли глава боли, действайте спонтанно
 
Мисля, че малко трябва да рафинираш заданието. Аз имам опит с контент сайт за малка общност (5000 уникални на месец) и направих 100 тениски, брандирани, които продадох доста бавно - за около 2 години. И 100 тениски не са 1000 лева. По 2-2,50 лв Friut of the Loom, отделно сито и печат, общо около 500 лева ми излезе и ситото остана у мен.
Само че, моят сайт е за общност, малка, но обединена от общ интерес има и някаква гордост. С този мърчандайзинг продаваш емоцията, че хората са част от нещо. Преди малко писах един пост за сайт който продава геймърски тениски и ключодържатели за по над 40 лв, но феновете ги купуваха.
Ако можеш да измериш колко пристрастени към твоя сайт са потребителите му, ще знаеш дали имаш потенциал да продаваш фенски неща. Ако няма привързаност, не прави фенски, прави практични неща. Даже ако са брандирани фланелки изкарай някакви майтапчийски текстове графики, а твоето лого някъде долу в дясно и миниатюрно. Защото ако покупката ще е заради качеството на продукта ти, а не от страст по твоята марка, по-добре не им я набивай пред очите.
И още нещо. Ако сайта ти е комерсиален, недей да продаваш неща, които някой от потребителите ти продава, защото така ще му станеш конкурент и ще го отблъснеш.
Иначе, има и начин да издигнеш сайта си до фенски. Трябва търпение и упорита и навременна комуникация с потребителите. Такава при която те ще имат т.нар. от психолозите "аха-преживявания". Направи степени на регистрация. Най-висшата степен, с най-много бонуси и безплатни услуги превърни в клуб. Тогава продавай клубно членство на абонамент и включи в цената шапки, тениски и ключодържатели. Понякога е достатъчен един дървен плакет с гравирано името му и надпис "Член на най-готиния комерсиален клуб".

Аз лично бих се израдвал, ако нашите модератори на този форум създадат по една фланелка или шапка "Предприемач.ком - аз направих пари с тяхна помощ".
И бих си купил такава.
 
Трите основни въпроса на Икономиката са - Какво, как и за кого да се произведе.
Замисли се над тях.
 

Горе