Онлайн магазин - какво ми предстой?

Achile

New Member
Здравейте, ще се захващам с интернет магазин за продаване на собствена стока. Моля ако от форума е минавал през това или си има понятие да ми обесни аджаба за какво става въпрос и от къде да започна.
 
По този начин поставен въпроса, никой не може да ти отговори, даже и да иска. Прочети всички теми в раздела, поне до 20-та страница, поне да знаеш какви са въпросите., на които да търсиш отговор.

Здравейте, ще се захващам с интернет магазин за продаване на собствена стока. Моля ако от форума е минавал през това или си има понятие да ми обесни аджаба за какво става въпрос и от къде да започна.
 
@biaaro и както да зададе въпроса, какво ще стане е ясно ако отвори магазина.
Най много след няколко месеца, ще е в канала като повечето.
Преди няколко месеца мислих да си купя долу горе развит магазин, место да губя време от нулата но като се разрових се отказах на момента.
Има тема даже в форума, че има над 15 000 регистрирани магазина в НАП а още колко нерегистрирани има никой не знае.
Цената на реклама се покачва в facebook и още 99 причини които ще спестя.
Колко е населението на България?
 
  • Like
Реакции: jobs
Няма значение колко е населението на България, в момента се създават яко онлайн магазини не защото е лесно, а защото има пари.
Ако предлагаш нещо, което се търси и имаш някакви умения да продаваш - то ще правиш пари, ако нямаш такива умения и нямаш подходящ продукт - няма смисъл! ;)

Не е толкова трудно да се създаде онлайн магазин, по-трудно е да се продава ;)
 
@smith Хора които имат голям бюджет и екип зад себе си и сега ще отварят магазин. Хора които имат отдавна магазини и имат вече постоянен трафик. Тях изобщо не ги мисля.

Аз говоря за повечето, които чули някъде нещо като това:

Няма значение колко е населението на България, в момента се създават яко онлайн магазини не защото е лесно, а защото има пари.

Тия ще духат супата, а дали ще ме послушат и ще спестят едни пари си я техен проблем.
Най бързо ще духат супата дето си мислят да се захванат с Дропшипинг. Мечтата на повече от половината чули нещо там за бързите пари.
 
човека е писал че ще продава негова стока, това опростява доста нещата
 
човека е писал че ще продава негова стока, това опростява доста нещата

Нищо не опростява. Макар в по горния коментар писах за общо.
Има много хубави анализи и мисля, че обхващат и нашия пазар.
Няма да ги изброявам нарочно. Само, ще спомена единия:
Хората влизат и разглеждат без да купуват, защото има толкова много магазини но наистина много магазини и избора е толкова голям и ............ тука ще го оставя да се досетят по умните какво следва.
 
@Esen А ти говориш от личен опит или само от странични наблюдения?
Защото точно преди месец едни познати стартираха нов оналйн магазин и не се скъсват от поръчки, но работят и се опитват да направят един добър и устойчив бизнес.
В момента (а и по принцип) идеите и уменията са по-важни от парите ;)
 
@smith и какво точно продават ???
И един съвет от личен опит като клиент, магазин още нямам и няма и да имам по причини обяснени по горе.
Ако стоката мислите да я продавате да кажем за 17 лв. и го пуснете за толкова няма да ви я купят.
Трябва гръмки промоции като редовна цена 69 лв в момента само 20 лв. Нищо, че сте мислили в началото за 17 лв, ще го продавате като топъл хляб за 20 лв.
Купих така на майка и леля две рендета, не ме оставиха на мира, че ще изпуснат промоцията, горките 100 пъти им казах да не вярват на такива неща. Е смятайте колко като тях има.
Вече не помагат промоция от сорта на 10% или 20% хората искат големи намаления хахахахах
 
АЗ ЯСНО СИ ДАВАМ СМЕТКА ЗА ТРУДНОСТИТЕ и също смятам да стартирам онлайн магазин
 
Решаваш дали искаш да плащаш на хора да ти поддържат магазина, или искаш да плащаш за лесна за поддържане от пълни лаици система. Ако е второто, което е моята препоръка, си правиш Шопифай регистрация, купуваш си домейн 20 долара и плащаш на тях 30$ месечно за хостинг и тем подобни и вече имаш онлайн магазин. Взимаш си една хубава къстъм Shopify тема от themeforest/envato, качваш я на Шопифай магазина ти с 1 клик и вече имаш сайт, който тук биха ти взели 4-5 цифрена сума да ти направят.

След това си качваш продуктите за 1-2 дни или седмици, в зависимост от броя продукти и си намираш начин да се показваш стоката пред хората.

Общо взето това е. Можеш да си улесниш или усложниш живота по 100 различни начина, но това вече опира да това ти да си проучиш къде, какво, как, защо, защото темата е не за 10 страници отговор, а за 1 000.

С две думи - ако не си самоинициативен в това да превържнеш онлайн магазина ти в самоиздржащ се бизнес, няма кой да ти снесе информацията наготово, защото единствените хора, които знаят как или са заети с това да печелят от онлайн магазини за себе си, или са завети с това да помагат на онлайн магазини да печелят за себе си срещу пари.

За мен най-важното правило е като започваш нещо ново да имаш намерението да станеш най-добрия в него, но в същото време да направиш нещата достатъчно опростени, за да можеш да ги изкомуникираш с хората, които ще трябва да ти помагат, защото ако твоето умение да знаеш какво искаш и да можеш да го опишеш не е достатъчно добро, никой не може да те спаси от последствията на незнанието/объркването/чуденето което ще последва. :)
 
@Mat я сподели предимствата на Shopify пред Opencart или WooCommerce.
Аз нямам магазин но ако си правя някой слънчев ден мисля да е на Opencart.
Shopify може пък да има доста предимства за които повечето от нас не знаят.
 
1. Изключително лесен за употреба дори това да ти е първия сайт в живота.
2. Разчита на алчността на потребители си за това да е винаги по-добро от конкурентните платформи. Т.е. достатъчно много трети лица имат изгода да правят теми и плъгини за Шопифай заради тяхната доходоносност, за да гарантират, че винаги най-новите и готини къстъмизации в сферата на e-commerce ще излизат първо на тази платформа.
3. Създателите й знаят, че най-голямото предимство на платформата е нейната простота за употреба, така че винаги най-многото и лесни интеграции с други платофрми, социални мрежи и т.н са на Шопифай.

С две думи - спестява време, спестява усилия, спестява и нуждата да мислиш как да вкараш някоя готина функция на сайта с къстъм код за хиляди левове.

И като човек с 15 WooCommerce магазина мога да заявя, че спестява и доста главоболия свързани с хостинга. Защото не ти се налага да мислиш за него. Ако не беше толкова солена цената на сайт, всичките ми онлайн магазини щяха да са на Shopify, но уви - не всичките ми проекти са подходящи за него, така че аз го ползвам главно за по-проактивните ми проекти, където лесно мога да оправдая 50-70лв. разход за удобство vs. тънка цена.
 
  • Like
Реакции: Esen
@Mat я сподели предимствата на Shopify пред Opencart или WooCommerce.
Аз нямам магазин но ако си правя някой слънчев ден мисля да е на Opencart.
Shopify може пък да има доста предимства за които повечето от нас не знаят.
Това е в действителност най-лесната платформа от всички.. от типа next-next-next-done. Уви, не е подходяща за българския пазар от това, което виждам.
 
Това е в действителност най-лесната платформа от всички.. от типа next-next-next-done. Уви, не е подходяща за българския пазар от това, което виждам.

И защо? Няма български и наложен платеж ли(казано по нашенски)?

Само да допълня видях, че цените почват от 30 $
 
Последно редактирано:
Напълно си е подходяща. :)

Аз лично съм я ползвал за собствени продукти и дропшипинг с български платен трафик, даже бих казал, че е много по-подходяща от много други алтернативи.

Сайта ми получаваше доста комплименти за това колко изчистено и стилно изглежда също. Даже в момента ползвам същата тема на WooCommerce за България точно поради тази причина.

Двама от българските ми клиенти за реклама също ползват Shopify за техните локални и международни сайтове( те са си производители на стоката от България, като я продаваме по света и у нас).

Единственият проблем който съм срещал досега лично или чрез тях е че 5-10% от app-овете не поддържат добре кирилица( т.е. трябва да си малко креативен как ги ползваш) и че нашите готини хора от Еконт нямат интеграция с Shopify. Което е прекрасен момент някой да вземе да напише една и да чарджва по 5-10 долара на месец за ползването й - познавам поне 3-ма човека, на които такова нещо им трябва 'за вчера'. :) Можете спокойно да ми откратнете идеята и да направите някой лев, в същото време спестявайки доста главоболия на тези собственици на магазини. :)
 

Горе