Онлайн магазин, който да продава български стоки в ЕС

Adi_87

New Member
Здравейте,
Искам да попитам дали има хора с подобен бизнес тук във форума!
Ще съм благодарна на информация и съвети от всякакво естество - разплащане,узаконяване, доставки и всичко каквото се сетите!
Все още съм на етап проучване, но изцяло по този въпрос е почти тъмна Индия в БГ.Чета всякакви статии на тази тема и
наистина се питам дали е толкова трудно да български онлайн магазин (с фирмена регистрация в България) да продава в чужбина, било то и в ЕС!
Просто искам да се свържа с хора, извършващи такава търговия, които да споделят малко наблюдения и опит!
Благодаря!
Предварително се извинявам , за неопределеното от моя страна място на темата!
 
От: Онлайн магазин, който да продава български стоки в ЕС

Трудно е, но не невъзможно. Има много пречки, като една от най-големите е доставката. Цените са високи за малки пратки, а от друга страна купувачите обичат безплатната доставка, защото и те не знаят, колко ще ги натовари куриера и тн. Ако си намериш евтин начин за доставка, ще е голям плюс. Втора пречка - хората в чужбина не възприемат Бг добре, особено ако се касае за покупки, банкови карти, онлайн-пазаруване и тн. Най-добрият вариант е да имаш онлайн магазин, но и офис в страната, в която продаваш, но това усложнява и оскъпява нещата.
 
От: Онлайн магазин, който да продава български стоки в ЕС

Офис - да ,определено усложнява нещата, а примерно фирма, регистрирана в Англия или друга ЕС членка? Но само регистрацията, без офиси и складове - може би откъм имидж това би ми помогнало, но това означава да се познава добре и законодателството на съответна страна, а и не само.Определено са сложни нещата ;)
 
От: Онлайн магазин, който да продава български стоки в ЕС

Преди време се опитах да направя такъв магазин и срещнах голяма трудност с отва да убедя българските производители, че искам да им продавам стоката в чужбина. Влезнах в сайта на Камарата на българските производители и писах на поне 50 фирми. Искам да ви кажа, че не получих нито ч отговор. След месец лутане се свързах с 4 американски склада на едро и хората се скъсаха да ми изпращат каква ли не информациия, дори когато казах, че съм в България и за някой от тях не покривам условието за плащане само от границите на САЩ и с тяхна карта или сметка. Просто искат да продават за сметка на нашите производители и складове на едро.
 
От: Онлайн магазин, който да продава български стоки в ЕС

Здравей,

дали ще са БГ стоките или не - няма значение, търговията си е търговия.
Аз лично предпочитам всичко да е чисто и гледам да си проуча нещата.
Понеже няма споменати продукт или ниша, мога да ти кажа 2-3 неща, с които съм се сблъсквал (ако са от полза):
1. Фирма - според мен е задължително. Има доста писани неща тук, така че може да провериш.
2. Както е споменато по-горе - наистина е доста трудно да накараш клиентите да повярват, че стоката е читава. Видят ли БГ, обикновено има доста негативно отношение и резерви;
3. Относно доставката - тук имаш доста опции - най-лесният ти вариант са БГ куриерите. Някой предлагат наложен платеж в страни, в които имат партньори (пример - Еконт), други пък имат като партньор голяма куриерска фирма и могат да покрият цяла Европа от 2 до 5 раб. дни (пример Спийди - DPD). И двете компании предлагат добри условия за онлайн магазини, така че можеш да се свържеш с тях;
4. Начини за плащане мисля има повече от известни - карти, PayPal и т.н. Това, което аз открих и плащам на доставчици (но могат да ти платят и на теб) в Европа е Target2. Може да го провериш. Това е опция за плащане на Европейската централна банка. Преводи до 14:00 минават същия ден и пристигат в другата страна до 24 часа (по принцип обикновен банков превод отнема около 3 работни дни, така че спестява доста време). А в допълнение, таксата е 5 евро до мисля 10 000 евро превод, което в сравнение с нашите банки е нищо.

Ако ще продаваш в САЩ мисля има доста хора оттук, които могат да си кажат мнението.

Надявам се да съм бил малко полезен.
 
Здравей,

Няколко съвета как би било най-лесно да направиш нещата. Чисто като документация и начин на структуриране на бизнес - няма значение дали продаваш към Европа, Азия, САЩ или България. Документите не се различават особено, само локалните данъци, които трябва да покриеш, когато продадеш към човек от дадена държава.

Трябва ти читав сайт, който да има много опции за оптимизиране на продуктава страница. Препоръчвам Shopify. Към 30 долара на месец, но с изключително голяма възможност за нагласяне на всичко, за което се сетиш. Това е важно, когато трафика, който водиш към сайта, не е по 2 стотинки на клик, а по 10 стотинки до 1лв. на клик, както е най-често с трафика от Западна Европа.

Втория проблем е доставката. Хората са готови да чакат, когато наистина искат даден продукт. Но ако не е high ticket продукт от порядъка на 40-200 евро единична цена, много трудно ще ги убедиш да платят 10-15-20 евро за доставка.

3. Повечето партнъори, които са ти необходими за успешен интернационален онлайн магазин работят с български фирми. PayPal, 2Checkout, Authorize и другите компании за онлайн разлащания.

4. Когато произхода на стоката не е предимство, което може да увеличи продажбите, по-добре не го упоменавай. Доста от моите клиенти продават стока предимно от Китай. Никъде не пише че е от Китай. Само на етикета с информацията за доставка на самото покатче на стоката. Етикет, който никой не чете, защото е прекалено развълнуван да разопакова 40-доларовата джаджа, която си е купил, напълно игорирайки факта, че има някаква цена от 3$ на пакетчето. Това е защото стоката не е рекламирана като китайски боклук, а като премиум продукт, свързана с дълбока страст, любимо хоби или друга емоционална страна на потребителя.

Не продаваш продукта, продаваш експириънса свързан с покупката, получаването и притежаването му. Ако "българска стока" не ти помага в отва отношение, просто скипваш упоменаването на тази подробност в магазина ти. Никой няма да провери, на никой няма да му пука, стига продукта да пристигне читав до крайната си дестинация в приемлив срок, и да накара човека отсреща да се чувства доволен от покупката си.

Поздрави!
 

Горе